Huby – spracovanie – sušenie – mrazenie



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Huby - spracovanie - sušenie - mrazenie

Huby - spracovanie - sušenie - mrazenie

1

Huby sa krásne zbierajú, no ich spracovanie - sušenie - mrazenie dá zabrať.
Po často krásnych zážitkoch z lesa romantika končí a huby treba spracovať, čo je často hodiny trvajúca nezáživná činnosť. Najčastejšie, najmä pre univerzálne využitie huby suším a mrazím.
Ponúkam možnosť, ako hríby kvalitne spracovať a pritom nebyť v kuchyni do rána.

Príprava:
2

Je dôležité myslieť na spracovanie už pri zbere húb.

Ak do košíka odkladáme neočistené, od machov, zeme, listov či ihličia znečistené huby, čistenie doma bude otročina. Preto huby čo najlepšie očistím hneď po vytiahnutí zo zeme.

Takto očistené huby už doma len pretriem dobre vyžmýkanou vlhkou hubkou. Hríby rozdelím na dve skupiny. Väčšie plodnice použijem na sušenie, menšie na mrazenie.

Sušenie:
3

Pripravím si sitá (spravil som si ich pred rokmi za pár korún z drevených latiek a sieťky proti hmyzu) a huby krájam na 3 až 5 mm plátky, ktoré na sitá rozsypem. Cez deň ich dám sušiť podľa možnosti na slnko. Na noc ich prenesiem dnu. Za 2 - 3 dni budú pri slnečnom počasí suché.
Dá sa aj jeden deň sušiť na slnku a dosušiť v rúre pri pootvorených dvierkach na 70 stupňoch Celzia.
Hríby sa sušením scvrknú a tak sa dajú na pár dní preložiť napríklad do sitka na zlievanie cestovín a uložiť na teplé vetrateľné miesto alebo nad radiátor.

Ak je vonku sychravo, musíme sušiť vnútri. Najlepšia je čistá a suchá miestnosť. Ak sa dá, je dobré hríbom trošku prikúriť a nezabudnúť vetrať.

Usušené hríby skladujem v 4 litrovom sklenenom pohári, pričom vrchnú vrstvu hríbov posypem mletým čiernym korením proti moliam. Pomáha aj pár bobkových listov.
Otvor prekryjem hustejšou handričkou a pevne, dvojitým obtočením previažem špagátom. Gumičky nie sú dobré, trhajú sa.

Mrazenie:
4

Do väčšieho hrnca dám variť vodu, do ktorej pridám 1 polievkovú lyžicu soli a pol čajovej lyžičky kyseliny citrónovej. Malé hríbiky obváram v celku, ostatné nakrájané, vkladám v primeraných častiach do vriacej vody na dve minúty.

Po obvarení hríby sitkom vyberiem, prepláchnem v studenej vode, vkladám do menších obalov cca. 300-400 ml, uzatvorím a zamrazím.

Rada na záver:
5

Menej kvalitné huby napríklad podpňovky, stopky z bedlí a iné, usušíme a v mixéri na hrubo pomixujeme. Získame vynikajúcu hubovú drť, ktorá má široké uplatnenie v kuchyni.

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Huby sa krásne zbierajú, no ich spracovanie - sušenie - mrazenie dá zabrať.
Po často krásnych zážitkoch z lesa romantika končí a huby treba spracovať, čo je často hodiny trvajúca nezáživná činnosť. Najčastejšie, najmä pre univerzálne využitie huby suším a mrazím.
Ponúkam možnosť, ako hríby kvalitne spracovať a pritom nebyť v kuchyni do rána.

Príprava:
2

Je dôležité myslieť na spracovanie už pri zbere húb.

Ak do košíka odkladáme neočistené, od machov, zeme, listov či ihličia znečistené huby, čistenie doma bude otročina. Preto huby čo najlepšie očistím hneď po vytiahnutí zo zeme.

Takto očistené huby už doma len pretriem dobre vyžmýkanou vlhkou hubkou. Hríby rozdelím na dve skupiny. Väčšie plodnice použijem na sušenie, menšie na mrazenie.

Sušenie:
3

Pripravím si sitá (spravil som si ich pred rokmi za pár korún z drevených latiek a sieťky proti hmyzu) a huby krájam na 3 až 5 mm plátky, ktoré na sitá rozsypem. Cez deň ich dám sušiť podľa možnosti na slnko. Na noc ich prenesiem dnu. Za 2 - 3 dni budú pri slnečnom počasí suché.
Dá sa aj jeden deň sušiť na slnku a dosušiť v rúre pri pootvorených dvierkach na 70 stupňoch Celzia.
Hríby sa sušením scvrknú a tak sa dajú na pár dní preložiť napríklad do sitka na zlievanie cestovín a uložiť na teplé vetrateľné miesto alebo nad radiátor.

Ak je vonku sychravo, musíme sušiť vnútri. Najlepšia je čistá a suchá miestnosť. Ak sa dá, je dobré hríbom trošku prikúriť a nezabudnúť vetrať.

Usušené hríby skladujem v 4 litrovom sklenenom pohári, pričom vrchnú vrstvu hríbov posypem mletým čiernym korením proti moliam. Pomáha aj pár bobkových listov.
Otvor prekryjem hustejšou handričkou a pevne, dvojitým obtočením previažem špagátom. Gumičky nie sú dobré, trhajú sa.

Mrazenie:
4

Do väčšieho hrnca dám variť vodu, do ktorej pridám 1 polievkovú lyžicu soli a pol čajovej lyžičky kyseliny citrónovej. Malé hríbiky obváram v celku, ostatné nakrájané, vkladám v primeraných častiach do vriacej vody na dve minúty.

Po obvarení hríby sitkom vyberiem, prepláchnem v studenej vode, vkladám do menších obalov cca. 300-400 ml, uzatvorím a zamrazím.

Rada na záver:
5

Menej kvalitné huby napríklad podpňovky, stopky z bedlí a iné, usušíme a v mixéri na hrubo pomixujeme. Získame vynikajúcu hubovú drť, ktorá má široké uplatnenie v kuchyni.

Huby – spracovanie – sušenie – mrazenie