Jablkový závin a chutné plnky do závinov
Ako pripravíme jablkový závin a iné chutné plnky do závinov?
Lístkové cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme na tenko.
Rozvaľkané cesto posypeme vrstvou jabĺk, pričom jablká môžme pridať dvomi spôsobmi. Nakrájame ich na štvrtiny a následne na tenké plátky alebo ich nastrúhame na hrubšom strúhadle a uvoľnenú šťavu rukou vytlačíme.
Vrstvu jabĺk posypeme sušenými hrozienkami a škoricovým cukrom, na jednu časť cesta použijeme jeden balíček škoricového cukru. Posypeme čerstvou strúhankou a tenkými plátkami masla.
Boky cesta preložíme dovnútra, aby nám náplň nevytekala a závin opatrne zrolujeme.
Plech jemne naolejujeme alebo pretrieme maslom, prípadne použijeme papier na pečenie. Na jeden plech sa nám zmestia dve rolky, ktoré potrieme rozhabarkovaným vajíčkom alebo vlažnou vodou.
Pečieme v rúre pri 180 - 190 stupňoch Celzia 25 - 30 minút podľa potreby, do zlatova. Upečený závin môžme posypať práškovým cukrom.
Tvarohová plnka - cesto potrieme tvarohom, vaječným žĺtkom, práškovým cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a hrozienkami.
Plnka zo sušeného ovocia - sušené marhule, slivky, figy, ďatle, hrozienka alebo iné sušené ovocie zalejeme vodou, pridáme cukor, škoricu a povaríme. Zmäknuté ovocie scedíme a použijeme do závinu ako náhradu čerstvého ovocia.
Maková plnka - cesto potrieme roztopeným maslom, mletým makom, cukrom a hrozienkami. Môžme pridať strúhané jablká.
Višňová plnka - na malom množstve oleja opražíme strúhanku a tou posypeme cesto, pridáme cukor a posypeme nakrájanými višňami.
Višňovo - maková plnka - Višne sú výborné aj na makovú plnku. Cesto potrieme roztopeným maslom, mletým makom, cukrom a hrozienkami.
Kakaovo - slivková plnka - Cesto potrieme roztopeným maslom, posypeme kakaom, cukrom a nadrobno nakrájanými slivkami. Môžme pokvapkať šťavou zo slivkového kompótu.
Prísady
Postup
Ako pripravíme jablkový závin a iné chutné plnky do závinov?
Lístkové cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme na tenko.
Rozvaľkané cesto posypeme vrstvou jabĺk, pričom jablká môžme pridať dvomi spôsobmi. Nakrájame ich na štvrtiny a následne na tenké plátky alebo ich nastrúhame na hrubšom strúhadle a uvoľnenú šťavu rukou vytlačíme.
Vrstvu jabĺk posypeme sušenými hrozienkami a škoricovým cukrom, na jednu časť cesta použijeme jeden balíček škoricového cukru. Posypeme čerstvou strúhankou a tenkými plátkami masla.
Boky cesta preložíme dovnútra, aby nám náplň nevytekala a závin opatrne zrolujeme.
Plech jemne naolejujeme alebo pretrieme maslom, prípadne použijeme papier na pečenie. Na jeden plech sa nám zmestia dve rolky, ktoré potrieme rozhabarkovaným vajíčkom alebo vlažnou vodou.
Pečieme v rúre pri 180 - 190 stupňoch Celzia 25 - 30 minút podľa potreby, do zlatova. Upečený závin môžme posypať práškovým cukrom.
Tvarohová plnka - cesto potrieme tvarohom, vaječným žĺtkom, práškovým cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a hrozienkami.
Plnka zo sušeného ovocia - sušené marhule, slivky, figy, ďatle, hrozienka alebo iné sušené ovocie zalejeme vodou, pridáme cukor, škoricu a povaríme. Zmäknuté ovocie scedíme a použijeme do závinu ako náhradu čerstvého ovocia.
Maková plnka - cesto potrieme roztopeným maslom, mletým makom, cukrom a hrozienkami. Môžme pridať strúhané jablká.
Višňová plnka - na malom množstve oleja opražíme strúhanku a tou posypeme cesto, pridáme cukor a posypeme nakrájanými višňami.
Višňovo - maková plnka - Višne sú výborné aj na makovú plnku. Cesto potrieme roztopeným maslom, mletým makom, cukrom a hrozienkami.
Kakaovo - slivková plnka - Cesto potrieme roztopeným maslom, posypeme kakaom, cukrom a nadrobno nakrájanými slivkami. Môžme pokvapkať šťavou zo slivkového kompótu.