Jablkový závin a chutné plnky do závinov



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Jablkový závin a iné chutné plnky do závinov

Jablkový závin a chutné plnky do závinov

1

Ako pripravíme jablkový závin a iné chutné plnky do závinov?

Lístkové cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme na tenko.

Rozvaľkané cesto posypeme vrstvou jabĺk, pričom jablká môžme pridať dvomi spôsobmi. Nakrájame ich na štvrtiny a následne na tenké plátky alebo ich nastrúhame na hrubšom strúhadle a uvoľnenú šťavu rukou vytlačíme.

Vrstvu jabĺk posypeme sušenými hrozienkami a škoricovým cukrom, na jednu časť cesta použijeme jeden balíček škoricového cukru. Posypeme čerstvou strúhankou a tenkými plátkami masla.

Boky cesta preložíme dovnútra, aby nám náplň nevytekala a závin opatrne zrolujeme.

Plech jemne naolejujeme alebo pretrieme maslom, prípadne použijeme papier na pečenie. Na jeden plech sa nám zmestia dve rolky, ktoré potrieme rozhabarkovaným vajíčkom alebo vlažnou vodou.

Pečieme v rúre pri 180 - 190 stupňoch Celzia 25 - 30 minút podľa potreby, do zlatova. Upečený závin môžme posypať práškovým cukrom.

Variácie plniek:
2

Tvarohová plnka - cesto potrieme tvarohom, vaječným žĺtkom, práškovým cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a hrozienkami.

Plnka zo sušeného ovocia - sušené marhule, slivky, figy, ďatle, hrozienka alebo iné sušené ovocie zalejeme vodou, pridáme cukor, škoricu a povaríme. Zmäknuté ovocie scedíme a použijeme do závinu ako náhradu čerstvého ovocia.

Maková plnka - cesto potrieme roztopeným maslom, mletým makom, cukrom a hrozienkami. Môžme pridať strúhané jablká.

Višňová plnka - na malom množstve oleja opražíme strúhanku a tou posypeme cesto, pridáme cukor a posypeme nakrájanými višňami.

Višňovo - maková plnka - Višne sú výborné aj na makovú plnku. Cesto potrieme roztopeným maslom, mletým makom, cukrom a hrozienkami.

Kakaovo - slivková plnka - Cesto potrieme roztopeným maslom, posypeme kakaom, cukrom a nadrobno nakrájanými slivkami. Môžme pokvapkať šťavou zo slivkového kompótu.

Prísady

Postup

1

Ako pripravíme jablkový závin a iné chutné plnky do závinov?

Lístkové cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme na tenko.

Rozvaľkané cesto posypeme vrstvou jabĺk, pričom jablká môžme pridať dvomi spôsobmi. Nakrájame ich na štvrtiny a následne na tenké plátky alebo ich nastrúhame na hrubšom strúhadle a uvoľnenú šťavu rukou vytlačíme.

Vrstvu jabĺk posypeme sušenými hrozienkami a škoricovým cukrom, na jednu časť cesta použijeme jeden balíček škoricového cukru. Posypeme čerstvou strúhankou a tenkými plátkami masla.

Boky cesta preložíme dovnútra, aby nám náplň nevytekala a závin opatrne zrolujeme.

Plech jemne naolejujeme alebo pretrieme maslom, prípadne použijeme papier na pečenie. Na jeden plech sa nám zmestia dve rolky, ktoré potrieme rozhabarkovaným vajíčkom alebo vlažnou vodou.

Pečieme v rúre pri 180 - 190 stupňoch Celzia 25 - 30 minút podľa potreby, do zlatova. Upečený závin môžme posypať práškovým cukrom.

Variácie plniek:
2

Tvarohová plnka - cesto potrieme tvarohom, vaječným žĺtkom, práškovým cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a hrozienkami.

Plnka zo sušeného ovocia - sušené marhule, slivky, figy, ďatle, hrozienka alebo iné sušené ovocie zalejeme vodou, pridáme cukor, škoricu a povaríme. Zmäknuté ovocie scedíme a použijeme do závinu ako náhradu čerstvého ovocia.

Maková plnka - cesto potrieme roztopeným maslom, mletým makom, cukrom a hrozienkami. Môžme pridať strúhané jablká.

Višňová plnka - na malom množstve oleja opražíme strúhanku a tou posypeme cesto, pridáme cukor a posypeme nakrájanými višňami.

Višňovo - maková plnka - Višne sú výborné aj na makovú plnku. Cesto potrieme roztopeným maslom, mletým makom, cukrom a hrozienkami.

Kakaovo - slivková plnka - Cesto potrieme roztopeným maslom, posypeme kakaom, cukrom a nadrobno nakrájanými slivkami. Môžme pokvapkať šťavou zo slivkového kompótu.

Jablkový závin a chutné plnky do závinov