Jahňací guláš - Baraní guláš kotlíkový
Ako pripravíme Jahňací guláš alebo Baraní kotlíkový guláš ?
Celé jahňa, asi 15 kg mäsa z jahňaťa alebo mladého barana odlojíme, odblaníme a nakrájame na kúsky 2 x 3 cm. Krk a chrbtové kosti vykostíme a nasekáme.
5 kg cibule nakrájame a podusíme na bravčovej masti do sklovita, pridáme dva sáčky sladkej, jeden sáčok štipľavej papriky a hrsť soli. Za stáleho miešania podusíme asi 10 minút, podľa potreby.
Pridáme mäso, prikryjeme a dusíme až mäso pustí šťavu. Pridáme 1 sáčok mletého čierneho korenia a ďalšie dve hrste soli, aby mäso pustilo šťavu. Pridáme polovicu sáčku celého nového, polovicu sáčku celého čierneho korenia, 5 bobkových listov a dusíme 20 minút. Pridáme asi 1 liter leča, 0,7 l sušených hríbov, 4 malé alebo dva veľké pretlaky, 3 litre dobrého polosuchého vína a dusíme ďalšiu pol hodinu.
Keď je mäso z 3/4 hotové, prilejeme 6 litrov vývaru z jahňacích kostí, ktorý sme samostatne pripravili a 6 litrov vody. Ďalej pridáme 0,5 kg postrúhaných a 2 kg nakrájaných zemiakov, dve hlavičky pretlačeného cesnaku, dochutíme soľou a nakrájanými feferónkami.
Na záver, keď je mäso mäkké, pridáme dva sáčky majoránky a zahustíme 200 gramami strúhaného, suchého, najlepšie tmavého chleba.
Dôležité!!! V tejto fáze treba vyhodiť drevo a uhlíky spod kotla, aby nám mäso "nezvlásečkovelo", alebo nerozpadalo. Jahňací alebo baraní guláš podávame s čerstvým chlebom alebo chrumkavým slaným pečivom.
Prísady
Postup
Ako pripravíme Jahňací guláš alebo Baraní kotlíkový guláš ?
Celé jahňa, asi 15 kg mäsa z jahňaťa alebo mladého barana odlojíme, odblaníme a nakrájame na kúsky 2 x 3 cm. Krk a chrbtové kosti vykostíme a nasekáme.
5 kg cibule nakrájame a podusíme na bravčovej masti do sklovita, pridáme dva sáčky sladkej, jeden sáčok štipľavej papriky a hrsť soli. Za stáleho miešania podusíme asi 10 minút, podľa potreby.
Pridáme mäso, prikryjeme a dusíme až mäso pustí šťavu. Pridáme 1 sáčok mletého čierneho korenia a ďalšie dve hrste soli, aby mäso pustilo šťavu. Pridáme polovicu sáčku celého nového, polovicu sáčku celého čierneho korenia, 5 bobkových listov a dusíme 20 minút. Pridáme asi 1 liter leča, 0,7 l sušených hríbov, 4 malé alebo dva veľké pretlaky, 3 litre dobrého polosuchého vína a dusíme ďalšiu pol hodinu.
Keď je mäso z 3/4 hotové, prilejeme 6 litrov vývaru z jahňacích kostí, ktorý sme samostatne pripravili a 6 litrov vody. Ďalej pridáme 0,5 kg postrúhaných a 2 kg nakrájaných zemiakov, dve hlavičky pretlačeného cesnaku, dochutíme soľou a nakrájanými feferónkami.
Na záver, keď je mäso mäkké, pridáme dva sáčky majoránky a zahustíme 200 gramami strúhaného, suchého, najlepšie tmavého chleba.
Dôležité!!! V tejto fáze treba vyhodiť drevo a uhlíky spod kotla, aby nám mäso "nezvlásečkovelo", alebo nerozpadalo. Jahňací alebo baraní guláš podávame s čerstvým chlebom alebo chrumkavým slaným pečivom.