Kapor údený studeným dymom
Ako sa pripravuje kapor údený studeným dymom?
Najlepší kapor na údenie je kapor žijúci v chovných rybníkoch, lebo má viacej tuku na tele ako ten, ktorý žije vo voľných vodách v prírode.
Očisteného kapra, na ktorom necháme kožu môžeme údiť v celku, alebo nakrájaného na väčšie kusy. Ak je nakrájaný na kusy, tak sa vyúdi skôr ako keď sa údi v celku. Osobne dávam prednosť väčším porciám. Rozrežem kapra pozdĺžne pri chrbtici a obe polovice prerežem ešte na polovice. Takže z jedného kapra mám štyri kusy údenej ryby.
Takto naporciovaného kapra dobre nasolím. Môžeme pridať aj koreniny a bylinky podľa toho, čo komu chutí. V chladničke takto pripravenú rybu nechám uležať dvanásť až dvadsaťštyri hodín – záleží na veľkosti porcií. Ak je kapor menší nechám ho uležať menej, ak je väčší, tak dlhšie.
Pred samotným údením rybu dobre umyjem studenou vodou a osuším. Udiareň vyhrejem asi na 40° až 45°C. Kúsky bez chrbtice naukladám na rošt a tie s chrbticou môžeme zavesiť na háčiky.
Pri takejto teplote údime asi 1,5 až 2 hodiny. Následne teplotu stiahnem približne na 30°C a údim ešte ďalšie 2 hodiny. Pri údení kapra v celku to trvá asi raz tak dlho.
Kapor najlepšie chutí ešte teplý z udiarne, prípadne neskôr ho môžme zohriať v rúre. K tomu dobrý čerstvý chleba a baraní roh alebo ak je tak kvašák.
UPOZORNENIE :
Pri údení studeným dymom, je údený mäsový výrobok tepelne neupravený.
Prísady
Postup
Ako sa pripravuje kapor údený studeným dymom?
Najlepší kapor na údenie je kapor žijúci v chovných rybníkoch, lebo má viacej tuku na tele ako ten, ktorý žije vo voľných vodách v prírode.
Očisteného kapra, na ktorom necháme kožu môžeme údiť v celku, alebo nakrájaného na väčšie kusy. Ak je nakrájaný na kusy, tak sa vyúdi skôr ako keď sa údi v celku. Osobne dávam prednosť väčším porciám. Rozrežem kapra pozdĺžne pri chrbtici a obe polovice prerežem ešte na polovice. Takže z jedného kapra mám štyri kusy údenej ryby.
Takto naporciovaného kapra dobre nasolím. Môžeme pridať aj koreniny a bylinky podľa toho, čo komu chutí. V chladničke takto pripravenú rybu nechám uležať dvanásť až dvadsaťštyri hodín – záleží na veľkosti porcií. Ak je kapor menší nechám ho uležať menej, ak je väčší, tak dlhšie.
Pred samotným údením rybu dobre umyjem studenou vodou a osuším. Udiareň vyhrejem asi na 40° až 45°C. Kúsky bez chrbtice naukladám na rošt a tie s chrbticou môžeme zavesiť na háčiky.
Pri takejto teplote údime asi 1,5 až 2 hodiny. Následne teplotu stiahnem približne na 30°C a údim ešte ďalšie 2 hodiny. Pri údení kapra v celku to trvá asi raz tak dlho.
Kapor najlepšie chutí ešte teplý z udiarne, prípadne neskôr ho môžme zohriať v rúre. K tomu dobrý čerstvý chleba a baraní roh alebo ak je tak kvašák.
UPOZORNENIE :
Pri údení studeným dymom, je údený mäsový výrobok tepelne neupravený.