Karloveská mäsová plnená roláda



AutorGituška-Janíčko
NáročnosťPokročilé
ShareTweetSave
Karloveská mäsová plnená roláda
Čas na prípravu30 min.Doba varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 30 min.

Karloveská mäsová plnená roláda

1

Ako sa pripravuje Karloveská mäsová plnená roláda?

1 - 1,5 kg bravčového pliecka položíme na širšiu dosku a snažíme sa ho rozrezať na čo najväčšiu plochu postupným "harmonikovým narezávaním" v hrúbke cca 1 cm, skrátka treba ukázať trochu šikovnosti a mäso narezať tak, aby nám vznikol pekný rovnomerný plát.

Po rozrezaní mäso zľahka naklepeme a osolíme. Ak sa nám kde tu nezadarilo a v mäsovom pláte máme tenšie miesta alebo dokonca diery, nerobíme si starosti, bez problémov sa dajú prekryť odrezkami z okraja mäsového plátu.

Upravený plát jemne potrieme horčicou, posypeme mletým čiernym korením. V hrnčeku si pripravíme 2 rozhabarkované osolené vajcia, ktoré rozlejeme na mäso. Na plnku použijeme tenké prúžky syra, šunky, červenej papriky, slaninky a sterilizovanej uhorky, ktoré rovnomerne poukladáme na pripravené mäso.

Dôležité sú bylinky: bazalka, rozmarín, tymian, ak nie sú k dispozícii, čo by bola škoda, použijeme petržlenovú a zelerovú vňať. Mäso opatrne zvinieme, konce zabezpečíme odrezkami mäsa. Nakoniec rolku obviažeme tenkým mäsiarskym špagátom, alebo hrubšou bielou niťou.

Podliate vodou alebo vývarom pečieme prikryté alobalom v trúbe pri 180-200° C asi 1 - 1 a 1/2 h podľa veľkosti rolády. Počas pečenia polievame vytvorenou šťavou a na posledných 15 minút pečenia alobal odstránime.

Roládu vyberieme a výpek zahustíme solamylom ktorý rozriedime vodou alebo kvapkou vína. Vzniknutú omáčku podávame samostatne v omáčniku.

Nie je vhodné roládu krájať hneď po upečení, bude sa rozpadávať. Ideálne je počkať asi 45 minút, kým roláda trochu vychladne a narezané plátky pred podávaním chvíľu ohriať.

Podávame so zemiakovými prílohami.

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Ako sa pripravuje Karloveská mäsová plnená roláda?

1 - 1,5 kg bravčového pliecka položíme na širšiu dosku a snažíme sa ho rozrezať na čo najväčšiu plochu postupným "harmonikovým narezávaním" v hrúbke cca 1 cm, skrátka treba ukázať trochu šikovnosti a mäso narezať tak, aby nám vznikol pekný rovnomerný plát.

Po rozrezaní mäso zľahka naklepeme a osolíme. Ak sa nám kde tu nezadarilo a v mäsovom pláte máme tenšie miesta alebo dokonca diery, nerobíme si starosti, bez problémov sa dajú prekryť odrezkami z okraja mäsového plátu.

Upravený plát jemne potrieme horčicou, posypeme mletým čiernym korením. V hrnčeku si pripravíme 2 rozhabarkované osolené vajcia, ktoré rozlejeme na mäso. Na plnku použijeme tenké prúžky syra, šunky, červenej papriky, slaninky a sterilizovanej uhorky, ktoré rovnomerne poukladáme na pripravené mäso.

Dôležité sú bylinky: bazalka, rozmarín, tymian, ak nie sú k dispozícii, čo by bola škoda, použijeme petržlenovú a zelerovú vňať. Mäso opatrne zvinieme, konce zabezpečíme odrezkami mäsa. Nakoniec rolku obviažeme tenkým mäsiarskym špagátom, alebo hrubšou bielou niťou.

Podliate vodou alebo vývarom pečieme prikryté alobalom v trúbe pri 180-200° C asi 1 - 1 a 1/2 h podľa veľkosti rolády. Počas pečenia polievame vytvorenou šťavou a na posledných 15 minút pečenia alobal odstránime.

Roládu vyberieme a výpek zahustíme solamylom ktorý rozriedime vodou alebo kvapkou vína. Vzniknutú omáčku podávame samostatne v omáčniku.

Nie je vhodné roládu krájať hneď po upečení, bude sa rozpadávať. Ideálne je počkať asi 45 minút, kým roláda trochu vychladne a narezané plátky pred podávaním chvíľu ohriať.

Podávame so zemiakovými prílohami.

Karloveská mäsová plnená roláda