Kaťák alebo Katův šleh s hranolkami



Reklama

AutorMartin
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Kaťák alebo Katův šleh s hranolkami
Čas na prípravu10 min.Doba varenia10 min.Celkový čas20 min.

Kaťák alebo Katův šleh s hranolkami

 400 g bravčové karé, krkovička alebo stehno
 1 veľká najlepšie červená cibuľa
 4 ks sterilizované kápie
 4 ks sterilizované uhorky
 4 ks sterilizované feferónky alebo chilli papričky
 4 lyžice kečupu
 worcestrová omáčka
 olej
 čierne korenie
 soľ
 kukuričný škrobnemusí byť
1

Ak bol v Slovenských reštauráciách najčastejším pokrmom Černohorský rezeň, tak v "Českých a Moravských restauracích a hospodách" to bol určite Kaťák alebo Katův šleh s hranolkami. Mnohí si na tie časy spomínajú s úsmevom, avšak poriadny Černohor alebo Kaťák sú vyhlásené pochúťky, na ktoré dostávam raz za čas neodolateľnú chuť. A to mi potom nezostáva nič iné, ako zobrať kus mäsa, vytiahnuť panvicu a hurá ku šporáku. Príprava je jednoduchá, poďme na to.

Postup:
2

Kaťák je minútka a tak na jeho prípravu používam bravčové karé. Dá sa samozrejme použiť aj iné bravčové mäso ale karé bude najmäkšie a na rýchlu úpravu je najvhodnejšie.
Takže bravčové karé, nakrájame na tenšie hranolky. Mäso osolíme, okoreníme čiernym korením, prestrekneme worcestrom, posypeme lyžičkou kukuričného škrobu a premiešame. Pridáme pár kvapiek oleja a necháme najmenej hodinku prikryté odstáť. Pridaný škrob spôsobí, že mäso zostane po príprave krásne lesklé a celý pokrm sa jemne zatiahne.

V hlbšej teflónovej panvici alebo vo woku rozpálime lyžicu oleja a mäso rýchlo pri vysokej teplote za stáleho premiešavania oddeľujeme od seba, pričom ho opražíme do biela. Pozor, trvá to naozaj krátko! Ak mäso obelie, ihneď ho vyberieme a preložíme späť do misky, inak stvrdne.

Panvicu znovu rozpálime, ak treba pridáme olej a vložíme na tenké mesiačiky nakrájanú najlepšie červenú cibuľu. Krátko popražíme, pridáme na prúžky pokrájanú sterilizovanú kápiu, tiež na prúžky nakrájané sterilizované uhorky, nakrájanú feferónku a kvalitný kečup. Celú zmes osolíme, okoreníme, prestrekneme worcestrom a minútku za stáleho miešania opečieme.

Pridáme mäso, premiešame a po chvíľke keď sa mäso prehreje odstavíme.

Kaťák alebo Katův šleh podávame s hranolkami, prípadne s varenými alebo opekanými zemiakmi.

Prísady

 400 g bravčové karé, krkovička alebo stehno
 1 veľká najlepšie červená cibuľa
 4 ks sterilizované kápie
 4 ks sterilizované uhorky
 4 ks sterilizované feferónky alebo chilli papričky
 4 lyžice kečupu
 worcestrová omáčka
 olej
 čierne korenie
 soľ
 kukuričný škrobnemusí byť

Postup

1

Ak bol v Slovenských reštauráciách najčastejším pokrmom Černohorský rezeň, tak v "Českých a Moravských restauracích a hospodách" to bol určite Kaťák alebo Katův šleh s hranolkami. Mnohí si na tie časy spomínajú s úsmevom, avšak poriadny Černohor alebo Kaťák sú vyhlásené pochúťky, na ktoré dostávam raz za čas neodolateľnú chuť. A to mi potom nezostáva nič iné, ako zobrať kus mäsa, vytiahnuť panvicu a hurá ku šporáku. Príprava je jednoduchá, poďme na to.

Postup:
2

Kaťák je minútka a tak na jeho prípravu používam bravčové karé. Dá sa samozrejme použiť aj iné bravčové mäso ale karé bude najmäkšie a na rýchlu úpravu je najvhodnejšie.
Takže bravčové karé, nakrájame na tenšie hranolky. Mäso osolíme, okoreníme čiernym korením, prestrekneme worcestrom, posypeme lyžičkou kukuričného škrobu a premiešame. Pridáme pár kvapiek oleja a necháme najmenej hodinku prikryté odstáť. Pridaný škrob spôsobí, že mäso zostane po príprave krásne lesklé a celý pokrm sa jemne zatiahne.

V hlbšej teflónovej panvici alebo vo woku rozpálime lyžicu oleja a mäso rýchlo pri vysokej teplote za stáleho premiešavania oddeľujeme od seba, pričom ho opražíme do biela. Pozor, trvá to naozaj krátko! Ak mäso obelie, ihneď ho vyberieme a preložíme späť do misky, inak stvrdne.

Panvicu znovu rozpálime, ak treba pridáme olej a vložíme na tenké mesiačiky nakrájanú najlepšie červenú cibuľu. Krátko popražíme, pridáme na prúžky pokrájanú sterilizovanú kápiu, tiež na prúžky nakrájané sterilizované uhorky, nakrájanú feferónku a kvalitný kečup. Celú zmes osolíme, okoreníme, prestrekneme worcestrom a minútku za stáleho miešania opečieme.

Pridáme mäso, premiešame a po chvíľke keď sa mäso prehreje odstavíme.

Kaťák alebo Katův šleh podávame s hranolkami, prípadne s varenými alebo opekanými zemiakmi.

Kaťák alebo Katův šleh s hranolkami