
Kôprová omáčka tradičná smotanová s vajíčkom
Kôprová omáčka tradičná smotanová sa nemusí podávať len s vajíčkom, obľúbená je aj vyprážaná alebo v celku pečená fašírka. Ku kôprovke je výborný aj pekný kúsok hovädzieho mäsa pripravený na šťave alebo hovädzí steak. Ako príloha sú vhodné varené zemiaky s maslom, knedle alebo čerstvý chlieb.
Cibuľu do kôprovej omáčky použiť môžme, ale aj nemusíme. Ak sa ju rozhodneme použiť, tak malú cibuľu postrúhame alebo pokrájame na drobno a na masle ju osmažíme do sklovita. Nemala by nám stmavnúť, pretože v bielej omáčke bude nepekná.
Pridáme hladkú múku a stálym premiešavaním pripravíme svetloružovú zápražku. Zápražku odstavíme z ohňa, prelejeme studenou vodou, studeným mliekom a plochou vareškou rozmiešame. Keď sa múka spojí s vodou, posolíme a na miernom ohni pomaly, za stáleho miešania asi 10 minút dohladka povaríme. Ak sme použili cibuľu, môžme celý základ rozmixovať ponorným mixérom a ešte chvíľu povariť. Ak je omáčka príliš hustá, rozriedime ju vodou. Ak sa nám zdá omáčka riedka, chvíľu ju do požadovanej hustoty odparíme.
Pridáme posekaný čerstvý alebo sušený kôpor a na záver vlejeme s trochou mlieka dobre rozmiešanú kyslú smotanu. Premiešame, zahrejeme a podávame.
Ak kôprovú omáčku podávame s vajíčkami, je dobré si ich pripraviť vopred. Vajíčka vložíme do studenej vody a varíme od zovretia 7 minút na miernom ohni. Po uvarení ich schladíme v studenej vode, ale len toľko, aby zostali vlažné.
Prísady
Postup
Kôprová omáčka tradičná smotanová sa nemusí podávať len s vajíčkom, obľúbená je aj vyprážaná alebo v celku pečená fašírka. Ku kôprovke je výborný aj pekný kúsok hovädzieho mäsa pripravený na šťave alebo hovädzí steak. Ako príloha sú vhodné varené zemiaky s maslom, knedle alebo čerstvý chlieb.
Cibuľu do kôprovej omáčky použiť môžme, ale aj nemusíme. Ak sa ju rozhodneme použiť, tak malú cibuľu postrúhame alebo pokrájame na drobno a na masle ju osmažíme do sklovita. Nemala by nám stmavnúť, pretože v bielej omáčke bude nepekná.
Pridáme hladkú múku a stálym premiešavaním pripravíme svetloružovú zápražku. Zápražku odstavíme z ohňa, prelejeme studenou vodou, studeným mliekom a plochou vareškou rozmiešame. Keď sa múka spojí s vodou, posolíme a na miernom ohni pomaly, za stáleho miešania asi 10 minút dohladka povaríme. Ak sme použili cibuľu, môžme celý základ rozmixovať ponorným mixérom a ešte chvíľu povariť. Ak je omáčka príliš hustá, rozriedime ju vodou. Ak sa nám zdá omáčka riedka, chvíľu ju do požadovanej hustoty odparíme.
Pridáme posekaný čerstvý alebo sušený kôpor a na záver vlejeme s trochou mlieka dobre rozmiešanú kyslú smotanu. Premiešame, zahrejeme a podávame.
Ak kôprovú omáčku podávame s vajíčkami, je dobré si ich pripraviť vopred. Vajíčka vložíme do studenej vody a varíme od zovretia 7 minút na miernom ohni. Po uvarení ich schladíme v studenej vode, ale len toľko, aby zostali vlažné.