Krájané sterilizované paradajky s bazalkou



AutorGituška-Janíčko
NáročnosťZačiatočník
ShareTweetSave
Krájane sterilizované paradajky s bazalkou
Čas na prípravu10 min.Doba varenia20 min.Celkový čas30 min.

Krájané sterilizované paradajky s bazalkou

1

Na krájané sterilizované paradajky s bazalkou budeme potrebovať pekné, zdravé, dozreté plody. Je ideálne použiť mäsové, dužinaté odrody rajčín, napríklad San Marzano, San Marzano mini alebo Roma, ktorých semienka, prípadne predpestované sadenice sa dajú bežne zadovážiť. Samozrejme môžme použiť aj iné domáce odrody.

Postup na spracovanie dužinatých paradajok typu San Marzano :
2

Paradajky umyjeme, vyrežeme zelenú časť spod stopky. Aby sa nám dobre šúpali, najlepšie po častiach vkladáme do vriacej vody na dobu 20 sekúnd. Takto krátko obvarené paradajky vyberieme dierkovanou naberačkou a preložíme do studenej vody. Po chvíľke paradajky ošúpeme, prekrojíme a takto pripravené ich odkladáme do väčšej nádoby. Keď máme všetky paradajky ošúpané, mierne osolíme a rukami dobre premiešame a pomačkáme.

Necháme chvíľu postáť, znovu premiešame a pomocou žufanky paradajky vkladáme do v horúcej vode dobre vyumývaných zaváracích pohárov. Najlepšie je poháre a viečka vysterilizovať vo vriacej vode. Pri správne naplnenom pohári má byť hladina šťavy 1 cm od hrdla pohára. Pri vkladaní paradajok do pohárov, pridáme vetvičku čerstvej bazalky.

Utrieme hranu pohárov od prípadných kúskov paradajok, ktoré sa mohli na okraji zachytiť pri plnení a poháre uzavrieme. Sterilizujeme 45 minút pri 95 - 100 stupňovej teplote. Vysterilizované poháre prekryjeme dekou a necháme do druhého dňa vychladnúť. Uložíme do chladnejšej miestnosti, pretože v teple by mohli začať kysnúť.

Postup na spracovanie bežných paradajok typu Tornádo :
3

Paradajky umyjeme, prekrojíme na polovice až štvrťky podľa veľkosti a vyrežeme časť spod stopky, kde sa usadzuje "chémia z kyslých dažďov". Rajčiny vkladáme do v horúcej vode dobre vyumývaných 0,7 l zaváracích pohárov, s citom ich zatláčame. Dávame pozor, aby v spodnej vrstve nezostali vzduchové bublinky, pretože neskôr sa ich nezbavíme.

Čím viac rajčín vkladáme, tým je v pohári viac šťavy. Pri správne naplnenom pohári má byť hladina šťavy 1 cm od hrdla pohára a rajčiny 2 cm pod hladinou. Pri vkladaní paradajok do pohárov, pridáme vetvičku čerstvej bazalky.

Poháre uzavrieme a sterilizujeme 45 minút pri 95 - 100 stupňovej teplote. Vysterilizované poháre prekryjeme dekou a necháme do druhého dňa vychladnúť. Uložíme do chladnejšej miestnosti, pretože v teple by mohli začať kysnúť.

Doporučujem skonzumovať do novej paradajkovej sezóny.

Kategória

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Na krájané sterilizované paradajky s bazalkou budeme potrebovať pekné, zdravé, dozreté plody. Je ideálne použiť mäsové, dužinaté odrody rajčín, napríklad San Marzano, San Marzano mini alebo Roma, ktorých semienka, prípadne predpestované sadenice sa dajú bežne zadovážiť. Samozrejme môžme použiť aj iné domáce odrody.

Postup na spracovanie dužinatých paradajok typu San Marzano :
2

Paradajky umyjeme, vyrežeme zelenú časť spod stopky. Aby sa nám dobre šúpali, najlepšie po častiach vkladáme do vriacej vody na dobu 20 sekúnd. Takto krátko obvarené paradajky vyberieme dierkovanou naberačkou a preložíme do studenej vody. Po chvíľke paradajky ošúpeme, prekrojíme a takto pripravené ich odkladáme do väčšej nádoby. Keď máme všetky paradajky ošúpané, mierne osolíme a rukami dobre premiešame a pomačkáme.

Necháme chvíľu postáť, znovu premiešame a pomocou žufanky paradajky vkladáme do v horúcej vode dobre vyumývaných zaváracích pohárov. Najlepšie je poháre a viečka vysterilizovať vo vriacej vode. Pri správne naplnenom pohári má byť hladina šťavy 1 cm od hrdla pohára. Pri vkladaní paradajok do pohárov, pridáme vetvičku čerstvej bazalky.

Utrieme hranu pohárov od prípadných kúskov paradajok, ktoré sa mohli na okraji zachytiť pri plnení a poháre uzavrieme. Sterilizujeme 45 minút pri 95 - 100 stupňovej teplote. Vysterilizované poháre prekryjeme dekou a necháme do druhého dňa vychladnúť. Uložíme do chladnejšej miestnosti, pretože v teple by mohli začať kysnúť.

Postup na spracovanie bežných paradajok typu Tornádo :
3

Paradajky umyjeme, prekrojíme na polovice až štvrťky podľa veľkosti a vyrežeme časť spod stopky, kde sa usadzuje "chémia z kyslých dažďov". Rajčiny vkladáme do v horúcej vode dobre vyumývaných 0,7 l zaváracích pohárov, s citom ich zatláčame. Dávame pozor, aby v spodnej vrstve nezostali vzduchové bublinky, pretože neskôr sa ich nezbavíme.

Čím viac rajčín vkladáme, tým je v pohári viac šťavy. Pri správne naplnenom pohári má byť hladina šťavy 1 cm od hrdla pohára a rajčiny 2 cm pod hladinou. Pri vkladaní paradajok do pohárov, pridáme vetvičku čerstvej bazalky.

Poháre uzavrieme a sterilizujeme 45 minút pri 95 - 100 stupňovej teplote. Vysterilizované poháre prekryjeme dekou a necháme do druhého dňa vychladnúť. Uložíme do chladnejšej miestnosti, pretože v teple by mohli začať kysnúť.

Doporučujem skonzumovať do novej paradajkovej sezóny.

Krájané sterilizované paradajky s bazalkou