Krémová hrachová polievka s údeninou



Reklama

AutorZuzana
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Krémová hrachová polievka s údeninou

Čas na prípravu5 min.Doba varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 5 min.

Krémová hrachová polievka s údeninou

1

Krémová hrachová polievka s údeninou je polievka zo sušeného hrachu, zahustená zápražkou a doplnená údeninou. Polievka má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín a korenín. Krémová hrachová polievka je obľúbená aj ako sýta desiatová polievka podávaná s čerstvým chlebom alebo chrumkavým slaným pečivom.

Postup prípravy :
2

250 g sušeného hrachu preberieme (aby sme odstránili nečistoty, prípadné kamienky) a na niekoľko hodín namočíme do studenej vody. Vodu zlejeme, nalejeme novú vodu tak, aby bola hladina asi 1 - 2 cm nad hrachom. Pomaly varíme zakryté pokrievkou spolu s postrúhanou, alebo na jemno nakrájanou cibuľou, majoránkou a štipkou čerstvého mletého čierneho korenia.

Keď hrach varením zmäkne, pretlačíme ho cez sitko alebo pomixujeme ponorným mixérom, ako uznáme za vhodné, polievka nemusí byť krémová. Polievku posolíme, prípadne dochutíme bujónovou kockou. Ak je polievka po pasírovaní príliš hustá, rozriedime ju trochou vody alebo vývaru.

Na panvici pripravíme z 2 - 3 polievkových lyžíc hladkej múky a 2 - 3 lyžíc masti alebo oleja ružovú zápražku, rozriedime ju menším množstvom studenej vody a za stáleho miešania ju ihneď ešte vriacu vlejeme do polievky. Na miernom ohni povaríme, aby sa múka dobre prevarila a polievka sa pekne spojila. Môžme znovu krátko premixovať ponorným mixérom.

Nakoniec pridáme na kúsky nakrájanú údeninu (údené mäso, kabanos, špekáčky), dochutíme prelisovaným cesnakom podľa chuti, čerstvo mletým čiernym korením, sušenou majoránkou a polievku podávame.

Variácie :
3

Miesto údeniny môžeme pridať na kocky opražený chlieb alebo plátky opraženej slaniny. Zaujímavú chuť dosiahneme aj pridaním štipky bieleho korenia najlepšie pri servírovaní na tanieri, nie každému biele korenie chutí.

 

 

Prísady

Postup

1

Krémová hrachová polievka s údeninou je polievka zo sušeného hrachu, zahustená zápražkou a doplnená údeninou. Polievka má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín a korenín. Krémová hrachová polievka je obľúbená aj ako sýta desiatová polievka podávaná s čerstvým chlebom alebo chrumkavým slaným pečivom.

Postup prípravy :
2

250 g sušeného hrachu preberieme (aby sme odstránili nečistoty, prípadné kamienky) a na niekoľko hodín namočíme do studenej vody. Vodu zlejeme, nalejeme novú vodu tak, aby bola hladina asi 1 - 2 cm nad hrachom. Pomaly varíme zakryté pokrievkou spolu s postrúhanou, alebo na jemno nakrájanou cibuľou, majoránkou a štipkou čerstvého mletého čierneho korenia.

Keď hrach varením zmäkne, pretlačíme ho cez sitko alebo pomixujeme ponorným mixérom, ako uznáme za vhodné, polievka nemusí byť krémová. Polievku posolíme, prípadne dochutíme bujónovou kockou. Ak je polievka po pasírovaní príliš hustá, rozriedime ju trochou vody alebo vývaru.

Na panvici pripravíme z 2 - 3 polievkových lyžíc hladkej múky a 2 - 3 lyžíc masti alebo oleja ružovú zápražku, rozriedime ju menším množstvom studenej vody a za stáleho miešania ju ihneď ešte vriacu vlejeme do polievky. Na miernom ohni povaríme, aby sa múka dobre prevarila a polievka sa pekne spojila. Môžme znovu krátko premixovať ponorným mixérom.

Nakoniec pridáme na kúsky nakrájanú údeninu (údené mäso, kabanos, špekáčky), dochutíme prelisovaným cesnakom podľa chuti, čerstvo mletým čiernym korením, sušenou majoránkou a polievku podávame.

Variácie :
3

Miesto údeniny môžeme pridať na kocky opražený chlieb alebo plátky opraženej slaniny. Zaujímavú chuť dosiahneme aj pridaním štipky bieleho korenia najlepšie pri servírovaní na tanieri, nie každému biele korenie chutí.

Krémová hrachová polievka s údeninou