Kurča grilované na drevenom uhlí



AutorMartin
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Kurča grilované na drevenom uhlí
Čas na prípravu5 min.Doba varenia50 min.Celkový čas55 min.

Kurča grilované na drevenom uhlí

 1 ks kurča
 grilovacie korenie
 olej
 soľ
1

Kurča rozdelíme na 4 časti a z pŕs odrežeme krídla, najlepšie tzv. francúzskym rezom, teda aj s kúskom mäsa. Mäso posolíme, okoreníme. Nič iné nepridávame, úplne stačí len posoliť a nechať chvíľu postáť. Všetko to máčanie v ochutených marinádach spôsobuje rýchle začernanie (obsahujú cukor alebo papriku) až spálenie grilovaného povrchu počas grilovania.

2

V záhradnom grile rozpálime drevené uhlie alebo brikety. Nikde sa neponáhľame, až keď začne uhlie na povrchu obelievať od tvoriaceho sa popola a nad mriežkou udržíme ruku asi tri sekundy, položíme na rošt mäso. Teplota grilu je podstatná. Po dvoch minútach mäso otočíme grilovacími kliešťami, do mäsa nepicháme. Platí, že najmä na začiatku grilovania otáčame radšej častejšie po 2-3 minútach. Podľa veľkosti takto grilujeme cca 45 minút.

3

Pred posledným otočením porcie kurčaťa potrieme grilovacím olejom, ktorý si vyrobíme zmiešaním oleja a grilovacieho korenia, alebo použitím vlastného korenia podľa uváženia a chuti. Takto sa nám korenie nepripáli a jedlo pekne zatiahne a prevoní. Mäso sa dá potrieť ešte raz na tanieri tesne pred podávaním.

4

Kurča grilované na drevenom uhlí podávame s čerstvým pečivom, sterilizovanou zeleninou alebo sezónnym šalátom.

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

 1 ks kurča
 grilovacie korenie
 olej
 soľ

Postup

1

Kurča rozdelíme na 4 časti a z pŕs odrežeme krídla, najlepšie tzv. francúzskym rezom, teda aj s kúskom mäsa. Mäso posolíme, okoreníme. Nič iné nepridávame, úplne stačí len posoliť a nechať chvíľu postáť. Všetko to máčanie v ochutených marinádach spôsobuje rýchle začernanie (obsahujú cukor alebo papriku) až spálenie grilovaného povrchu počas grilovania.

2

V záhradnom grile rozpálime drevené uhlie alebo brikety. Nikde sa neponáhľame, až keď začne uhlie na povrchu obelievať od tvoriaceho sa popola a nad mriežkou udržíme ruku asi tri sekundy, položíme na rošt mäso. Teplota grilu je podstatná. Po dvoch minútach mäso otočíme grilovacími kliešťami, do mäsa nepicháme. Platí, že najmä na začiatku grilovania otáčame radšej častejšie po 2-3 minútach. Podľa veľkosti takto grilujeme cca 45 minút.

3

Pred posledným otočením porcie kurčaťa potrieme grilovacím olejom, ktorý si vyrobíme zmiešaním oleja a grilovacieho korenia, alebo použitím vlastného korenia podľa uváženia a chuti. Takto sa nám korenie nepripáli a jedlo pekne zatiahne a prevoní. Mäso sa dá potrieť ešte raz na tanieri tesne pred podávaním.

4

Kurča grilované na drevenom uhlí podávame s čerstvým pečivom, sterilizovanou zeleninou alebo sezónnym šalátom.

Notes

Kurča grilované na drevenom uhlí