
Kurča na víne so smotanou a estragónom
Ako pripravíme kurča na víne so smotanou a estragónom?
Kurča rozdelíme na štyri časti, dobre umyjeme, zľahka utrieme, posolíme a potrieme maslom.
V pekáči, alebo väčšom hrnci rozohrejeme 100 g masla a 2 lyžice oleja. Kura v ňom z oboch strán opražíme na nie najsilnejšom stupni, pričom dávame pozor aby sme neprepálili maslo.
Pridáme 300 ml bieleho vína, väčšiu vetvičku čerstvého estragónu a vložíme do rúry, kde ho pečieme prikryté alobalom lesklou stranou smerom ku kurčaťu a občasným polievaním vlastnou šťavou 40 minút.
Alobal odstránime a pokrm dopečieme do zlatova. Kura vyberieme, do výpeku prilejeme 200 ml smotany na varenie v ktorej sme rozmiešali menšiu lyžicu hladkej múky alebo kukuričného škrobu a za stáleho miešania povaríme. Pred dokončením vyberieme vetvičku estragónu a pridáme podľa chuti 1-3 lyžice čerstvých estragónových lístkov. Estragón je veľmi aromatická bylinka a preto doporučujem pokrm pred pridaním čerstvých lístkov ochutnať, aby sme to s bylinkou neprehnali.
Porcie kuraťa podávame preliate omáčkou.
Prílohy: opekané zemiaky, hranolky, zemiakové krokety, provensálske zemiaky.
Kurča umyjeme, rozdelíme na štyri časti a vykostíme. Tiež môžeme kúpiť vykostené prsia alebo stehná.
Mäso osolíme a opečieme na 100 g masla a 2 lyžiciach oleja do zlatova, pričom dávame pozor aby sme neprepálili maslo.
Mäso vyberieme, pridáme 250 ml bieleho vína, väčšiu vetvičku čerstvého estragónu, (môžeme použiť aj sušený, ale čerstvý je lepší) a 200 ml smotany na varenie v ktorej sme rozmiešali menšiu lyžicu hladkej múky.
Posolíme a 10 - 15 minút povaríme za občasného premiešania aby sa múka v omáčke prevarila. Do omáčky vložíme mäso a zakryté krátko podusíme.
Vyberieme vetvičku estragónu a ak treba, omáčku mierne zahustíme solamylom rozmiešaným vo víne. Pridáme podľa chuti 1-3 lyžice čerstvých lístkov estragónu a krátko povaríme. Estragón je veľmi aromatická bylinka a preto doporučujem pokrm pred pridaním čerstvých lístkov ochutnať, aby sme to s bylinkou neprehnali.
Porcie kuraťa podávame preliate omáčkou.
Prílohy: opekané zemiaky, hranolky, zemiakové krokety, provensálske zemiaky.
Prísady
Postup
Ako pripravíme kurča na víne so smotanou a estragónom?
Kurča rozdelíme na štyri časti, dobre umyjeme, zľahka utrieme, posolíme a potrieme maslom.
V pekáči, alebo väčšom hrnci rozohrejeme 100 g masla a 2 lyžice oleja. Kura v ňom z oboch strán opražíme na nie najsilnejšom stupni, pričom dávame pozor aby sme neprepálili maslo.
Pridáme 300 ml bieleho vína, väčšiu vetvičku čerstvého estragónu a vložíme do rúry, kde ho pečieme prikryté alobalom lesklou stranou smerom ku kurčaťu a občasným polievaním vlastnou šťavou 40 minút.
Alobal odstránime a pokrm dopečieme do zlatova. Kura vyberieme, do výpeku prilejeme 200 ml smotany na varenie v ktorej sme rozmiešali menšiu lyžicu hladkej múky alebo kukuričného škrobu a za stáleho miešania povaríme. Pred dokončením vyberieme vetvičku estragónu a pridáme podľa chuti 1-3 lyžice čerstvých estragónových lístkov. Estragón je veľmi aromatická bylinka a preto doporučujem pokrm pred pridaním čerstvých lístkov ochutnať, aby sme to s bylinkou neprehnali.
Porcie kuraťa podávame preliate omáčkou.
Prílohy: opekané zemiaky, hranolky, zemiakové krokety, provensálske zemiaky.
Kurča umyjeme, rozdelíme na štyri časti a vykostíme. Tiež môžeme kúpiť vykostené prsia alebo stehná.
Mäso osolíme a opečieme na 100 g masla a 2 lyžiciach oleja do zlatova, pričom dávame pozor aby sme neprepálili maslo.
Mäso vyberieme, pridáme 250 ml bieleho vína, väčšiu vetvičku čerstvého estragónu, (môžeme použiť aj sušený, ale čerstvý je lepší) a 200 ml smotany na varenie v ktorej sme rozmiešali menšiu lyžicu hladkej múky.
Posolíme a 10 - 15 minút povaríme za občasného premiešania aby sa múka v omáčke prevarila. Do omáčky vložíme mäso a zakryté krátko podusíme.
Vyberieme vetvičku estragónu a ak treba, omáčku mierne zahustíme solamylom rozmiešaným vo víne. Pridáme podľa chuti 1-3 lyžice čerstvých lístkov estragónu a krátko povaríme. Estragón je veľmi aromatická bylinka a preto doporučujem pokrm pred pridaním čerstvých lístkov ochutnať, aby sme to s bylinkou neprehnali.
Porcie kuraťa podávame preliate omáčkou.
Prílohy: opekané zemiaky, hranolky, zemiakové krokety, provensálske zemiaky.