Maďarské slíže s tvarohom a smotanou - Túrós csusza
Veľmi chutné maďarské slíže s tvarohom a smotanou - Túrós csusza, podávané s opraženou cibuľou a slaninou je slávne jedlo tradičnej maďarskej kuchyne.
Sýty pokrm má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
Vrecko kvalitných širokých rezancov varíme podľa návodu v osolenej vode.
Za dobu kým zovrie voda a uvaria sa rezance, očistíme a na mesiačiky nakrájame 2 - 3 pekné cibule. Údenú slaninu nakrájame v primeranom množstve na podlhovasté slíže. Nakrájanú cibuľu vložíme do panvice, pridáme tuk a na miernom ohni opekáme do zlata. Pred koncom opekania cibule vložíme pripravenú nakrájanú slaninu, ktorú spolu s cibuľou dopečieme, odstavíme a zakryté pokrievkou udržujeme v teple.
Uvarené rezance scedíme, pridáme troška oleja a premiešame. Jeden obyčajný plnotučný hrudkový tvaroh v ruke rozdrvíme, nasypeme na ešte teplé rezance, posolíme a zľahka premiešame.
Rezance naložíme na tanier a pridáme podľa chuti 2 - 3 lyžice kyslej smotany, ktorú sme z chladničky vyložili skôr, aby nebola príliš chladná. Pridáme osmaženú cibuľu so slaninou a na záver môžme namlieť čerstvé čierne korenie a pokrm poprášiť mletou červenou paprikou.
Tento recept má aj obmenu, ktorá sa pripravuje opačným spôsobom. Do uvarených rezancov sa vmieša dostatočné množstvo kyslej smotany, teda asi dva 250 ml kelímky. Slíže sa zasypú tvarohom a pridá sa cibuľa so slaninou.
Aj keď sú použité rovnaké suroviny, výsledná chuť je odlišná. Oplatí sa vyskúšať obidve možnosti.
Pod čiarou píšem, že nepoznám sýtejší pokrm.
Dobrou voľbou bude servírovanie menších porcií, aj keď v maďarskej kuchyni sa tento pokrm často využíva ako príloha, napríklad ku peknému kúsku krkovičky pripravenej na prírodný spôsob.
Prísady
Postup
Veľmi chutné maďarské slíže s tvarohom a smotanou - Túrós csusza, podávané s opraženou cibuľou a slaninou je slávne jedlo tradičnej maďarskej kuchyne.
Sýty pokrm má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
Vrecko kvalitných širokých rezancov varíme podľa návodu v osolenej vode.
Za dobu kým zovrie voda a uvaria sa rezance, očistíme a na mesiačiky nakrájame 2 - 3 pekné cibule. Údenú slaninu nakrájame v primeranom množstve na podlhovasté slíže. Nakrájanú cibuľu vložíme do panvice, pridáme tuk a na miernom ohni opekáme do zlata. Pred koncom opekania cibule vložíme pripravenú nakrájanú slaninu, ktorú spolu s cibuľou dopečieme, odstavíme a zakryté pokrievkou udržujeme v teple.
Uvarené rezance scedíme, pridáme troška oleja a premiešame. Jeden obyčajný plnotučný hrudkový tvaroh v ruke rozdrvíme, nasypeme na ešte teplé rezance, posolíme a zľahka premiešame.
Rezance naložíme na tanier a pridáme podľa chuti 2 - 3 lyžice kyslej smotany, ktorú sme z chladničky vyložili skôr, aby nebola príliš chladná. Pridáme osmaženú cibuľu so slaninou a na záver môžme namlieť čerstvé čierne korenie a pokrm poprášiť mletou červenou paprikou.
Tento recept má aj obmenu, ktorá sa pripravuje opačným spôsobom. Do uvarených rezancov sa vmieša dostatočné množstvo kyslej smotany, teda asi dva 250 ml kelímky. Slíže sa zasypú tvarohom a pridá sa cibuľa so slaninou.
Aj keď sú použité rovnaké suroviny, výsledná chuť je odlišná. Oplatí sa vyskúšať obidve možnosti.
Pod čiarou píšem, že nepoznám sýtejší pokrm.
Dobrou voľbou bude servírovanie menších porcií, aj keď v maďarskej kuchyni sa tento pokrm často využíva ako príloha, napríklad ku peknému kúsku krkovičky pripravenej na prírodný spôsob.