Mäsová polievka s fazuľou a estragónom
Táto mäsová polievka s fazuľou a estragónom je zaujímavá nielen na pohľad, ale najmä pre svoju výnimočnú chuť silného vývaru v spojení s čerstvými fazuľovými lúskami a fazuľou. Chuť v pozadí harmonicky dopĺňa estragón.
500 g bravčového mäsa pokrájame na nie úplne malé kúsky, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou tak, aby bolo mäso zaliate s ohľadom na ďalšie suroviny, ktoré budeme do tohto "eintopfu" neskôr pridávať. Vody nemá byť veľa, suroviny majú byť po dovarení akurát zaliate.
Polievku osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a varíme spolu s čerstvou zelerovou vňaťou a malou vetvičkou estragónu asi 30 - 50 minút, kým nezačne mäso mäknúť. Po upynutí tohto času, zelerovú a estragónovú vňať vyberieme. Pozor na estragón, je veľmi aromatický, menej je niekedy viac. Ak nemáme skúsenosť, doporučujem polievku počas varenia častejšie ochutnávať.
Pridáme 500 g nakrájaných zelených fazuľových lúskov, 500 g nakrájaných zemiakov, 300 g vopred uvarenej fazule a varíme do zmäknutia zemiakov.
Môžme použiť aj vodou prepláchnutú sterilizovanú fazuľu z konzervy avšak tú pridávame až úplne nakoniec, aby sa v polievke nerozvarila. Fazuľové lúsky by mali byť čerstvé. Ak použijeme mrazené alebo sterilizované z konzervy tiež ich pridávame neskôr.
Nakoniec polievku mierne zahustíme lyžicou kukuričného škrobu, ktorý rozmiešame v 100 ml studenej vody. .
Podávame s čerstvým chlebom alebo chrumkavými slanými rožkami.
Prísady
Postup
Táto mäsová polievka s fazuľou a estragónom je zaujímavá nielen na pohľad, ale najmä pre svoju výnimočnú chuť silného vývaru v spojení s čerstvými fazuľovými lúskami a fazuľou. Chuť v pozadí harmonicky dopĺňa estragón.
500 g bravčového mäsa pokrájame na nie úplne malé kúsky, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou tak, aby bolo mäso zaliate s ohľadom na ďalšie suroviny, ktoré budeme do tohto "eintopfu" neskôr pridávať. Vody nemá byť veľa, suroviny majú byť po dovarení akurát zaliate.
Polievku osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a varíme spolu s čerstvou zelerovou vňaťou a malou vetvičkou estragónu asi 30 - 50 minút, kým nezačne mäso mäknúť. Po upynutí tohto času, zelerovú a estragónovú vňať vyberieme. Pozor na estragón, je veľmi aromatický, menej je niekedy viac. Ak nemáme skúsenosť, doporučujem polievku počas varenia častejšie ochutnávať.
Pridáme 500 g nakrájaných zelených fazuľových lúskov, 500 g nakrájaných zemiakov, 300 g vopred uvarenej fazule a varíme do zmäknutia zemiakov.
Môžme použiť aj vodou prepláchnutú sterilizovanú fazuľu z konzervy avšak tú pridávame až úplne nakoniec, aby sa v polievke nerozvarila. Fazuľové lúsky by mali byť čerstvé. Ak použijeme mrazené alebo sterilizované z konzervy tiež ich pridávame neskôr.
Nakoniec polievku mierne zahustíme lyžicou kukuričného škrobu, ktorý rozmiešame v 100 ml studenej vody. .
Podávame s čerstvým chlebom alebo chrumkavými slanými rožkami.