Mäsové soté v zemiakovej placke



Reklama

AutorMartin
NáročnosťPokročilé

ShareTweetSave

Mäsové soté v zemiakovej placke

Čas na prípravu15 min.Doba varenia10 min.Celkový čas25 min.

Mäsové soté v zemiakovej placke

Bravčové mäsové soté :
1

Ako pripraviť mäsové soté v zemiakovej placke?

400 g bravčového mäsa nakrájame na pásiky, krátko za stáleho miešania opražíme kým zbelie a vyberieme. Vo výpeku opražíme cibuľu na mesiačiky, pórik na plátky, posolíme, okoreníme a za stáleho miešania osmahneme 1-2 minúty.

Pridáme malú konzervu šampiňónov aj s nálevom, 1-2 lyžice kečupu, 100 ml vína, worcester, strúčik prelisovaného cesnaku, tymian a pár minút podusíme. Nakoniec pridáme opražené mäso, všetko spojíme škrobom rozmiešaným vo vode a odstavíme.

Spravíme poriadnu zemiakovú placku cez celý tanier, mala by byť chrumkavá. Na jednu polovicu placky naložíme zmes, ktorú druhou polovicou placky preložíme.

Zemiaková placka :
2

Na placky použijeme staré zemiaky, v nových zemiakoch je veľa vody. 1 kg zemiakov očistíme a postrúhame na strúhadle nie na kašu, ani na hrubo, zvolíme strednú cestu. Dá sa strúhať aj na kuchynskom robote ak máme vhodný nadstavec. Ak nám zemiaky pustili viac vody, zlejeme ju, avšak nie úplne. Výraznejšie posolíme, okoreníme mletým čiernym korením, majoránkou a mletou rascou.

Pridáme podľa chuti 2 až 5 strúčikov prelisovaného alebo postrúhaného cesnaku, môžeme pridať lyžičku mletej papriky. Pridáme 1-2 čerstvé vajcia, 2-3 lyžice hladkej múky, tak aby sa zmes spojila. Najlepšie na teflónovú panvicu pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja a naberačkou na polievku vložíme zemiakovú masu, pričom ju spodnou časťou naberačky rovnomerne roztláčame po celej panvici.

Oleja nedávame viac ako lyžicu, placka vypije aj trojnásobné množstvo, je ako špongia.

Pečieme na strednom stupni. Keď sa okraje prepečú do ružova, placku prevrátime, ku okraju panvice pridáme 1/2 lyžice oleja a naklonením panvice do strán olej rovnomerne rozlejeme pod placku. Pri pečení môžeme na okraj panvice pridať kúsok bravčovej masti, placky budú ružovejšie a voňavejšie.

Osobne si myslím, že robiť placky dopredu a "stohovať" jednu na druhú je nezmysel. Placky sa zdusia, zmäknú a sú ako zo zlého bufetu. Najlepšie je vyšupnúť placku z panvice rovno na tanier a ihneď ju horúcu podávať. Ak robím väčšie množstvo placiek, používam súčasne dve panvice. K samotným plackám je výborný šípkový čaj.

Kapustový šalát :
3

300 g čerstvej kapusty nakrájame na tenké slížiky a pripravíme nálev. Do misky pridáme 3 polievkové lyžice olivového oleja, 2 polievkové lyžice vínneho octu, soľ, čierne korenie, kôpor, štipku práškového cukru a vyšľaháme metličkou. Pridáme kapustu a premiešame. Šalát by mal chvíľku stáť pri izbovej teplote.

Prísady

Postup

Bravčové mäsové soté :
1

Ako pripraviť mäsové soté v zemiakovej placke?

400 g bravčového mäsa nakrájame na pásiky, krátko za stáleho miešania opražíme kým zbelie a vyberieme. Vo výpeku opražíme cibuľu na mesiačiky, pórik na plátky, posolíme, okoreníme a za stáleho miešania osmahneme 1-2 minúty.

Pridáme malú konzervu šampiňónov aj s nálevom, 1-2 lyžice kečupu, 100 ml vína, worcester, strúčik prelisovaného cesnaku, tymian a pár minút podusíme. Nakoniec pridáme opražené mäso, všetko spojíme škrobom rozmiešaným vo vode a odstavíme.

Spravíme poriadnu zemiakovú placku cez celý tanier, mala by byť chrumkavá. Na jednu polovicu placky naložíme zmes, ktorú druhou polovicou placky preložíme.

Zemiaková placka :
2

Na placky použijeme staré zemiaky, v nových zemiakoch je veľa vody. 1 kg zemiakov očistíme a postrúhame na strúhadle nie na kašu, ani na hrubo, zvolíme strednú cestu. Dá sa strúhať aj na kuchynskom robote ak máme vhodný nadstavec. Ak nám zemiaky pustili viac vody, zlejeme ju, avšak nie úplne. Výraznejšie posolíme, okoreníme mletým čiernym korením, majoránkou a mletou rascou.

Pridáme podľa chuti 2 až 5 strúčikov prelisovaného alebo postrúhaného cesnaku, môžeme pridať lyžičku mletej papriky. Pridáme 1-2 čerstvé vajcia, 2-3 lyžice hladkej múky, tak aby sa zmes spojila. Najlepšie na teflónovú panvicu pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja a naberačkou na polievku vložíme zemiakovú masu, pričom ju spodnou časťou naberačky rovnomerne roztláčame po celej panvici.

Oleja nedávame viac ako lyžicu, placka vypije aj trojnásobné množstvo, je ako špongia.

Pečieme na strednom stupni. Keď sa okraje prepečú do ružova, placku prevrátime, ku okraju panvice pridáme 1/2 lyžice oleja a naklonením panvice do strán olej rovnomerne rozlejeme pod placku. Pri pečení môžeme na okraj panvice pridať kúsok bravčovej masti, placky budú ružovejšie a voňavejšie.

Osobne si myslím, že robiť placky dopredu a "stohovať" jednu na druhú je nezmysel. Placky sa zdusia, zmäknú a sú ako zo zlého bufetu. Najlepšie je vyšupnúť placku z panvice rovno na tanier a ihneď ju horúcu podávať. Ak robím väčšie množstvo placiek, používam súčasne dve panvice. K samotným plackám je výborný šípkový čaj.

Kapustový šalát :
3

300 g čerstvej kapusty nakrájame na tenké slížiky a pripravíme nálev. Do misky pridáme 3 polievkové lyžice olivového oleja, 2 polievkové lyžice vínneho octu, soľ, čierne korenie, kôpor, štipku práškového cukru a vyšľaháme metličkou. Pridáme kapustu a premiešame. Šalát by mal chvíľku stáť pri izbovej teplote.

Mäsové soté v zemiakovej placke