Nepriame grilovanie v záhradnom grile
Nepriame grilovanie v záhradnom grile, je jedna zázračná grilovacia technika. V našich záhradách sa pri grilovačkách a opekačkách veľmi málo využíva a myslím si, že je to len preto, lebo je technikou nepoznanou. Jej obrovskou výhodou je fakt, že sa o gril a suroviny grilované na ňom takmer nemusíme starať, čo oceníme, ak sa chceme viac venovať priateľom a nie "otročiť" pri horúcom grile.
Môžeme grilovať veľké kusy v celku (napr. dozlata som ugriloval 3 kg bravčové rebro), čo je veľmi efektné. A je tu ešte ďalšia možnosť, týmto spôsobom môžme aj údiť. Pritom sa vlastne nedá nič pokaziť, takže metóda je vhodná aj pre začínajúcich gril majstrov. Vyskúšajte "Makrely údené na grile". Treba to jednoducho vyskúšať a hneď bude každému jasné o aký zázrak ide.
Keďže grilovanie metódou nepriameho grilovania trvá dlhšie ako grilovanie priamo nad žeravými uhlíkmi, ako palivo doporučujem použiť lisované brikety z dreveného uhlia. Ak nemáme, nič sa nedeje, použijeme drevené uhlie, no budeme musieť častejšie prikladať.
Takže brikety zapálime a keď sú rovnomerne rozpálené, rozhrnieme ich na dve časti, pričom do stredu grilu vložíme nehorľavú nádobku. Používal som aj dve vedľa seba položené alobalové misky, dajú sa bežne kúpiť.
Dnes už výrobcovia grilov dodávajú pomôcky k tejto metóde. Suroviny položíme na naolejovaný rošt v oblasti "nad miskou", mimo uhlíkov. Na tento účel je potrebný gril s vrchnákom alebo gril, ktorý sa dá zavrieť, pretože teplo nám musí surovinu obaľovať zo všetkých strán. V prípade údenia, pridáme na uhlíky štiepky dreva, ktoré sme nechali minimálne dve hodiny namočené vo vode a tiež prikryjeme.
Jednoduchšie to už snáď ani nemôže byť. Bežným spôsobom rozpálime drevené uhlie v grile (môžme použiť aj pahrebu z dreva). Rozpálené uhlie rozložíme tak, aby teplota dosahovala na celú plochu použitej grilovacej tácky. Na grilovaciu mriežku umiestnime tácku potretú olejom, do ktorej vložíme mäso, alebo inú grilovanú surovinu.
Mäso otáčame asi každé dve minúty, pokiaľ nebude mäkké. Týmto spôsobom môžme grilovať rezne, steaky, ražníky, porcie kuraťa...atď. Mäkšiu zeleninu a ryby obraciame len raz, aby sa nám nerozpadli. To je všetko, iste sa to podarí a mäso bude perfektné. Bude nespálené, mäkké a pritom prevoňané dymom.
Prajem tvorivého ducha a veľa úspechov a zábavy s metódou nepriameho grilovania.
Prísady
Postup
Nepriame grilovanie v záhradnom grile, je jedna zázračná grilovacia technika. V našich záhradách sa pri grilovačkách a opekačkách veľmi málo využíva a myslím si, že je to len preto, lebo je technikou nepoznanou. Jej obrovskou výhodou je fakt, že sa o gril a suroviny grilované na ňom takmer nemusíme starať, čo oceníme, ak sa chceme viac venovať priateľom a nie "otročiť" pri horúcom grile.
Môžeme grilovať veľké kusy v celku (napr. dozlata som ugriloval 3 kg bravčové rebro), čo je veľmi efektné. A je tu ešte ďalšia možnosť, týmto spôsobom môžme aj údiť. Pritom sa vlastne nedá nič pokaziť, takže metóda je vhodná aj pre začínajúcich gril majstrov. Vyskúšajte "Makrely údené na grile". Treba to jednoducho vyskúšať a hneď bude každému jasné o aký zázrak ide.
Keďže grilovanie metódou nepriameho grilovania trvá dlhšie ako grilovanie priamo nad žeravými uhlíkmi, ako palivo doporučujem použiť lisované brikety z dreveného uhlia. Ak nemáme, nič sa nedeje, použijeme drevené uhlie, no budeme musieť častejšie prikladať.
Takže brikety zapálime a keď sú rovnomerne rozpálené, rozhrnieme ich na dve časti, pričom do stredu grilu vložíme nehorľavú nádobku. Používal som aj dve vedľa seba položené alobalové misky, dajú sa bežne kúpiť.
Dnes už výrobcovia grilov dodávajú pomôcky k tejto metóde. Suroviny položíme na naolejovaný rošt v oblasti "nad miskou", mimo uhlíkov. Na tento účel je potrebný gril s vrchnákom alebo gril, ktorý sa dá zavrieť, pretože teplo nám musí surovinu obaľovať zo všetkých strán. V prípade údenia, pridáme na uhlíky štiepky dreva, ktoré sme nechali minimálne dve hodiny namočené vo vode a tiež prikryjeme.
Jednoduchšie to už snáď ani nemôže byť. Bežným spôsobom rozpálime drevené uhlie v grile (môžme použiť aj pahrebu z dreva). Rozpálené uhlie rozložíme tak, aby teplota dosahovala na celú plochu použitej grilovacej tácky. Na grilovaciu mriežku umiestnime tácku potretú olejom, do ktorej vložíme mäso, alebo inú grilovanú surovinu.
Mäso otáčame asi každé dve minúty, pokiaľ nebude mäkké. Týmto spôsobom môžme grilovať rezne, steaky, ražníky, porcie kuraťa...atď. Mäkšiu zeleninu a ryby obraciame len raz, aby sa nám nerozpadli. To je všetko, iste sa to podarí a mäso bude perfektné. Bude nespálené, mäkké a pritom prevoňané dymom.
Prajem tvorivého ducha a veľa úspechov a zábavy s metódou nepriameho grilovania.