
Paradajkový šalát s vajíčkami a slaninou
Ako pripravíme paradajkový šalát s vajíčkami a slaninou?
Uvaríme 3-4 vajcia na tvrdo, takže ich vložíme do studenej vody a po zovretí ich varíme 7-8 minút podľa veľkosti. Uvarené vajíčka ochladíme v studenej vode, ošúpeme a oddelíme žĺtka od bielkov.
8-10 stredných paradajok nakrájame na mesiačiky, 6-8 mesiačikov z jednej paradajky. Výborné sú aj malé čerešňové alebo kokteilové paradajky, ktoré krájame na polovičky.
Do väčšej misky nalejeme 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice vínneho alebo jablčného octu, osolíme, pridáme na drobno nakrájané bielka, nakrájanú pažítku alebo petržlenovú vňať pridáme nakrájané paradajky a jemne premiešame.
V menšej miske roztlačíme žĺtka, zmiešame ich s lyžicou horčice, štipkou mletého bieleho korenia, soli a pridávaním malého množstva vody rozriedime na tekutú omáčku.
Nakoniec opražíme 3-4 plátky obyčajnej údenej slaniny nakrájanej na kocky. Na tanier servírujeme prvé paradajky, ktoré zalejeme žĺtkovou omáčkou. Nakoniec posypeme opraženou slaninkou a polejeme vypečenou masťou zo slaniny.
Paradajkový šalát podávame ihneď s ešte teplou slaninkou a čerstvými hriankami so syrom.
Pestujete paradajky? Tu nájdete pevné špirálové tyče k zelenine.
Prísady
Postup
Ako pripravíme paradajkový šalát s vajíčkami a slaninou?
Uvaríme 3-4 vajcia na tvrdo, takže ich vložíme do studenej vody a po zovretí ich varíme 7-8 minút podľa veľkosti. Uvarené vajíčka ochladíme v studenej vode, ošúpeme a oddelíme žĺtka od bielkov.
8-10 stredných paradajok nakrájame na mesiačiky, 6-8 mesiačikov z jednej paradajky. Výborné sú aj malé čerešňové alebo kokteilové paradajky, ktoré krájame na polovičky.
Do väčšej misky nalejeme 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice vínneho alebo jablčného octu, osolíme, pridáme na drobno nakrájané bielka, nakrájanú pažítku alebo petržlenovú vňať pridáme nakrájané paradajky a jemne premiešame.
V menšej miske roztlačíme žĺtka, zmiešame ich s lyžicou horčice, štipkou mletého bieleho korenia, soli a pridávaním malého množstva vody rozriedime na tekutú omáčku.
Nakoniec opražíme 3-4 plátky obyčajnej údenej slaniny nakrájanej na kocky. Na tanier servírujeme prvé paradajky, ktoré zalejeme žĺtkovou omáčkou. Nakoniec posypeme opraženou slaninkou a polejeme vypečenou masťou zo slaniny.
Paradajkový šalát podávame ihneď s ešte teplou slaninkou a čerstvými hriankami so syrom.