
Paradajkový šalát s vajíčkami a slaninou
Paradajkový šalát s vajíčkami a slaninou je jednoduchý, mimoriadne chutný šalát vhodný ako letné raňajky alebo na ľahkú večeru. Pre možnosť vytvorenia zaujímavého aranžmánu pri servírovaní, je možné šalát podávať aj ako ľahké predjedlo. Šalát má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.
Uvaríme 4 vajcia na tvrdo, takže ich vložíme do studenej vody a po zovretí ich varíme 7-8 minút podľa veľkosti. Uvarené vajíčka ochladíme v studenej vode, ošúpeme a oddelíme žĺtka od bielkov.
8 - 10 stredne veľkých paradajok nakrájame na mesiačiky, 6 - 8 mesiačikov z jednej paradajky. Výborné sú aj malé čerešňové alebo kokteilové paradajky, ktoré krájame na polovičky.
Do väčšej misky nalejeme 2 lyžice slnečnicového alebo olivového oleja, 2 lyžice vínneho alebo jablčného octu, osolíme, pridáme na drobno nakrájané bielka, nakrájanú pažítku alebo petržlenovú vňať pridáme nakrájané paradajky a jemne premiešame.
V menšej miske roztlačíme žĺtka, zmiešame ich s lyžicou horčice, štipkou mletého bieleho korenia, soli a pridávaním malého množstva vody rozriedime na tekutú omáčku.
Tesne pred podávaním opražíme 4 plátky obyčajnej údenej slaniny nakrájanej na kocky.
Na tanier servírujeme prvé paradajky, ktoré zalejeme žĺtkovou omáčkou. Nakoniec posypeme opraženou slaninkou a polejeme vypečenou masťou zo slaniny.
Paradajkový šalát podávame ihneď s ešte teplou slaninkou a čerstvými teplými hriankami so syrom.
Pestujete paradajky? Tu nájdete pevné špirálové tyče k zelenine.
Prísady
Postup
Paradajkový šalát s vajíčkami a slaninou je jednoduchý, mimoriadne chutný šalát vhodný ako letné raňajky alebo na ľahkú večeru. Pre možnosť vytvorenia zaujímavého aranžmánu pri servírovaní, je možné šalát podávať aj ako ľahké predjedlo. Šalát má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.
Uvaríme 4 vajcia na tvrdo, takže ich vložíme do studenej vody a po zovretí ich varíme 7-8 minút podľa veľkosti. Uvarené vajíčka ochladíme v studenej vode, ošúpeme a oddelíme žĺtka od bielkov.
8 - 10 stredne veľkých paradajok nakrájame na mesiačiky, 6 - 8 mesiačikov z jednej paradajky. Výborné sú aj malé čerešňové alebo kokteilové paradajky, ktoré krájame na polovičky.
Do väčšej misky nalejeme 2 lyžice slnečnicového alebo olivového oleja, 2 lyžice vínneho alebo jablčného octu, osolíme, pridáme na drobno nakrájané bielka, nakrájanú pažítku alebo petržlenovú vňať pridáme nakrájané paradajky a jemne premiešame.
V menšej miske roztlačíme žĺtka, zmiešame ich s lyžicou horčice, štipkou mletého bieleho korenia, soli a pridávaním malého množstva vody rozriedime na tekutú omáčku.
Tesne pred podávaním opražíme 4 plátky obyčajnej údenej slaniny nakrájanej na kocky.
Na tanier servírujeme prvé paradajky, ktoré zalejeme žĺtkovou omáčkou. Nakoniec posypeme opraženou slaninkou a polejeme vypečenou masťou zo slaniny.
Paradajkový šalát podávame ihneď s ešte teplou slaninkou a čerstvými teplými hriankami so syrom.