Párok s fazuľou v paradajkovej omáčke
Ako pripravíme párok s fazuľou v paradajkovej omáčke?
Máme dve možnosti. Buď si kúpime fazuľu v konzerve alebo si ju uvaríme zo suchej fazule. Suchú, najlepšie bielu fazuľu preberieme, namočíme do studenej vody a necháme 12 hodín odstáť. Vodu z fazule zlejeme.
V hrnci speníme na polievkovej lyžici oleja nadrobno nakrájanú cibuľku, vložíme fazuľu, pridáme bobkový list, mleté čierne korenie, zalejeme vodou tak na palec nad fazuľu a varíme na miernom ohni. Keď je fazuľa na polovicu uvarená, pridáme 1-2 paradajkové pretlaky, majoránku, roztlačený cesnak, tymian a fazuľu dovaríme. Na konci varenia osolíme, pridáme na väčšie kúsky nakrájané párky a ak treba zahustíme zátrepkou z hladkej múky a kukuričného škrobu.
Ak použijeme fazuľu z konzervy, varenie je záležitosťou niekoľkých minút. Takže fazuľu vložíme do hrnca a rozriedime pridaním menšieho množstva vody. Pridáme mleté čierne korenie, roztlačený cesnak, tymian, majoránku, môžme pridať malý paradajkový pretlak alebo trochu kečupu, nakrájané párky a povaríme. Pri tomto spôsobe môžme pre spestrenie pridať aj nakrájanú papriku, chilli papričku alebo baraní roh. Pár strekov polievkového korenia neublíži.
Krátko povaríme a podávame s čerstvým chlebom, chrumkavým slaným pečivom alebo s teplými hriankami.
V obchodoch sa už desaťročia stretávame s konzervou "Trenčiansky párok s fazuľou", ktorú sme ako deti milovali a nesmela chýbať na žiadnej stanovačke. Má špecifickú chuť, ktorá sa doma nedá dosiahnuť, pretože vzniká dlhým naložením párku v konzerve.
Prísady
Postup
Ako pripravíme párok s fazuľou v paradajkovej omáčke?
Máme dve možnosti. Buď si kúpime fazuľu v konzerve alebo si ju uvaríme zo suchej fazule. Suchú, najlepšie bielu fazuľu preberieme, namočíme do studenej vody a necháme 12 hodín odstáť. Vodu z fazule zlejeme.
V hrnci speníme na polievkovej lyžici oleja nadrobno nakrájanú cibuľku, vložíme fazuľu, pridáme bobkový list, mleté čierne korenie, zalejeme vodou tak na palec nad fazuľu a varíme na miernom ohni. Keď je fazuľa na polovicu uvarená, pridáme 1-2 paradajkové pretlaky, majoránku, roztlačený cesnak, tymian a fazuľu dovaríme. Na konci varenia osolíme, pridáme na väčšie kúsky nakrájané párky a ak treba zahustíme zátrepkou z hladkej múky a kukuričného škrobu.
Ak použijeme fazuľu z konzervy, varenie je záležitosťou niekoľkých minút. Takže fazuľu vložíme do hrnca a rozriedime pridaním menšieho množstva vody. Pridáme mleté čierne korenie, roztlačený cesnak, tymian, majoránku, môžme pridať malý paradajkový pretlak alebo trochu kečupu, nakrájané párky a povaríme. Pri tomto spôsobe môžme pre spestrenie pridať aj nakrájanú papriku, chilli papričku alebo baraní roh. Pár strekov polievkového korenia neublíži.
Krátko povaríme a podávame s čerstvým chlebom, chrumkavým slaným pečivom alebo s teplými hriankami.
V obchodoch sa už desaťročia stretávame s konzervou "Trenčiansky párok s fazuľou", ktorú sme ako deti milovali a nesmela chýbať na žiadnej stanovačke. Má špecifickú chuť, ktorá sa doma nedá dosiahnuť, pretože vzniká dlhým naložením párku v konzerve.