Pikant – papriková pasta z kápií



AutorMartin
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Pikant - papriková sterilizovaná pasta z mletých kápií

Pikant - papriková pasta z kápií

 3 kg tmavá červená kápia
 1 kg cibuľa
 1 kg paradajky
 1 Deko alebo Zelko
 200 ml ocot
 300 ml olej
 2 polievkové lyžice cukor lebo kečup
 soľ
1

Ako sa pripravuje Pikant - papriková sterilizovaná pasta z mletých kápií ?

Na paprikový zeleninový Pikant použijeme 3 kg kápie alebo pekných červených dozretých paprík, čím červenšie tým lepšie.
Papriky umyjeme, odstránime stopky so semenníkmi a spolu s 1 kg očistenej cibule pomelieme na mäsovom mlynčeku s priemerom dierok 4 - 5 mm.

2

1 kg červených paradajok zbavíme vodnatého vnútra a tiež pomelieme na mäsovom mlynčeku. Ak nemáme paradajky, pretože je už väčšinou po sezóne a paradajky už majú rôzne jesenné choroby, pridáme 2 - 3 konzervy paradajkového pretlaku.

Ak by sme chceli pikant jemnejší na konzistenciu, môžme zmes pomixovať priamo v hrnci ponorným mixérom.

3

Vo väčšom hrnci pomletú zmes varíme na miernom ohni a občasným premiešavaním odparujeme. Asi po hodinke varenia keď sa Pikant prirodzene zahustí, pridáme 300 ml oleja, 200 ml octu a jedno vrecko Deka alebo Zelka, pričom môžme oddeliť horčicové semienka, nie každému chrumkavé semienka v Pikante chutia. Druhá možnosť je Deko pred pridaním rozmixovať.
Kto má rád sladšie, môže pridať podľa chuti pár lyžíc kryštálového cukru alebo kečupu.

4

Povaríme, ochutnáme, dosolíme, zahustíme jednou polievkovou lyžicou kukuričného škrobu rozmiešaného v pohári studenej vody.

5

Ak je Pikant málo štipľavý, môžme pomlieť feferónky, alebo pridať chilli papričky, ale deti a ženy nebudú príliš nadšené. Dá sa doštipľaviť aj po otvorení pohára primiešaním chilli korenia.

6

Zmes naplníme do menších pohárikov (vhodná veľkosť je do 200 ml napríklad od detskej výživy) a zasterilizujeme 20 minút pri 90 stupňoch Celzia.

7

Skladujeme v chladnej tmavej miestnosti, aby Pikant nestratil farbu.

Výborný je k syrom, údeninám, k vyprážaným jedlám, do omáčok, pod mäso a ku všetkému, kde sa podáva horčica alebo tatárska omáčka.

Pestujete papriku, kápiu alebo inú zeleninu? Tu nájdete pevné špirálové opory.

Kategória

 

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj pre domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

 3 kg tmavá červená kápia
 1 kg cibuľa
 1 kg paradajky
 1 Deko alebo Zelko
 200 ml ocot
 300 ml olej
 2 polievkové lyžice cukor lebo kečup
 soľ

Postup

1

Ako sa pripravuje Pikant - papriková sterilizovaná pasta z mletých kápií ?

Na paprikový zeleninový Pikant použijeme 3 kg kápie alebo pekných červených dozretých paprík, čím červenšie tým lepšie.
Papriky umyjeme, odstránime stopky so semenníkmi a spolu s 1 kg očistenej cibule pomelieme na mäsovom mlynčeku s priemerom dierok 4 - 5 mm.

2

1 kg červených paradajok zbavíme vodnatého vnútra a tiež pomelieme na mäsovom mlynčeku. Ak nemáme paradajky, pretože je už väčšinou po sezóne a paradajky už majú rôzne jesenné choroby, pridáme 2 - 3 konzervy paradajkového pretlaku.

Ak by sme chceli pikant jemnejší na konzistenciu, môžme zmes pomixovať priamo v hrnci ponorným mixérom.

3

Vo väčšom hrnci pomletú zmes varíme na miernom ohni a občasným premiešavaním odparujeme. Asi po hodinke varenia keď sa Pikant prirodzene zahustí, pridáme 300 ml oleja, 200 ml octu a jedno vrecko Deka alebo Zelka, pričom môžme oddeliť horčicové semienka, nie každému chrumkavé semienka v Pikante chutia. Druhá možnosť je Deko pred pridaním rozmixovať.
Kto má rád sladšie, môže pridať podľa chuti pár lyžíc kryštálového cukru alebo kečupu.

4

Povaríme, ochutnáme, dosolíme, zahustíme jednou polievkovou lyžicou kukuričného škrobu rozmiešaného v pohári studenej vody.

5

Ak je Pikant málo štipľavý, môžme pomlieť feferónky, alebo pridať chilli papričky, ale deti a ženy nebudú príliš nadšené. Dá sa doštipľaviť aj po otvorení pohára primiešaním chilli korenia.

6

Zmes naplníme do menších pohárikov (vhodná veľkosť je do 200 ml napríklad od detskej výživy) a zasterilizujeme 20 minút pri 90 stupňoch Celzia.

7

Skladujeme v chladnej tmavej miestnosti, aby Pikant nestratil farbu.

Výborný je k syrom, údeninám, k vyprážaným jedlám, do omáčok, pod mäso a ku všetkému, kde sa podáva horčica alebo tatárska omáčka.

Notes

Pikant – papriková pasta z kápií