Poriadne lečo s klobásou a vajíčkami



AutorMartin
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Poriadne lečo s klobásou a vajíčkami
Čas na prípravu10 min.Doba varenia10 min.Celkový čas20 min.

Poriadne lečo s klobásou a vajíčkami

 6 ks čerstvá zelená a červená paprika
 4 ks čerstvá paradajka
 1 ks väčšia cibuľa
 1 ks väčšia čerstvá klobása
 50 g obyčajná údená slanina1 hrubší plátok
 3 ks vajcia
 3 strúčiky cesnaku
 pertžlenová vňať
 čierne korenie
 mletá červená paprika
 majoránka
 tymian
 oregáno
 soľ
1

Ak ste dostali chuť na poriadne lečo s klobásou a vajíčkami, ste na správnej adrese. Tento chutný letný pokrm má nezastupiteľné miesto v našich kuchyniach a má množstvo obmien a variácií, pričom jedna je lepšia ako druhá. Možno pre zmenu, vyskúšajte tento recept.

Postup:
2

Keďže je proces varenia pomerne rýchly, určite si všetky potrebné suroviny dopredu pripravíme a nakrájame.

Obyčajnú neprerastenú údenú slaninu nakrájame na kocky a na menšom ohni krátko oprážame. Keď začne púšťať tuk, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno alebo na tenké mesiačiky a dva roztlačené strúčiky cesnaku. Chvíľu popražíme, pridáme na kolieska pokrájanú kvalitnú údenú klobásu, môžeme ju aj ošúpať a nakrájať na kúsky. Klobásu oprážame podľa vlastného uváženia, môže zostať mäkšia alebo viac opražená, každý má rád inak, možno je najlepšia zlatá stredná cesta.

3

Do opečenej zmesi vložíme na pásiky nakrájanú papriku, premiešame a chvíľku za občasného premiešavania pod pokrievkou podusíme. Keď paprika začne púšťať šťavu, lečo okoreníme mletým čiernym korením, lyžicou mletej červenej papriky, majoránkou, oregánom a tymiánom. Ak máme radi cesnak, pridáme ďalší roztlačený strúčik a na šestinky nakrájané paradajky. Pokrm zľahka premiešame a podusíme, tak aby sa paradajky úplne nerozvarili. Ak nám paradajky pustili viac šťavy vyparíme ju, lečo by nemalo plávať.

4

Na vedľajšej panvičke pripravíme z rozšľahaných vajec redšiu praženicu, ktorú vmiešame do dokončeného leča.

Lečo podávame so zemiakmi s maslom a petržlenom, avšak tou najlepšou prílohou je jednoznačne čerstvý chlieb.

Variácie:
5

Do leča môžeme pridať čerstvé huby, baklažány, cuketu alebo karfiol.
Ak máme v jeseni nadúrodu paprík, je dobré lečo do zásoby zavariť, v zime sa nám v kuchyni zíde.

Prísady

 6 ks čerstvá zelená a červená paprika
 4 ks čerstvá paradajka
 1 ks väčšia cibuľa
 1 ks väčšia čerstvá klobása
 50 g obyčajná údená slanina1 hrubší plátok
 3 ks vajcia
 3 strúčiky cesnaku
 pertžlenová vňať
 čierne korenie
 mletá červená paprika
 majoránka
 tymian
 oregáno
 soľ

Postup

1

Ak ste dostali chuť na poriadne lečo s klobásou a vajíčkami, ste na správnej adrese. Tento chutný letný pokrm má nezastupiteľné miesto v našich kuchyniach a má množstvo obmien a variácií, pričom jedna je lepšia ako druhá. Možno pre zmenu, vyskúšajte tento recept.

Postup:
2

Keďže je proces varenia pomerne rýchly, určite si všetky potrebné suroviny dopredu pripravíme a nakrájame.

Obyčajnú neprerastenú údenú slaninu nakrájame na kocky a na menšom ohni krátko oprážame. Keď začne púšťať tuk, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno alebo na tenké mesiačiky a dva roztlačené strúčiky cesnaku. Chvíľu popražíme, pridáme na kolieska pokrájanú kvalitnú údenú klobásu, môžeme ju aj ošúpať a nakrájať na kúsky. Klobásu oprážame podľa vlastného uváženia, môže zostať mäkšia alebo viac opražená, každý má rád inak, možno je najlepšia zlatá stredná cesta.

3

Do opečenej zmesi vložíme na pásiky nakrájanú papriku, premiešame a chvíľku za občasného premiešavania pod pokrievkou podusíme. Keď paprika začne púšťať šťavu, lečo okoreníme mletým čiernym korením, lyžicou mletej červenej papriky, majoránkou, oregánom a tymiánom. Ak máme radi cesnak, pridáme ďalší roztlačený strúčik a na šestinky nakrájané paradajky. Pokrm zľahka premiešame a podusíme, tak aby sa paradajky úplne nerozvarili. Ak nám paradajky pustili viac šťavy vyparíme ju, lečo by nemalo plávať.

4

Na vedľajšej panvičke pripravíme z rozšľahaných vajec redšiu praženicu, ktorú vmiešame do dokončeného leča.

Lečo podávame so zemiakmi s maslom a petržlenom, avšak tou najlepšou prílohou je jednoznačne čerstvý chlieb.

Variácie:
5

Do leča môžeme pridať čerstvé huby, baklažány, cuketu alebo karfiol.
Ak máme v jeseni nadúrodu paprík, je dobré lečo do zásoby zavariť, v zime sa nám v kuchyni zíde.

Poriadne lečo s klobásou a vajíčkami