Pôstna vianočná kapustnica bez mäsa



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Pôstna vianočná kapustnica bez mäsa

Čas na prípravu5 min.Doba varenia20 min.Celkový čas25 min.

Pôstna vianočná kapustnica bez mäsa

1

Pôstna vianočná kapustnica bez mäsa, so sušenými hubami a vôňou cesnaku. Jej prirodzenú kyslosť spôsobuje použitá voda z kyslej kapusty. Je to ľahká kapustová polievka, vhodná napríklad na pôstny štedrovečerný stôl. Nie je sýta a žalúdok vhodne pripraví na nasledujúce ťažšie jedlá.

Postup :
2

1 menšiu cibuľu nakrájame nadrobno a na malom množstve slnečnicového oleja ju osmažíme do sklovita.

Do osmaženej cibuľky pridáme lyžičku kvalitnej mletej červenej papriky, krátko premiešame, len aby sa paprika spojila s tukom a hneď pridáme 500 g pokrájanej kvasenej kapusty. Premiešame a zalejeme 300 ml kapustnej vody a 200 ml studenej vody. Na kapustovú vodu musíme myslieť už pri nákupe. Niektoré balenia kapusty vodu obsahujú, iné nie. No kapustná voda sa dá kúpiť aj samostatne. Je treba dať pozor na chemikálie. Niektorí výrobcovia chemikálie pridávajú a v kapuste sú jednoznačne cítiť. Takejto kapuste sa treba vyhnúť, z chemickej kapusty sa nedá nič chutné navariť.

Ďalej pridáme 3 prelisované strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, štipku mletého čierneho korenia, štipku čerstvo mletého alebo drveného kmínu, podľa chuti sušenú majoránku a hrsť sušených húb.

Kto má rád, môže pridať sušené slivky, sušené jablká alebo iné sušené ovocie.

Kapustnicu zakryjeme pokrievkou a varíme 15 - 20 minút na miernom ohni.

Na záver podľa chuti dosolíme, ak máme radi, môžme pridať jeden strúčik prelisovaného cesnaku na vôňu, odstavíme a podávame.

Prísady

Postup

1

Pôstna vianočná kapustnica bez mäsa, so sušenými hubami a vôňou cesnaku. Jej prirodzenú kyslosť spôsobuje použitá voda z kyslej kapusty. Je to ľahká kapustová polievka, vhodná napríklad na pôstny štedrovečerný stôl. Nie je sýta a žalúdok vhodne pripraví na nasledujúce ťažšie jedlá.

Postup :
2

1 menšiu cibuľu nakrájame nadrobno a na malom množstve slnečnicového oleja ju osmažíme do sklovita.

Do osmaženej cibuľky pridáme lyžičku kvalitnej mletej červenej papriky, krátko premiešame, len aby sa paprika spojila s tukom a hneď pridáme 500 g pokrájanej kvasenej kapusty. Premiešame a zalejeme 300 ml kapustnej vody a 200 ml studenej vody. Na kapustovú vodu musíme myslieť už pri nákupe. Niektoré balenia kapusty vodu obsahujú, iné nie. No kapustná voda sa dá kúpiť aj samostatne. Je treba dať pozor na chemikálie. Niektorí výrobcovia chemikálie pridávajú a v kapuste sú jednoznačne cítiť. Takejto kapuste sa treba vyhnúť, z chemickej kapusty sa nedá nič chutné navariť.

Ďalej pridáme 3 prelisované strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, štipku mletého čierneho korenia, štipku čerstvo mletého alebo drveného kmínu, podľa chuti sušenú majoránku a hrsť sušených húb.

Kto má rád, môže pridať sušené slivky, sušené jablká alebo iné sušené ovocie.

Kapustnicu zakryjeme pokrievkou a varíme 15 - 20 minút na miernom ohni.

Na záver podľa chuti dosolíme, ak máme radi, môžme pridať jeden strúčik prelisovaného cesnaku na vôňu, odstavíme a podávame.

Pôstna vianočná kapustnica bez mäsa