Ryžový nákyp so zaváraným ovocím



Reklama

AutorZuzana
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Ryžový nákyp so zaváraným ovocím

Čas na prípravu10 min.Doba varenia40 min.Celkový čas50 min.

Ryžový nákyp so zaváraným ovocím

1

Ako pripravíme chutný ryžový nákyp so zaváraným ovocím?

300 g najlepšie guľatozrnej ryže preberieme a na miernom ohni uvaríme v 600 ml mlieka spolu so štipkou soli a 2 polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Ryžu po uvarení zľahka premiešame aby sa nadýchala.

2

Pripravíme si tuhý sneh zo 4 čerstvých vaječných bielkov a 1 polievkovej lyžice práškového cukru. 1/4 snehu z bielkov odložíme a ostatok spolu so štyrmi žĺtkami, hrozienkami a vanilkovým cukrom zľahka premiešame s uvarenou vlažnou ryžou.
Môžme pridať na jemno nakrájané vopred vo vode namočené vlašské orechy, avšak nie každému v ryžovom nákype chutia.

3

Pekáč, zapekaciu nádobu alebo misu z jenského skla dobre vymastíme maslom alebo stuženým tukom a vysypeme čerstvou jemnou strúhankou, hrubou múkou alebo krupicou. Vložíme polovicu ryžovej zmesi, na ktorú poukladáme zavárané ovocie, napríklad broskyne, marhule, slivky, egreše, čerešne, višne, ríbezle, proste na čo máme chuť a čo máme radi. K ovociu môžme pridať aj pár čajových lyžičiek lekváru.

Ovocie prekryjeme druhou polovicou ryžovej zmesi a vrch nákypu potrieme odloženým bielkovým snehom.

Pečieme do zlatista vo vyhriatej rúre, asi 30 - 40 minút pri 200 stupňoch Celzia.

Ryžový nákyp podávame so zaváraninou, poliate šťavou z použitej zaváraniny, ktorú môžme ohriať.

Prísady

Postup

1

Ako pripravíme chutný ryžový nákyp so zaváraným ovocím?

300 g najlepšie guľatozrnej ryže preberieme a na miernom ohni uvaríme v 600 ml mlieka spolu so štipkou soli a 2 polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Ryžu po uvarení zľahka premiešame aby sa nadýchala.

2

Pripravíme si tuhý sneh zo 4 čerstvých vaječných bielkov a 1 polievkovej lyžice práškového cukru. 1/4 snehu z bielkov odložíme a ostatok spolu so štyrmi žĺtkami, hrozienkami a vanilkovým cukrom zľahka premiešame s uvarenou vlažnou ryžou.
Môžme pridať na jemno nakrájané vopred vo vode namočené vlašské orechy, avšak nie každému v ryžovom nákype chutia.

3

Pekáč, zapekaciu nádobu alebo misu z jenského skla dobre vymastíme maslom alebo stuženým tukom a vysypeme čerstvou jemnou strúhankou, hrubou múkou alebo krupicou. Vložíme polovicu ryžovej zmesi, na ktorú poukladáme zavárané ovocie, napríklad broskyne, marhule, slivky, egreše, čerešne, višne, ríbezle, proste na čo máme chuť a čo máme radi. K ovociu môžme pridať aj pár čajových lyžičiek lekváru.

Ovocie prekryjeme druhou polovicou ryžovej zmesi a vrch nákypu potrieme odloženým bielkovým snehom.

Pečieme do zlatista vo vyhriatej rúre, asi 30 - 40 minút pri 200 stupňoch Celzia.

Ryžový nákyp podávame so zaváraninou, poliate šťavou z použitej zaváraniny, ktorú môžme ohriať.

Ryžový nákyp so zaváraným ovocím