Špagety s mletým mäsom a parmezánom



AutorMartin
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Špagety s mletým mäsom a parmezánom
Čas na prípravu10 min.Doba varenia30 min.Celkový čas40 min.

Špagety s mletým mäsom a parmezánom

1

Ako pripravíme špagety s mletým mäsom a parmezánom? Je to jednoduché.

Na 2 - 3 polievkových lyžiciach olivového oleja speníme 1 cibuľu nakrájanú nadrobno, môžme pridať kúsok nakrájanej kvalitnej údenej slaniny.

Pridáme 500 g mletého hovädzieho mäsa, prípadne použijeme mix bravčové s hovädzím, okoreníme mletým čiernym korením, osolíme a chvíľku popražíme.

Pridáme veľký paradajkový pretlak, bazalku, oregano, 1 - 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, lyžicu obyčajnej horčice, 100 ml vína, lyžicu pikantu ak máme a za občasného premiešania dusíme 15 - 20 minút podľa potreby. Ak treba, dolievame malé množstvá vody aby sa zmes nepripálila.

Ak použijeme hydinové mäso, prípravu primerane skrátime. Keď je zmes podusená, pridáme 2-3 nadrobno nakrájané sparené a ošúpané rajčiny a 1-2 na tenučké pásiky nakrájané papriky (nemusí byť). Krátko podusíme, podľa toho či chceme mať papriky mäkké alebo chrumkavé.

Na záver pridáme 1 strúčik prelisovaného cesnaku ak máme radi cesnak a na podporu vône poprášime v ruke podrvenými bylinkami.

Na Slovensku máme zvyk naložiť špagety na tanier a omáčku alebo zmes naložiť navrch. Avšak v Taliansku špagety vždy premiešajú so zmesou na panvici, pričom pridajú aj trošku vody zo špagiet. Vo vode je vyvarený škrob, ktorý celý pokrm zatiahne a pokrmu pridá lesk. Špagety premiešavame vo väčšej panvici po 1 - 2 porciách.

K uvedenej omáčke môžeme použiť aj iné druhy cestovín, napríklad makaróny, penne, špirálky...

Pri servírovaní nesmieme zabudnúť na čerstvo nastrúhaný parmezán. Tento syr vydrží v chladničke aj rok.

Bylinkové špagety :
2

Na olivovom oleji opražíme 2 ančovičky alebo kúsok sardelovej pasty. Pridáme hrsť na polovicu prerezaných koktejlových paradajok, nakrájané olivy a nadrobno nakrájaný cesnak a nadrobno nakrájanú chilli papričku. Popražíme kým nám paradajky zmäknú a pridáme najlepšie čerstvú bazalku, oregáno, tymian a krátko za stáleho miešania dovaríme.
Tepelná úprava je krátka.

Do omáčky pridáme špagety aj s trochou vody z varenia (1-2 lyžice), premiešame, vyparíme, preložíme na tanier a posypeme strúhaným parmezánom.

Zapekané špagety :
3

Je to zaujímavá variácia (aj keď mi je jasné, že "roduverný talian" by ma za toto zavesil dolu hlavou medzi tygre), pretože špagety získajú zapečením úplne inú chuť.

V podstate spravíme špagety ako v recepte uvedenom vyššie, len omáčku spravíme málinko redšiu. Špagety, omáčku a postrúhaný syr spolu premiešame a vložíme do vymastenej misy z jenského skla. Do zamiešaných špagiet môžme opatrne pridať na kolieska nakrájané vajíčka uvarené na tvrdo. Misu zakryjeme vrchnákom a dáme zapiecť do rúry.

K takto pripraveným špagetám sa hodia sterilizované prílohy.

Ako uvariť špagety a iné cestoviny?
4

Osobne kupujem cestoviny z tvrdej pšenice (Tricitum durum) alebo s prídavkom tejto pšenice. Tieto cestoviny sa nerozvárajú a majú pevnejšiu štruktúru.

Do väčšieho množstva studenej vody pridáme lyžičku soli a kvapku oleja. Je dôležité pridávať soľ do studenej vody, pretože takto sa horšie ukladá v ľudskom organizme. Toto platí pri všetkom varení, soľ vždy do studenej vody.

Keď voda zovrie, pridáme špagety ktoré nerozvaríme, ale uvaríme tak, aby mali svoju tuhosť, teda "al dente alebo na zub".

Cestoviny po uvarení scedíme, pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a najlepšie ihneď podávame.

 

Pikant - pasta z paprík

Paradajkový základ na pizzu a cestoviny

Prísady

Postup

1

Ako pripravíme špagety s mletým mäsom a parmezánom? Je to jednoduché.

Na 2 - 3 polievkových lyžiciach olivového oleja speníme 1 cibuľu nakrájanú nadrobno, môžme pridať kúsok nakrájanej kvalitnej údenej slaniny.

Pridáme 500 g mletého hovädzieho mäsa, prípadne použijeme mix bravčové s hovädzím, okoreníme mletým čiernym korením, osolíme a chvíľku popražíme.

Pridáme veľký paradajkový pretlak, bazalku, oregano, 1 - 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, lyžicu obyčajnej horčice, 100 ml vína, lyžicu pikantu ak máme a za občasného premiešania dusíme 15 - 20 minút podľa potreby. Ak treba, dolievame malé množstvá vody aby sa zmes nepripálila.

Ak použijeme hydinové mäso, prípravu primerane skrátime. Keď je zmes podusená, pridáme 2-3 nadrobno nakrájané sparené a ošúpané rajčiny a 1-2 na tenučké pásiky nakrájané papriky (nemusí byť). Krátko podusíme, podľa toho či chceme mať papriky mäkké alebo chrumkavé.

Na záver pridáme 1 strúčik prelisovaného cesnaku ak máme radi cesnak a na podporu vône poprášime v ruke podrvenými bylinkami.

Na Slovensku máme zvyk naložiť špagety na tanier a omáčku alebo zmes naložiť navrch. Avšak v Taliansku špagety vždy premiešajú so zmesou na panvici, pričom pridajú aj trošku vody zo špagiet. Vo vode je vyvarený škrob, ktorý celý pokrm zatiahne a pokrmu pridá lesk. Špagety premiešavame vo väčšej panvici po 1 - 2 porciách.

K uvedenej omáčke môžeme použiť aj iné druhy cestovín, napríklad makaróny, penne, špirálky...

Pri servírovaní nesmieme zabudnúť na čerstvo nastrúhaný parmezán. Tento syr vydrží v chladničke aj rok.

Bylinkové špagety :
2

Na olivovom oleji opražíme 2 ančovičky alebo kúsok sardelovej pasty. Pridáme hrsť na polovicu prerezaných koktejlových paradajok, nakrájané olivy a nadrobno nakrájaný cesnak a nadrobno nakrájanú chilli papričku. Popražíme kým nám paradajky zmäknú a pridáme najlepšie čerstvú bazalku, oregáno, tymian a krátko za stáleho miešania dovaríme.
Tepelná úprava je krátka.

Do omáčky pridáme špagety aj s trochou vody z varenia (1-2 lyžice), premiešame, vyparíme, preložíme na tanier a posypeme strúhaným parmezánom.

Zapekané špagety :
3

Je to zaujímavá variácia (aj keď mi je jasné, že "roduverný talian" by ma za toto zavesil dolu hlavou medzi tygre), pretože špagety získajú zapečením úplne inú chuť.

V podstate spravíme špagety ako v recepte uvedenom vyššie, len omáčku spravíme málinko redšiu. Špagety, omáčku a postrúhaný syr spolu premiešame a vložíme do vymastenej misy z jenského skla. Do zamiešaných špagiet môžme opatrne pridať na kolieska nakrájané vajíčka uvarené na tvrdo. Misu zakryjeme vrchnákom a dáme zapiecť do rúry.

K takto pripraveným špagetám sa hodia sterilizované prílohy.

Ako uvariť špagety a iné cestoviny?
4

Osobne kupujem cestoviny z tvrdej pšenice (Tricitum durum) alebo s prídavkom tejto pšenice. Tieto cestoviny sa nerozvárajú a majú pevnejšiu štruktúru.

Do väčšieho množstva studenej vody pridáme lyžičku soli a kvapku oleja. Je dôležité pridávať soľ do studenej vody, pretože takto sa horšie ukladá v ľudskom organizme. Toto platí pri všetkom varení, soľ vždy do studenej vody.

Keď voda zovrie, pridáme špagety ktoré nerozvaríme, ale uvaríme tak, aby mali svoju tuhosť, teda "al dente alebo na zub".

Cestoviny po uvarení scedíme, pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a najlepšie ihneď podávame.

Špagety s mletým mäsom a parmezánom