Španielsky vtáčik s vajíčkom a údeninou



Reklama

AutorMartin
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Španielsky vtáčik s vajíčkom a údeninou

Čas na prípravu15 min.Doba varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 15 min.

Španielsky vtáčik s vajíčkom a údeninou

 4 ks hovädzie alebo bravčové rezne zo stehna
 4 plátky údenej slaninynemusí byť
 1 ks stredne veľká cibuľa
 horčicanemusí byť
 údenina alebo údené mäso
 na tvrdo uvarené vajcia
 sterilizované uhorky
 hladká múka na zahustenie
 masť alebo olej
 soľ

1

Španielsky vtáčik s vajíčkom a údeninou je určite najchutnejší z pekného hovädzieho zadného, ale dá sa pripraviť a je výborný aj z bravčového rezňa zo stehna. Závitok je dusený vo vlastnej šťave a pri podávaní preliaty zahustenou šťavou, ktorá má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.

Príprava:
2

Pekné hovädzie alebo bravčové rezne umyjeme, utierkou osušíme a prikryté fóliou alebo mikroténovým sáčkom naklepeme z oboch strán. Mäso osolíme a poukladáme na pracovnú dosku, potrieme ich plnotučnou horčicou a posypeme mletým čiernym korením. Na pripravené rezne uložíme plátok slaniny alebo údeného mäsa, prípadne polovicu kvalitnej údeniny, napríklad cigára. Podľa veľkosti rezňov priložíme štvrtku alebo polovicu pozdĺžne prekrojeného natvrdo uvareného vajíčka, kúsok cibuľky a štvrtinu pozdĺžne prerezanej kyslej sterilizovanej uhorky. Protiľahlé okraje priložíme k sebe, aj s náplňou ich pevne stočíme a okraje prichytíme kovovými ihlicami, zaostrenými špajglami, prípadne špáradlami tak, aby závitky pevne držali pokope.

Varenie:
3

Na tuku speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a pripravené vtáčiky spolu opečieme. Podlejeme horúcou vodou do výšky mäsa a dusíme do mäkka. Keď sú vtáčiky mäkké vyberieme ich, šťavu zaprášime hladkou múkou a povaríme asi 5 minút aby sa múka uvarila. Šťavu môžeme rozmixovať ponorným mixérom, bude jemnejšia. Nakoniec vtáčiky znova vložíme dnu a krátko povaríme.

4

Pred servírovaním odstránime ihlice, na tanieri sa odstraňujú ťažko a vtáčik skončí často na obruse. Zvlášť si treba dať záležať ak ste použili šparátka, aby v mäse nezostalo dáke zabudnuté.

Podávame s ryžou na cibuľke, tarhoňou alebo hranolkami.

Prísady

 4 ks hovädzie alebo bravčové rezne zo stehna
 4 plátky údenej slaninynemusí byť
 1 ks stredne veľká cibuľa
 horčicanemusí byť
 údenina alebo údené mäso
 na tvrdo uvarené vajcia
 sterilizované uhorky
 hladká múka na zahustenie
 masť alebo olej
 soľ

Postup

1

Španielsky vtáčik s vajíčkom a údeninou je určite najchutnejší z pekného hovädzieho zadného, ale dá sa pripraviť a je výborný aj z bravčového rezňa zo stehna. Závitok je dusený vo vlastnej šťave a pri podávaní preliaty zahustenou šťavou, ktorá má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.

Príprava:
2

Pekné hovädzie alebo bravčové rezne umyjeme, utierkou osušíme a prikryté fóliou alebo mikroténovým sáčkom naklepeme z oboch strán. Mäso osolíme a poukladáme na pracovnú dosku, potrieme ich plnotučnou horčicou a posypeme mletým čiernym korením. Na pripravené rezne uložíme plátok slaniny alebo údeného mäsa, prípadne polovicu kvalitnej údeniny, napríklad cigára. Podľa veľkosti rezňov priložíme štvrtku alebo polovicu pozdĺžne prekrojeného natvrdo uvareného vajíčka, kúsok cibuľky a štvrtinu pozdĺžne prerezanej kyslej sterilizovanej uhorky. Protiľahlé okraje priložíme k sebe, aj s náplňou ich pevne stočíme a okraje prichytíme kovovými ihlicami, zaostrenými špajglami, prípadne špáradlami tak, aby závitky pevne držali pokope.

Varenie:
3

Na tuku speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a pripravené vtáčiky spolu opečieme. Podlejeme horúcou vodou do výšky mäsa a dusíme do mäkka. Keď sú vtáčiky mäkké vyberieme ich, šťavu zaprášime hladkou múkou a povaríme asi 5 minút aby sa múka uvarila. Šťavu môžeme rozmixovať ponorným mixérom, bude jemnejšia. Nakoniec vtáčiky znova vložíme dnu a krátko povaríme.

4

Pred servírovaním odstránime ihlice, na tanieri sa odstraňujú ťažko a vtáčik skončí často na obruse. Zvlášť si treba dať záležať ak ste použili šparátka, aby v mäse nezostalo dáke zabudnuté.

Podávame s ryžou na cibuľke, tarhoňou alebo hranolkami.

Španielsky vtáčik s vajíčkom a údeninou