Špenátová krémová polievka s opekaným chlebom



Reklama

AutorMartin
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Špenátová krémová polievka s opekaným chlebom

Čas na prípravu5 min.Doba varenia30 min.Celkový čas35 min.

Špenátová krémová polievka s opekaným chlebom

1

Ako sa pripravuje špenátová krémová polievka s opekaným chlebom?

Z lyžice múky a kúsku masla pripravíme svetlú zásmažku, ktorú podlejeme vodou aby sme zastavili var a premiešame. Pridáme čerstvý alebo mrazený špenátový pretlak, dva celé strúčiky ošúpaného cesnaku, primerané množstvo mlieka, bobkový list, štipku mletého nového korenia (môžme pridať štipku bieleho korenia alebo strúhaný muškátový oriešok, no nie každý ho má rád) a varíme 15 - 20 min.
Bobkový list vyberieme a ponorným mixérom polievku rozmixujeme dohladka. Ak je polievka hustá, rozriedime ju primerane vodou a povaríme.

Ak chceme mať polievku jemnejšie krémovú, zahustíme ju čajovou lyžičkou kukuričného škrobu, ktorý rozmiešame v malom množstve smotany alebo studeného mlieka. Škrob do polievky vlievame po častiach a ihneď miešame, aby sa nevytvorili zrazeniny. Chvíľu za stáleho miešania povaríme, odstavíme a ihneď podávame.

Pri podávaní pridáme na masle opečené kocky chleba, nalámané tyčinky alebo smažené guličky do polievky, ktoré sa dajú už pripravené kúpiť.
Ak chceme stolovať slávnostne, do taniera s veľmi horúcou polievkou pridáme vaječný žĺtok, dozdobíme lyžičkou kyslej smotany a pridáme len pár kociek na masle opečeného chleba.

Variácie :
2

Ak miesto špenátu použijeme mladé vrcholové listy žihľavy, pripravíme dnes veľmi modernú a hlavne zdravú žihľavovú polievku. Postup prípravy je rovnaký, len opatrne s bielym korením.

Ako iná variácia je výborný mangold. Táto vynikajúca zelenina sa u nás takmer vôbec nepestuje a ak máte možnosť, dopestujte si ho v záhrade sami. Mangold je nenáročná listová zelenina, ktorá rastie takmer celoročne a v obchode sa v podstate nedá kúpiť. Je výborný aj čerstvý do zeleninových šalátov.

Prísady

Postup

1

Ako sa pripravuje špenátová krémová polievka s opekaným chlebom?

Z lyžice múky a kúsku masla pripravíme svetlú zásmažku, ktorú podlejeme vodou aby sme zastavili var a premiešame. Pridáme čerstvý alebo mrazený špenátový pretlak, dva celé strúčiky ošúpaného cesnaku, primerané množstvo mlieka, bobkový list, štipku mletého nového korenia (môžme pridať štipku bieleho korenia alebo strúhaný muškátový oriešok, no nie každý ho má rád) a varíme 15 - 20 min.
Bobkový list vyberieme a ponorným mixérom polievku rozmixujeme dohladka. Ak je polievka hustá, rozriedime ju primerane vodou a povaríme.

Ak chceme mať polievku jemnejšie krémovú, zahustíme ju čajovou lyžičkou kukuričného škrobu, ktorý rozmiešame v malom množstve smotany alebo studeného mlieka. Škrob do polievky vlievame po častiach a ihneď miešame, aby sa nevytvorili zrazeniny. Chvíľu za stáleho miešania povaríme, odstavíme a ihneď podávame.

Pri podávaní pridáme na masle opečené kocky chleba, nalámané tyčinky alebo smažené guličky do polievky, ktoré sa dajú už pripravené kúpiť.
Ak chceme stolovať slávnostne, do taniera s veľmi horúcou polievkou pridáme vaječný žĺtok, dozdobíme lyžičkou kyslej smotany a pridáme len pár kociek na masle opečeného chleba.

Variácie :
2

Ak miesto špenátu použijeme mladé vrcholové listy žihľavy, pripravíme dnes veľmi modernú a hlavne zdravú žihľavovú polievku. Postup prípravy je rovnaký, len opatrne s bielym korením.

Ako iná variácia je výborný mangold. Táto vynikajúca zelenina sa u nás takmer vôbec nepestuje a ak máte možnosť, dopestujte si ho v záhrade sami. Mangold je nenáročná listová zelenina, ktorá rastie takmer celoročne a v obchode sa v podstate nedá kúpiť. Je výborný aj čerstvý do zeleninových šalátov.

Špenátová krémová polievka s opekaným chlebom