Špenátový prívarok s vajíčkom a párkom
Ako pripravíme špenátový prívarok s vajíčkom a párkom? Je to jednoduché.
Začneme tým, že cibuľku nakrájame nadrobno a osmažíme na masle alebo slnečnicovom oleji do sklovita. Pridáme čerstvý alebo mrazený špenátový pretlak. Ak pridáme mrazený, budeme ho musieť zakryť pokrievkou, kým sa teplom nerozmrazí.
Do špenátu pridáme 2 - 3 bobkové listy, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, mletým novým korením a pridáme 1 - 2 strúčiky roztlačeného cesnaku.
Zasypeme lyžicou čerstvej strúhanky, premiešame a celé zakryté podusíme. Na tanier dáme prekrojené, uvarené vajce na tvrdo alebo spravíme volské oko. Pridáme uvarené párky, ktoré môžme pridať šikmo nakrájané na 2 cm priamo do špenátu pri varení a uvariť ich spolu so špenátom.
Podávame s varenými zemiakmi s maslom a petržlenom.
Špenátový prívarok je možné pripraviť na mnoho spôsobov.
Pri varení sa pridáva mlieko, sladká smotana alebo rozhabarkované vajíčka. Nič nepokazíme ani vmiešaním lyžice studenej kyslej smotany pridanej až na tanieri.
Tiež sa špenát zahusťuje nadrobno natrhaným pečivom alebo klasickou múčnou zátrepkou. Ak sa použije zátrepka, treba špenát 5 - 7 minút variť aby sa uvarila múka.
Pre zmenu chuti môžme pridať štipku majoránu. Základ je nezabudnúť na cesnak.
Dlhé roky sa špenát prezentoval ako obrovský zdroj prírodného železa. Keďže ho deti nechceli jesť, vznikla rozprávka "Pepek námorník", ktorý mal svaly ako zo železa a so všetkým si vždy poradil. S tým prírodným špenátovým zázrakom je to nakoniec inak, pri meraní obsahu železa sa pomýlili o desatinnú čiarku. Ale železo a iné dôležité minerály a vitamíny samozrejme obsahuje.
A ako je to so špenátom a deťmi? Ak sa dieťaťu na tanier naloží neochutený posolený špenát z mrazenej kocky, nemôžme sa čudovať, že ho nebude chcieť jesť.
U nás sme so špenátom problém nikdy nemali.
Prísady
Postup
Ako pripravíme špenátový prívarok s vajíčkom a párkom? Je to jednoduché.
Začneme tým, že cibuľku nakrájame nadrobno a osmažíme na masle alebo slnečnicovom oleji do sklovita. Pridáme čerstvý alebo mrazený špenátový pretlak. Ak pridáme mrazený, budeme ho musieť zakryť pokrievkou, kým sa teplom nerozmrazí.
Do špenátu pridáme 2 - 3 bobkové listy, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, mletým novým korením a pridáme 1 - 2 strúčiky roztlačeného cesnaku.
Zasypeme lyžicou čerstvej strúhanky, premiešame a celé zakryté podusíme. Na tanier dáme prekrojené, uvarené vajce na tvrdo alebo spravíme volské oko. Pridáme uvarené párky, ktoré môžme pridať šikmo nakrájané na 2 cm priamo do špenátu pri varení a uvariť ich spolu so špenátom.
Podávame s varenými zemiakmi s maslom a petržlenom.
Špenátový prívarok je možné pripraviť na mnoho spôsobov.
Pri varení sa pridáva mlieko, sladká smotana alebo rozhabarkované vajíčka. Nič nepokazíme ani vmiešaním lyžice studenej kyslej smotany pridanej až na tanieri.
Tiež sa špenát zahusťuje nadrobno natrhaným pečivom alebo klasickou múčnou zátrepkou. Ak sa použije zátrepka, treba špenát 5 - 7 minút variť aby sa uvarila múka.
Pre zmenu chuti môžme pridať štipku majoránu. Základ je nezabudnúť na cesnak.
Dlhé roky sa špenát prezentoval ako obrovský zdroj prírodného železa. Keďže ho deti nechceli jesť, vznikla rozprávka "Pepek námorník", ktorý mal svaly ako zo železa a so všetkým si vždy poradil. S tým prírodným špenátovým zázrakom je to nakoniec inak, pri meraní obsahu železa sa pomýlili o desatinnú čiarku. Ale železo a iné dôležité minerály a vitamíny samozrejme obsahuje.
A ako je to so špenátom a deťmi? Ak sa dieťaťu na tanier naloží neochutený posolený špenát z mrazenej kocky, nemôžme sa čudovať, že ho nebude chcieť jesť.
U nás sme so špenátom problém nikdy nemali.