Srbské bravčové rebierko s paradajkami a paprikami
Čo je srbské bravčové rebierko s paradajkami a paprikami?
Rezne z bravčovej krkovičky alebo karé opečené na prírodný spôsob do zlata. Mäso je mäkké a šťavnaté, pri podávaní preliate šťavou, ktorej súčasťou je cibuľa, paprika a rajčiaky.
Pokrm má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
Rezne z bravčovej krkovičky alebo karé po okrajoch narežeme aby sa nám pri pečení nekrútili a zľahka naklepeme. Mäso osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a na rozohriatom oleji pomaly opečieme do zlata. Opečené mäso odložíme do tepla.
(Na opekanie je vhodné použiť nerezovú panvicu, na ktorej sa mäso zľahka pripaľuje. Ak opekáme na správnej teplote, zostatok z pripálenia má svetlohnedú farbu. Po opečení cibule, po pridaní zeleniny a lyžice vody sa pripálenina rozpustí a ochutí vznikajúcu omáčku plnou mäsovou chuťou.)
Na tuku po opekaní speníme cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Po opečení cibule pridáme na kolieska pokrájanú papriku a rajčiaky. V otvorenej panvici zeleninu premiešavame a odparujeme až zeleninu vydusíme na tuk a zmäkne. Ak nám zelenina pustí veľa šťavy, môžme ju odobrať a odložiť, použijeme ju neskôr.
Vydusenú zeleninu zaprášime múkou a za stáleho miešania a oddeľovania od panvice dobre opečieme. Zalejeme naberačkou vývaru, vrátime odobratú zeleninovú šťavu ak máme, pridáme menšiu polievkovú lyžicu kečupu a lyžičku pikantnej paprikovej pasty. (Kečup celý pokrm zjemňuje, ak máme radi výraznejšiu, ostrejšiu chuť, kečup vynecháme.)
Pridáme bylinku ak máme radi a zeleninovú zmes varíme až kým sa šťava nezačne oddeľovať od tuku a zmes primerane nezhustne.
Srbské rebierko podávame s ryžou, zemiakovou kašou, opekanými zemiakmi alebo zemiakovými hranolkami.
Prísady
Postup
Čo je srbské bravčové rebierko s paradajkami a paprikami?
Rezne z bravčovej krkovičky alebo karé opečené na prírodný spôsob do zlata. Mäso je mäkké a šťavnaté, pri podávaní preliate šťavou, ktorej súčasťou je cibuľa, paprika a rajčiaky.
Pokrm má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
Rezne z bravčovej krkovičky alebo karé po okrajoch narežeme aby sa nám pri pečení nekrútili a zľahka naklepeme. Mäso osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a na rozohriatom oleji pomaly opečieme do zlata. Opečené mäso odložíme do tepla.
(Na opekanie je vhodné použiť nerezovú panvicu, na ktorej sa mäso zľahka pripaľuje. Ak opekáme na správnej teplote, zostatok z pripálenia má svetlohnedú farbu. Po opečení cibule, po pridaní zeleniny a lyžice vody sa pripálenina rozpustí a ochutí vznikajúcu omáčku plnou mäsovou chuťou.)
Na tuku po opekaní speníme cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Po opečení cibule pridáme na kolieska pokrájanú papriku a rajčiaky. V otvorenej panvici zeleninu premiešavame a odparujeme až zeleninu vydusíme na tuk a zmäkne. Ak nám zelenina pustí veľa šťavy, môžme ju odobrať a odložiť, použijeme ju neskôr.
Vydusenú zeleninu zaprášime múkou a za stáleho miešania a oddeľovania od panvice dobre opečieme. Zalejeme naberačkou vývaru, vrátime odobratú zeleninovú šťavu ak máme, pridáme menšiu polievkovú lyžicu kečupu a lyžičku pikantnej paprikovej pasty. (Kečup celý pokrm zjemňuje, ak máme radi výraznejšiu, ostrejšiu chuť, kečup vynecháme.)
Pridáme bylinku ak máme radi a zeleninovú zmes varíme až kým sa šťava nezačne oddeľovať od tuku a zmes primerane nezhustne.
Srbské rebierko podávame s ryžou, zemiakovou kašou, opekanými zemiakmi alebo zemiakovými hranolkami.