Srbské bravčové rebierko s paradajkami a paprikami

AutorMartin
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Srbské bravčové rebierko s paradajkami a paprikami

Čas na prípravu15 min.Doba varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 15 min.

Srbské bravčové rebierko s paradajkami a paprikami

 600 g bravčovej krkovičky alebo karé
 80 g oleja
 3 ks paradajky
 3 ks papriky
 1 ks cibuľa
 1 menšia polievková lyžica múky
 1 polievková lyžica kečupu
 1 čajová lyžička paprikovej pasty
 vývar
 čierne korenie
 štipka tymiánu alebo oregána
 soľ

1

Čo je srbské bravčové rebierko s paradajkami a paprikami?
Rezne z bravčovej krkovičky alebo karé opečené na prírodný spôsob do zlata. Mäso je mäkké a šťavnaté, pri podávaní preliate šťavou, ktorej súčasťou je cibuľa, paprika a rajčiaky.
Pokrm má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.

Postup :
2

Rezne z bravčovej krkovičky alebo karé po okrajoch narežeme aby sa nám pri pečení nekrútili a zľahka naklepeme. Mäso osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a na rozohriatom oleji pomaly opečieme do zlata. Opečené mäso odložíme do tepla.
(Na opekanie je vhodné použiť nerezovú panvicu, na ktorej sa mäso zľahka pripaľuje. Ak opekáme na správnej teplote, zostatok z pripálenia má svetlohnedú farbu. Po opečení cibule, po pridaní zeleniny a lyžice vody sa pripálenina rozpustí a ochutí vznikajúcu omáčku plnou mäsovou chuťou.)

3

Na tuku po opekaní speníme cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Po opečení cibule pridáme na kolieska pokrájanú papriku a rajčiaky. V otvorenej panvici zeleninu premiešavame a odparujeme až zeleninu vydusíme na tuk a zmäkne. Ak nám zelenina pustí veľa šťavy, môžme ju odobrať a odložiť, použijeme ju neskôr.

4

Vydusenú zeleninu zaprášime múkou a za stáleho miešania a oddeľovania od panvice dobre opečieme. Zalejeme naberačkou vývaru, vrátime odobratú zeleninovú šťavu ak máme, pridáme menšiu polievkovú lyžicu kečupu a lyžičku pikantnej paprikovej pasty. (Kečup celý pokrm zjemňuje, ak máme radi výraznejšiu, ostrejšiu chuť, kečup vynecháme.)

Pridáme bylinku ak máme radi a zeleninovú zmes varíme až kým sa šťava nezačne oddeľovať od tuku a zmes primerane nezhustne.

5

Srbské rebierko podávame s ryžou, zemiakovou kašou, opekanými zemiakmi alebo zemiakovými hranolkami.

Prísady

 600 g bravčovej krkovičky alebo karé
 80 g oleja
 3 ks paradajky
 3 ks papriky
 1 ks cibuľa
 1 menšia polievková lyžica múky
 1 polievková lyžica kečupu
 1 čajová lyžička paprikovej pasty
 vývar
 čierne korenie
 štipka tymiánu alebo oregána
 soľ

Postup

1

Čo je srbské bravčové rebierko s paradajkami a paprikami?
Rezne z bravčovej krkovičky alebo karé opečené na prírodný spôsob do zlata. Mäso je mäkké a šťavnaté, pri podávaní preliate šťavou, ktorej súčasťou je cibuľa, paprika a rajčiaky.
Pokrm má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.

Postup :
2

Rezne z bravčovej krkovičky alebo karé po okrajoch narežeme aby sa nám pri pečení nekrútili a zľahka naklepeme. Mäso osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a na rozohriatom oleji pomaly opečieme do zlata. Opečené mäso odložíme do tepla.
(Na opekanie je vhodné použiť nerezovú panvicu, na ktorej sa mäso zľahka pripaľuje. Ak opekáme na správnej teplote, zostatok z pripálenia má svetlohnedú farbu. Po opečení cibule, po pridaní zeleniny a lyžice vody sa pripálenina rozpustí a ochutí vznikajúcu omáčku plnou mäsovou chuťou.)

3

Na tuku po opekaní speníme cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Po opečení cibule pridáme na kolieska pokrájanú papriku a rajčiaky. V otvorenej panvici zeleninu premiešavame a odparujeme až zeleninu vydusíme na tuk a zmäkne. Ak nám zelenina pustí veľa šťavy, môžme ju odobrať a odložiť, použijeme ju neskôr.

4

Vydusenú zeleninu zaprášime múkou a za stáleho miešania a oddeľovania od panvice dobre opečieme. Zalejeme naberačkou vývaru, vrátime odobratú zeleninovú šťavu ak máme, pridáme menšiu polievkovú lyžicu kečupu a lyžičku pikantnej paprikovej pasty. (Kečup celý pokrm zjemňuje, ak máme radi výraznejšiu, ostrejšiu chuť, kečup vynecháme.)

Pridáme bylinku ak máme radi a zeleninovú zmes varíme až kým sa šťava nezačne oddeľovať od tuku a zmes primerane nezhustne.

5

Srbské rebierko podávame s ryžou, zemiakovou kašou, opekanými zemiakmi alebo zemiakovými hranolkami.

Srbské bravčové rebierko s paradajkami a paprikami