Sterilizovaná cvikla – babycvikla – červená repa



Reklama

AutorMartin
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Sterilizovaná cvikla - babycvikla - červená repa

Čas na prípravu15 min.Doba varenia45 min.Celkový čas1 hod.

Sterilizovaná cvikla - babycvikla - červená repa

1

Ako sa pripravuje sterilizovaná cvikla, babycvikla alebo červená repa? Cviklu pri pretrhávaní nevyhodíme, ale zavárame malé hlavičky, "babycviklu", zvyčajne v celku. Keď podrastie a nastane obdobie zberu, cviklu umyjeme, odrežeme listy tak, aby nám zostali aspoň 2 cm stonky a celý koreň rastliny. Týmto zabránime nadmernému vyplaveniu cenných látok pri varení.

Cviklu vložíme do veľkého hrnca a varíme 30 až 60 minút podľa veľkosti, kým je v strede mäkká. Môžme to vyskúšať vpichnutím tenkej ihlice. Uvarenú cviklu krájame na na hranolčeky, krúžky, pomocou nástrojov na ozdobné krájanie môžme nakrájať vlnky, mriežky a ďalšie zaujímavé tvary.

Necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame do hrnca. Na jedno kilo repy pridáme 4 g feniklu (1 skoro zarovnaná lyžička), 4 g rasce (1 menej ako úplná lyžička), 2 g anízu (1 skoro zarovnaná lyžička), trochu strúhaného chrenu podľa chuti, nie viac ako dve polievkové lyžice.

Všetko premiešame a plníme do pohárov 10 mm od okraja pohára a zalejeme prevareným nálevom, ktorý pripravíme z 1 litru octu, 2 litrov vody, 100 g soli a 350 g cukru.

Pri teplote 80-85 stupňov Celzia sterilizujeme 20 minút. Ak zavárame "babycviklu", koreniny pridáme priamo do pohára, mala by to byť asi 1/4 množstva uvedeného na 1 kg.

Cvikla je veľmi zdravá, najmä v surovom stave. Obsahuje betaín, ktorý bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene. Farbivo cvikly rozširuje koronárne tepny a spevňuje stenu vlásočníc. Má močopudné účinky, vylučuje soľ z tela, povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Pri artérioskleróze sa odporúča liečivá kúra, kde sa podáva surová šťava z cvikly v dávke 50 – 100 ml denne po dobu aspoň desiatich dní. Podporuje rast buniek a opravuje ich jadro. Aktivuje tvorbu červených krviniek, čím zásobuje bunky kyslíkom. Vyvoláva optimistickejšiu náladu. Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu.

Variácie :
2

Cvikla s chrenom:
Nastrúhame chren (asi 20%) a zmiešame. Ostatné koreniny nemusíme pridávať alebo len málo. Zalejeme nálevom a sterilizujeme.

Kategória

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Ako sa pripravuje sterilizovaná cvikla, babycvikla alebo červená repa? Cviklu pri pretrhávaní nevyhodíme, ale zavárame malé hlavičky, "babycviklu", zvyčajne v celku. Keď podrastie a nastane obdobie zberu, cviklu umyjeme, odrežeme listy tak, aby nám zostali aspoň 2 cm stonky a celý koreň rastliny. Týmto zabránime nadmernému vyplaveniu cenných látok pri varení.

Cviklu vložíme do veľkého hrnca a varíme 30 až 60 minút podľa veľkosti, kým je v strede mäkká. Môžme to vyskúšať vpichnutím tenkej ihlice. Uvarenú cviklu krájame na na hranolčeky, krúžky, pomocou nástrojov na ozdobné krájanie môžme nakrájať vlnky, mriežky a ďalšie zaujímavé tvary.

Necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame do hrnca. Na jedno kilo repy pridáme 4 g feniklu (1 skoro zarovnaná lyžička), 4 g rasce (1 menej ako úplná lyžička), 2 g anízu (1 skoro zarovnaná lyžička), trochu strúhaného chrenu podľa chuti, nie viac ako dve polievkové lyžice.

Všetko premiešame a plníme do pohárov 10 mm od okraja pohára a zalejeme prevareným nálevom, ktorý pripravíme z 1 litru octu, 2 litrov vody, 100 g soli a 350 g cukru.

Pri teplote 80-85 stupňov Celzia sterilizujeme 20 minút. Ak zavárame "babycviklu", koreniny pridáme priamo do pohára, mala by to byť asi 1/4 množstva uvedeného na 1 kg.

Cvikla je veľmi zdravá, najmä v surovom stave. Obsahuje betaín, ktorý bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene. Farbivo cvikly rozširuje koronárne tepny a spevňuje stenu vlásočníc. Má močopudné účinky, vylučuje soľ z tela, povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Pri artérioskleróze sa odporúča liečivá kúra, kde sa podáva surová šťava z cvikly v dávke 50 – 100 ml denne po dobu aspoň desiatich dní. Podporuje rast buniek a opravuje ich jadro. Aktivuje tvorbu červených krviniek, čím zásobuje bunky kyslíkom. Vyvoláva optimistickejšiu náladu. Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu.

Variácie :
2

Cvikla s chrenom:
Nastrúhame chren (asi 20%) a zmiešame. Ostatné koreniny nemusíme pridávať alebo len málo. Zalejeme nálevom a sterilizujeme.

Sterilizovaná cvikla – babycvikla – červená repa