Sterilizovaná kápia v sladkokyslom náleve



AutorMartin
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Sterilizovaná kápia v sladkokyslom náleve

Sterilizovaná kápia v sladkokyslom náleve

1

Sterilizovaná kápia v sladkokyslom náleve je príloha bez ktorej sa milovník dobrej kuchyne a pekného stolovania nezaobíde. Jej žiarivé, lesklo červené sfarbenie vyniká v šalátoch, na obložených misách, chlebíčkoch, aspikoch a tiež v minútkach pripravovaných ako soté alebo na dozdobenie taniera alebo pokrmu. Zavárame ju vcelku alebo krájanú.

Postup :
2

Peknú, zdravú, čerstvú kápiu dobre poumývame a stopky odrežeme zarovno papriky.

3

Do väčšieho hrnca dáme variť 500 g cukru, jedno 100 g Deko, 1 polievkovú lyžicu soli, 1 liter octu a 3 litre vody. Celú zmes povaríme a odstavíme.

4

Do pripraveného horúceho nálevu vložíme papriky na 5 až 10 minút (5 minút-budú chrumkavejšie, 10 minút-budú mäkšie) a vyberieme. Vychladnuté papriky popicháme vidličkou alebo ihlicou, aby z nich mal kade unikať vzduch a zľahka natlačíme do čistých zaváracích pohárov.
Naložené kápie zalejeme nálevom a necháme do druhého dňa odstáť, aby papriky "vyfučali" a nálev vnikol do vnútra paprík.
Druhý deň nálev doplníme na 1 cm pod okraj pohárov a uzavrieme.

Ak zavárame krájanú kápiu, vyššie uvedený postup vynecháme. Nakrájanú kápiu vložíme do pohárov, zalejeme vlažným nálevom 1 cm pod okraj pohára, uzavrieme a vysterilizujeme.

5

Poháre vložíme do zaváracieho hrnca s vlažnou vodou a zahrievame. Keď teplota vody vystúpi na 90 stupňov Celzia, poháre vyberieme a ochladíme studenou vodou.

Ak sa pýtate na olej, my ho do zaváranej kápie nepridávame, pretože časom tuchne.

Variácie :
6

Môžme pridať feferónku a zavariť zmes s karfiólom a chvíľu povarenou ozdobne nakrájanou mrkvou, cesnakom, hríbmi, malými cibuľkami alebo inou zeleninou podľa možnosti.

Pestujete papriku, kápiu alebo inú zeleninu? Tu nájdete pevné špirálové opory.

Kategória

 

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Sterilizovaná kápia v sladkokyslom náleve je príloha bez ktorej sa milovník dobrej kuchyne a pekného stolovania nezaobíde. Jej žiarivé, lesklo červené sfarbenie vyniká v šalátoch, na obložených misách, chlebíčkoch, aspikoch a tiež v minútkach pripravovaných ako soté alebo na dozdobenie taniera alebo pokrmu. Zavárame ju vcelku alebo krájanú.

Postup :
2

Peknú, zdravú, čerstvú kápiu dobre poumývame a stopky odrežeme zarovno papriky.

3

Do väčšieho hrnca dáme variť 500 g cukru, jedno 100 g Deko, 1 polievkovú lyžicu soli, 1 liter octu a 3 litre vody. Celú zmes povaríme a odstavíme.

4

Do pripraveného horúceho nálevu vložíme papriky na 5 až 10 minút (5 minút-budú chrumkavejšie, 10 minút-budú mäkšie) a vyberieme. Vychladnuté papriky popicháme vidličkou alebo ihlicou, aby z nich mal kade unikať vzduch a zľahka natlačíme do čistých zaváracích pohárov.
Naložené kápie zalejeme nálevom a necháme do druhého dňa odstáť, aby papriky "vyfučali" a nálev vnikol do vnútra paprík.
Druhý deň nálev doplníme na 1 cm pod okraj pohárov a uzavrieme.

Ak zavárame krájanú kápiu, vyššie uvedený postup vynecháme. Nakrájanú kápiu vložíme do pohárov, zalejeme vlažným nálevom 1 cm pod okraj pohára, uzavrieme a vysterilizujeme.

5

Poháre vložíme do zaváracieho hrnca s vlažnou vodou a zahrievame. Keď teplota vody vystúpi na 90 stupňov Celzia, poháre vyberieme a ochladíme studenou vodou.

Ak sa pýtate na olej, my ho do zaváranej kápie nepridávame, pretože časom tuchne.

Variácie :
6

Môžme pridať feferónku a zavariť zmes s karfiólom a chvíľu povarenou ozdobne nakrájanou mrkvou, cesnakom, hríbmi, malými cibuľkami alebo inou zeleninou podľa možnosti.

Sterilizovaná kápia v sladkokyslom náleve