Sterilizované almapapriky - jabĺčkové papriky
Ako pripravíme obľúbené sterilizované almapapriky - jabĺčkové papriky?
Pekné, zdravé a hlavne čerstvé jabĺčkové papriky dobre poumývame vo vlažnej vode. Stopky z paprík neodstraňujeme, len ich odrežeme zarovno papriky.
Do väčšieho hrnca dáme variť 3 litre vody, 500 g kryštálového cukru, jedno 100 g Deko alebo Zelko, 1 polievkovú lyžicu soli a 1 liter obyčajného 8 % octu. Nálev krátko povaríme a odstavíme. Do takéhoto horúceho nálevu vložíme pripravené almapapriky na dobu 5 až 10 minút, pričom občas premiešame. Podľa toho ako dlho necháme teplý nálev na papriky pôsobiť, ovplyvníme ich záverečnú tvrdosť po dokončení. Ak necháme nálev pôsobiť 5 minút, papriky budú chrumkavejšie, ak 10 minút, budú mäkšie. Po tejto dôležitej časti postupu papriky vyberieme z nálevu a necháme vychladnúť, aby sme s nimi mohli manipulovať.
Vychladnuté papriky popicháme 2 - 3 krát najlepšie ihlicou, aby mal kade unikať vzduch a zľahka ich natlačíme do horúcou vodou vyumývaných zaváracích pohárov. Zalejeme nálevom a necháme do druhého dňa stáť, aby papriky "vyfučali" a nálev vnikol do vnútra.
Druhý deň nálev doplníme tak, aby siahal 1 cm pod okraj zaváracieho pohára a zatvoríme. Poháre vložíme do zaváracieho hrnca s vodou a keď teplota vystúpi na 90 stupňov, poháre vyberieme a ochladíme. Ak sa pýtate na olej, my ho do zaváraných almapaprík ani kápií nepridávame, pretože časom v zaváranine tuchne a tým znižuje kvalitu a skracuje dobu použitia.
Ak skombinujeme almapapriky s kápiou, feferónkami a baraními rožkami, vznikne nám na pohľad aj chuť veľmi zaujímavá "pánska pikantná" zmes. Často ju pri grilovačke miešam v jednej mise so sterilizovanými uhorkami. Je to praktické aj estetické, na stole pekná misa so sterilizovanou zeleninou zaujme.
Pestujete papriku, kápiu alebo inú zeleninu? Tu nájdete pevné špirálové opory.
Prísady
Postup
Ako pripravíme obľúbené sterilizované almapapriky - jabĺčkové papriky?
Pekné, zdravé a hlavne čerstvé jabĺčkové papriky dobre poumývame vo vlažnej vode. Stopky z paprík neodstraňujeme, len ich odrežeme zarovno papriky.
Do väčšieho hrnca dáme variť 3 litre vody, 500 g kryštálového cukru, jedno 100 g Deko alebo Zelko, 1 polievkovú lyžicu soli a 1 liter obyčajného 8 % octu. Nálev krátko povaríme a odstavíme. Do takéhoto horúceho nálevu vložíme pripravené almapapriky na dobu 5 až 10 minút, pričom občas premiešame. Podľa toho ako dlho necháme teplý nálev na papriky pôsobiť, ovplyvníme ich záverečnú tvrdosť po dokončení. Ak necháme nálev pôsobiť 5 minút, papriky budú chrumkavejšie, ak 10 minút, budú mäkšie. Po tejto dôležitej časti postupu papriky vyberieme z nálevu a necháme vychladnúť, aby sme s nimi mohli manipulovať.
Vychladnuté papriky popicháme 2 - 3 krát najlepšie ihlicou, aby mal kade unikať vzduch a zľahka ich natlačíme do horúcou vodou vyumývaných zaváracích pohárov. Zalejeme nálevom a necháme do druhého dňa stáť, aby papriky "vyfučali" a nálev vnikol do vnútra.
Druhý deň nálev doplníme tak, aby siahal 1 cm pod okraj zaváracieho pohára a zatvoríme. Poháre vložíme do zaváracieho hrnca s vodou a keď teplota vystúpi na 90 stupňov, poháre vyberieme a ochladíme. Ak sa pýtate na olej, my ho do zaváraných almapaprík ani kápií nepridávame, pretože časom v zaváranine tuchne a tým znižuje kvalitu a skracuje dobu použitia.
Ak skombinujeme almapapriky s kápiou, feferónkami a baraními rožkami, vznikne nám na pohľad aj chuť veľmi zaujímavá "pánska pikantná" zmes. Často ju pri grilovačke miešam v jednej mise so sterilizovanými uhorkami. Je to praktické aj estetické, na stole pekná misa so sterilizovanou zeleninou zaujme.