Sterilizované lečo z paprík a paradajok



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Sterilizované lečo z paprík a paradajok

Čas na prípravu15 min.Doba varenia30 min.Celkový čas45 min.

Sterilizované lečo z paprík a paradajok

1

Sterilizované lečo z paprík a paradajok, tak to je základ, bez ktorého sa žiadna dobrá kuchyňa nezaobíde. Pridávame ho do gulášov, pod mäsá, do omáčok, na špagety, pizzu, ako základ na varené lečo, atď.
V kuchyni má široké využitie a ak to v pokrmoch s množstvom nepreženieme svojou chuťou nesklame.
Práve preto zaváram trojdecové poháre. Celú sedmičku využijem málokedy a naviac sedmičky treba dlhšie sterilizovať a pričom lečo mäkne.

Postup :
2

Pripravíme si čerstvé, zdravé papriky a paradajky v množstve 1:1.
Zeleninu dobre umyjeme, rozkrojíme na polovicu a z paprík odstránime jederník a z paradajok vyrežeme časť kde bola stopka.

Papriky krájame na pásiky, rajčiny na 4 až 6 častí, podľa veľkosti. Krájame chvíľu papriky, chvíľu paradajky, aby sa nám v nádobe kde nakrájané lečo odkladáme tvorili vrstvy, ktoré jemne presoľujeme a zľahka premiešavame. Takto nám zelenina pustí šťavu ktorú budeme potrebovať a rajčiny sa nedodrvia.

Zmesou napĺňame poháre, zľahka pritlačíme a zalejeme šťavou asi jeden centimeter pod okraj. 3 dcl poháre sterilizujeme 20 - 25 minút pri 90 stupňoch Celzia a po sterilizácii rýchlo ochladíme. Sedmičky sterilizujeme minimálne 40 minút pri 90 stupňoch. Je lepšie používať 3 dcl poháre, lečo nám teplotou pri sterilizácií až tak nezmäkne.

Ak chceme byť perfektní, rajčiny pred krájaním ošúpeme.

Variácie :
3

Do leča sa pridáva aj ocot a cibuľa, ale z cibule lečo mäkne a horkne.

Ak si zeleninu pestujete sami, tu nájdete veľmi kvalitné špirálové opory.

Kategória

 

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Sterilizované lečo z paprík a paradajok, tak to je základ, bez ktorého sa žiadna dobrá kuchyňa nezaobíde. Pridávame ho do gulášov, pod mäsá, do omáčok, na špagety, pizzu, ako základ na varené lečo, atď.
V kuchyni má široké využitie a ak to v pokrmoch s množstvom nepreženieme svojou chuťou nesklame.
Práve preto zaváram trojdecové poháre. Celú sedmičku využijem málokedy a naviac sedmičky treba dlhšie sterilizovať a pričom lečo mäkne.

Postup :
2

Pripravíme si čerstvé, zdravé papriky a paradajky v množstve 1:1.
Zeleninu dobre umyjeme, rozkrojíme na polovicu a z paprík odstránime jederník a z paradajok vyrežeme časť kde bola stopka.

Papriky krájame na pásiky, rajčiny na 4 až 6 častí, podľa veľkosti. Krájame chvíľu papriky, chvíľu paradajky, aby sa nám v nádobe kde nakrájané lečo odkladáme tvorili vrstvy, ktoré jemne presoľujeme a zľahka premiešavame. Takto nám zelenina pustí šťavu ktorú budeme potrebovať a rajčiny sa nedodrvia.

Zmesou napĺňame poháre, zľahka pritlačíme a zalejeme šťavou asi jeden centimeter pod okraj. 3 dcl poháre sterilizujeme 20 - 25 minút pri 90 stupňoch Celzia a po sterilizácii rýchlo ochladíme. Sedmičky sterilizujeme minimálne 40 minút pri 90 stupňoch. Je lepšie používať 3 dcl poháre, lečo nám teplotou pri sterilizácií až tak nezmäkne.

Ak chceme byť perfektní, rajčiny pred krájaním ošúpeme.

Variácie :
3

Do leča sa pridáva aj ocot a cibuľa, ale z cibule lečo mäkne a horkne.

Sterilizované lečo z paprík a paradajok