Sušené jadierka tekvicové - dyňové
1Na sušené jadierka tekvicové - dyňové sa dajú použiť jadierka z akejkoľvek tekvice alebo cukiny, len nech sú "plné". Dá sa kúpiť aj odroda špeciálne určená na tekvicové semienka, nám sa osvedčila odroda Big Max. Poslúžila dvakrát. Mala nádherné mega semienka a aj sme ju povyrezávali a svietila nám na dvore.
2Dozretú tekvicu rozkrojíme, jadierka vyberieme a prepláchneme najlepšie tečúcou vlažnou vodou. Bežný plech na pečenie potrieme lyžicou masti, vložíme semienka vo vrstve asi jedného centimetra a dobre ich premiešame s 100 ml soli. Pečieme na 100 stupňoch Celzia, 2 až 4 hodiny podľa veľkosti jadierok, pričom premiešavame každých 15 minút.
To, že sú hotové, spoznáme podľa toho, že šuchocú. Jadierka necháme pozvoľne vychladnúť.
3Ak nemáme naraz dostatok jadierok, dajú sa priebežne odkladať, no treba ich opláchnuť a nechať preschnúť na site. Pred sušením ich namočíme na dve hodiny do vlažnej vody a ďalej spracovávame ako čerstvé.
Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad? Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr. Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie. Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy. Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa. Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom.
Postup
1Na sušené jadierka tekvicové - dyňové sa dajú použiť jadierka z akejkoľvek tekvice alebo cukiny, len nech sú "plné". Dá sa kúpiť aj odroda špeciálne určená na tekvicové semienka, nám sa osvedčila odroda Big Max. Poslúžila dvakrát. Mala nádherné mega semienka a aj sme ju povyrezávali a svietila nám na dvore.
2Dozretú tekvicu rozkrojíme, jadierka vyberieme a prepláchneme najlepšie tečúcou vlažnou vodou. Bežný plech na pečenie potrieme lyžicou masti, vložíme semienka vo vrstve asi jedného centimetra a dobre ich premiešame s 100 ml soli. Pečieme na 100 stupňoch Celzia, 2 až 4 hodiny podľa veľkosti jadierok, pričom premiešavame každých 15 minút.
To, že sú hotové, spoznáme podľa toho, že šuchocú. Jadierka necháme pozvoľne vychladnúť.
3Ak nemáme naraz dostatok jadierok, dajú sa priebežne odkladať, no treba ich opláchnuť a nechať preschnúť na site. Pred sušením ich namočíme na dve hodiny do vlažnej vody a ďalej spracovávame ako čerstvé.
Sušené jadierka tekvicové – dyňové