Sušené jadierka tekvicové - dyňové
Na sušené jadierka tekvicové - dyňové sa dajú použiť jadierka z akejkoľvek tekvice alebo cukiny, len nech sú "plné". Dá sa kúpiť aj odroda špeciálne určená na tekvicové semienka, nám sa osvedčila odroda Big Max. Poslúžila dvakrát. Mala nádherné mega semienka a aj sme ju povyrezávali a svietila nám na dvore.
Dozretú tekvicu rozkrojíme, jadierka vyberieme a prepláchneme najlepšie tečúcou vlažnou vodou. Bežný plech na pečenie potrieme lyžicou masti, vložíme semienka vo vrstve asi jedného centimetra a dobre ich premiešame s 100 ml soli. Pečieme na 100 stupňoch Celzia, 2 až 4 hodiny podľa veľkosti jadierok, pričom premiešavame každých 15 minút.
To, že sú hotové, spoznáme podľa toho, že šuchocú. Jadierka necháme pozvoľne vychladnúť.
Ak nemáme naraz dostatok jadierok, dajú sa priebežne odkladať, no treba ich opláchnuť a nechať preschnúť na site. Pred sušením ich namočíme na dve hodiny do vlažnej vody a ďalej spracovávame ako čerstvé.
Prísady
Postup
Na sušené jadierka tekvicové - dyňové sa dajú použiť jadierka z akejkoľvek tekvice alebo cukiny, len nech sú "plné". Dá sa kúpiť aj odroda špeciálne určená na tekvicové semienka, nám sa osvedčila odroda Big Max. Poslúžila dvakrát. Mala nádherné mega semienka a aj sme ju povyrezávali a svietila nám na dvore.
Dozretú tekvicu rozkrojíme, jadierka vyberieme a prepláchneme najlepšie tečúcou vlažnou vodou. Bežný plech na pečenie potrieme lyžicou masti, vložíme semienka vo vrstve asi jedného centimetra a dobre ich premiešame s 100 ml soli. Pečieme na 100 stupňoch Celzia, 2 až 4 hodiny podľa veľkosti jadierok, pričom premiešavame každých 15 minút.
To, že sú hotové, spoznáme podľa toho, že šuchocú. Jadierka necháme pozvoľne vychladnúť.
Ak nemáme naraz dostatok jadierok, dajú sa priebežne odkladať, no treba ich opláchnuť a nechať preschnúť na site. Pred sušením ich namočíme na dve hodiny do vlažnej vody a ďalej spracovávame ako čerstvé.