Sušené paradajky v olivovom oleji



AutorGituška-Janíčko
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Sušené paradajky v olivovom oleji

Sušené paradajky v olivovom oleji

1

Naozajstná špecialitka a jedna z lahôdok, ktorá sa u nás udomácňuje, sú aj sušené paradajky v olivovom oleji. Je stále viac skvelých receptov, kde sa sušené paradajky využívajú ako jedna z ingrediencií. Doma ich používame do šalátov, na pizzu, ale výborné sú aj ku vínu na maslových jednohubkách alebo len tak samotné na napichovátku..

2

Ako sušené paradajky pripravíme?
Na tento recept je ideálne použiť mäsové, dužinaté odrody rajčín, napríklad San Marzano, San Marzano mini, Roma, ktorých semienka, prípadne sadenice sa dajú bežne zadovážiť. Môžme použiť aj iné odrody, pričom semienka spolu s mokrou časťou vydlabneme lyžičkou.

Paradajky rozkrojíme na polovicu. Ak sú rajčiaky veľké, krájame ich na 7- 8 mm plátky, ale lepšie sú polovičky. Takto pripravené paradajky ukladáme šupkou dole, rezom hore na sušiace sitá, prípadne na plechy a sušíme v trúbe pri teplote 70-90 stupňov Celzia. Dvierka trúby musia byť málinko pootvorené, aby mohla unikať vlhkosť. Zabezpečíme to napríklad zacviknutím varešky medzi dvierka a teleso trúby.

Ak používame plechy, doporučujem použiť papier na pečenie, ušetríme si čistenie. Sušíme ich tak dlho, kým po stlačení nepúšťajú šťavu a pritom sú vláčne. Spotrebič nenechávame bez dozoru, sušenie môžme bez obavy zo straty kvality aj niekoľkokrát prerušiť.

Usušené vkladáme do menších pohárov a na viac krát zalievame olivovým olejom, aby boli úplne zaliate. Skladujeme v chlade.

Variácie receptu:
3

Pri vkladaní usušených rajčín do pohárov, pridávame vetvičky alebo lístky rozmarínu, bazalky, tymianu, oregana, rozkrojený cesnak, chilli papričky, soľ...

Zo skúsenosti vieme, že najlepšie je skladovať iba usušené paradajky v chlade, prípadne v mrazničke a pre konzumáciu ich pripravovať postupne, pričom pohár spolu s vychuteným olejom opakovane používame na dolievanie. Pred prípravou je výhodné sušené paradajky na malú chvíľočku zaliať horúcou vodou. Sú potom mäkšie a chutnejšie.

Kategória,

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Naozajstná špecialitka a jedna z lahôdok, ktorá sa u nás udomácňuje, sú aj sušené paradajky v olivovom oleji. Je stále viac skvelých receptov, kde sa sušené paradajky využívajú ako jedna z ingrediencií. Doma ich používame do šalátov, na pizzu, ale výborné sú aj ku vínu na maslových jednohubkách alebo len tak samotné na napichovátku..

2

Ako sušené paradajky pripravíme?
Na tento recept je ideálne použiť mäsové, dužinaté odrody rajčín, napríklad San Marzano, San Marzano mini, Roma, ktorých semienka, prípadne sadenice sa dajú bežne zadovážiť. Môžme použiť aj iné odrody, pričom semienka spolu s mokrou časťou vydlabneme lyžičkou.

Paradajky rozkrojíme na polovicu. Ak sú rajčiaky veľké, krájame ich na 7- 8 mm plátky, ale lepšie sú polovičky. Takto pripravené paradajky ukladáme šupkou dole, rezom hore na sušiace sitá, prípadne na plechy a sušíme v trúbe pri teplote 70-90 stupňov Celzia. Dvierka trúby musia byť málinko pootvorené, aby mohla unikať vlhkosť. Zabezpečíme to napríklad zacviknutím varešky medzi dvierka a teleso trúby.

Ak používame plechy, doporučujem použiť papier na pečenie, ušetríme si čistenie. Sušíme ich tak dlho, kým po stlačení nepúšťajú šťavu a pritom sú vláčne. Spotrebič nenechávame bez dozoru, sušenie môžme bez obavy zo straty kvality aj niekoľkokrát prerušiť.

Usušené vkladáme do menších pohárov a na viac krát zalievame olivovým olejom, aby boli úplne zaliate. Skladujeme v chlade.

Variácie receptu:
3

Pri vkladaní usušených rajčín do pohárov, pridávame vetvičky alebo lístky rozmarínu, bazalky, tymianu, oregana, rozkrojený cesnak, chilli papričky, soľ...

Zo skúsenosti vieme, že najlepšie je skladovať iba usušené paradajky v chlade, prípadne v mrazničke a pre konzumáciu ich pripravovať postupne, pričom pohár spolu s vychuteným olejom opakovane používame na dolievanie. Pred prípravou je výhodné sušené paradajky na malú chvíľočku zaliať horúcou vodou. Sú potom mäkšie a chutnejšie.

Sušené paradajky v olivovom oleji