Švejkov cibuľový gulášový základ



AutorMartin
ShareTweetSave
Švejkov cibuľový gulášový základ

Švejkov cibuľový gulášový základ

1

Kto by nepoznal jednu z najznámejších kníh českej literárnej tvorby "Osudy dobrého vojaka Švejka" od spisovateľa Jaroslava Haška. Ale poznáte "Švejkov cibuľový gulášový základ"? Jaroslav Hašek tento postup prípravy cibule opísal a prostredníctvom Švejka ponúkol vo svojom diele čitateľom. Je naozaj skvelý na guláše, tmavé polievky a tmavé omáčky.

A o čo v tejto finte kuchárskych majstrov ide?
Cibuľa obsahuje cukor. Cukor sa teplom pri smažení prirodzene uvoľňuje a mení sa na karamel, ktorý cibuľu krásne prefarbí a výnimočne ochutí. V spojení s hovädzím mäsom tak vzniká veľmi plná, harmonická chuť výsledného pokrmu. Zaujalo? Tak poďme na to.

Postup :
2

Traduje sa, že na guláš použijeme toľko cibule ako je mäsa, no zo skúsenosti doporučujem pomer 2 : 3, teda menej cibule. Cibuľu očistíme a nakrájame. Na bravčovej masti, prípadne na oleji cibuľu opekáme za stáleho miešania.

Najlepšie je použiť nádobu z nerezovej ocele, pretože po odparení vody sa z pražiacej cibule uvoľňuje cukor, ktorý sa prilepuje a karamelizuje. Tieto pripálenia sú v nerezovej nádobe dobre vidieť a hlavne sa z nerezu dobre uvoľňujú. Musíme byť opatrní a pozorní, pretože pripálený cukor sa nesmieme prepáliť a pripaľovanie dovolíme len do ružova. Priliatím malého množstva studenej vody a premiešaním vareškou sa karamel uvoľní, pričom prefarbí cibuľu do zlata.

Tento postup opakujeme tri-štyri a viac krát podľa potreby. Teda trošku vody, zamiešať, odpariť, zľahka pripáliť, trošku vody, zamiešať ...atď.

Po poslednej vode pridáme čerstvo mleté čierne korenie, soľ a lyžicu paradajkového pretlaku. Ak sa nám pretlak nehodí do receptu, nepridávame ho. V tejto zmesi opražíme, alebo inak povedané zatiahneme mäso, pridáme kvalitnú mletú červenú papriku a krátko popražíme. Papriku pridáme určite až na záver, pražením horkne.

Ak chceme mať základ hladký, bez kúskov cibuliek, doporučujem základ rozmixovať ponorným mixérom. Vhodné napríklad pri držkovej polievke.

<a href="https://simaco.sk/kategoria/pre-vas-volny-cas/masiarska-literatura/">Ďalšie mäsiarske recepty a mäsiarska literatúra.</a>

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Kto by nepoznal jednu z najznámejších kníh českej literárnej tvorby "Osudy dobrého vojaka Švejka" od spisovateľa Jaroslava Haška. Ale poznáte "Švejkov cibuľový gulášový základ"? Jaroslav Hašek tento postup prípravy cibule opísal a prostredníctvom Švejka ponúkol vo svojom diele čitateľom. Je naozaj skvelý na guláše, tmavé polievky a tmavé omáčky.

A o čo v tejto finte kuchárskych majstrov ide?
Cibuľa obsahuje cukor. Cukor sa teplom pri smažení prirodzene uvoľňuje a mení sa na karamel, ktorý cibuľu krásne prefarbí a výnimočne ochutí. V spojení s hovädzím mäsom tak vzniká veľmi plná, harmonická chuť výsledného pokrmu. Zaujalo? Tak poďme na to.

Postup :
2

Traduje sa, že na guláš použijeme toľko cibule ako je mäsa, no zo skúsenosti doporučujem pomer 2 : 3, teda menej cibule. Cibuľu očistíme a nakrájame. Na bravčovej masti, prípadne na oleji cibuľu opekáme za stáleho miešania.

Najlepšie je použiť nádobu z nerezovej ocele, pretože po odparení vody sa z pražiacej cibule uvoľňuje cukor, ktorý sa prilepuje a karamelizuje. Tieto pripálenia sú v nerezovej nádobe dobre vidieť a hlavne sa z nerezu dobre uvoľňujú. Musíme byť opatrní a pozorní, pretože pripálený cukor sa nesmieme prepáliť a pripaľovanie dovolíme len do ružova. Priliatím malého množstva studenej vody a premiešaním vareškou sa karamel uvoľní, pričom prefarbí cibuľu do zlata.

Tento postup opakujeme tri-štyri a viac krát podľa potreby. Teda trošku vody, zamiešať, odpariť, zľahka pripáliť, trošku vody, zamiešať ...atď.

Po poslednej vode pridáme čerstvo mleté čierne korenie, soľ a lyžicu paradajkového pretlaku. Ak sa nám pretlak nehodí do receptu, nepridávame ho. V tejto zmesi opražíme, alebo inak povedané zatiahneme mäso, pridáme kvalitnú mletú červenú papriku a krátko popražíme. Papriku pridáme určite až na záver, pražením horkne.

Ak chceme mať základ hladký, bez kúskov cibuliek, doporučujem základ rozmixovať ponorným mixérom. Vhodné napríklad pri držkovej polievke.

<a href="https://simaco.sk/kategoria/pre-vas-volny-cas/masiarska-literatura/">Ďalšie mäsiarske recepty a mäsiarska literatúra.</a>
Švejkov cibuľový gulášový základ