Sviečková na smotane s knedľou



AutorZuzana
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Sviečková na smotane s knedľou
Čas na prípravu15 min.Doba varenia1 hod. 20 min.Celkový čas1 hod. 35 min.

Sviečková na smotane s knedľou

1

Tradičná sviečková na smotane s pečenou zeleninou a parenou knedľou, jedlo bez ktorého sa ešte pred pár rokmi nezaobišla žiadna poriadna svatba.

Asi 1 kg hovädzej roštenky alebo hovädzieho stehna prešpikujeme údenou slaninou, okoreníme mletým čiernym korením, osolíme a vcelku opražíme na bravčovej masti. Ak máme viac času, mäso môžme cez noc alebo 12 hodín marinovať v náleve. Pripravíme ho z 500 ml vody, 50 ml octu, bobkového listu, lyžice oleja, čierneho a nového korenia. Nálev povaríme, necháme vychladnúť a vložíme mäso.

Viac mrkvy, menej zeleru a petržlenu očistíme a nakrájame. Mäso vložíme do pekáča, obložíme zeleninou, pridáme 2-3 bobkové listy, mleté čierne korenie, pár guličiek nového korenia a podlejeme 200 ml hovädzieho vývaru alebo bujónu. Mäso potrieme olejom, pekáč prekryjeme alobalom a dáme piecť do trúby na 1 hodinu. Po hodine alobal odstránime a mäso asi pol hodinu za občasného polievania výpekom dopečieme do mäkka.

Zeleninu vyberieme, necháme mierne vychladnúť, rozmixujeme, pridáme 200 ml smotany na varenie, trošku výpeku, dochutíme 1 polievkovou lyžicou horčice, mletým bielym korením, čajovou lyžičkou cukru, dosolíme, necháme zovrieť a odstavíme. Ak treba, omáčku zahustíme čajovou lyžičkou kukuričného škrobu rozmiešaného v troške studenej vody.

Sviečkovú podávame s parenou žemľovou knedľou.

Variácie :
2

Miesto hovädzieho mäsa sa dajú použiť morčacie stehná. Pred podávaním stehná vykostíme a vyberieme šľachy. Ak sú stehná dobre upečené, idú ľahko vytiahnuť.

Prísady

Postup

1

Tradičná sviečková na smotane s pečenou zeleninou a parenou knedľou, jedlo bez ktorého sa ešte pred pár rokmi nezaobišla žiadna poriadna svatba.

Asi 1 kg hovädzej roštenky alebo hovädzieho stehna prešpikujeme údenou slaninou, okoreníme mletým čiernym korením, osolíme a vcelku opražíme na bravčovej masti. Ak máme viac času, mäso môžme cez noc alebo 12 hodín marinovať v náleve. Pripravíme ho z 500 ml vody, 50 ml octu, bobkového listu, lyžice oleja, čierneho a nového korenia. Nálev povaríme, necháme vychladnúť a vložíme mäso.

Viac mrkvy, menej zeleru a petržlenu očistíme a nakrájame. Mäso vložíme do pekáča, obložíme zeleninou, pridáme 2-3 bobkové listy, mleté čierne korenie, pár guličiek nového korenia a podlejeme 200 ml hovädzieho vývaru alebo bujónu. Mäso potrieme olejom, pekáč prekryjeme alobalom a dáme piecť do trúby na 1 hodinu. Po hodine alobal odstránime a mäso asi pol hodinu za občasného polievania výpekom dopečieme do mäkka.

Zeleninu vyberieme, necháme mierne vychladnúť, rozmixujeme, pridáme 200 ml smotany na varenie, trošku výpeku, dochutíme 1 polievkovou lyžicou horčice, mletým bielym korením, čajovou lyžičkou cukru, dosolíme, necháme zovrieť a odstavíme. Ak treba, omáčku zahustíme čajovou lyžičkou kukuričného škrobu rozmiešaného v troške studenej vody.

Sviečkovú podávame s parenou žemľovou knedľou.

Variácie :
2

Miesto hovädzieho mäsa sa dajú použiť morčacie stehná. Pred podávaním stehná vykostíme a vyberieme šľachy. Ak sú stehná dobre upečené, idú ľahko vytiahnuť.

Sviečková na smotane s knedľou