Držková polievka - tradičný mäsiarsky recept
Ako sa pripravuje držková polievka - tradičný mäsiarsky recept?
1 kg čistých, predvarených a nakrájaných držiek na sitku preperieme pod tečúcou studenou vodou a pár minút povaríme vo väčšom množstve vriacej vody. Povarené držky precedíme cez sitko a odložíme. Vodu v ktorej sa držky varili vylejeme. Ak chceme mať polievku menej "aromatickú" celý postup zopakujeme.
2-3 väčšie cibule nakrájame a na masti (oleji) osmažíme do zlatova. Pridáme 4-5 lyžíc hladkej múky a rýchlo za stáleho miešania osmažíme, pričom dávame pozor aby sa nám múka nepripálila, kde tu sa môže prichytiť. Odstavíme z ohňa, pridáme polievkovú lyžicu mletej sladkej papriky a premiešame.
Zalejeme najlepšie 2-3 litrami studeného vývaru z hovädzích kostí, ak nemáme, použijeme studenú vodu a 2 kocky hovädzieho bujónu. Premiešame, odstavíme a necháme za občasného premiešania 5 minút odstáť, kým sa nerozpustia prípadné hrudky. Polievku zahrejeme a pomixujeme ponorným mixérom. Ak nemáme túto možnosť, nič sa nestane, ale mixovaná je jemnejšia.
Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, rascu, majoránku, štipku mletého zázvoru, lyžičku štipľavej papriky alebo 1-2 celé sušené feferónky a 3 strúčiky prelisovaného cesnaku. Pridáme držky a varíme asi hodinku.
Na záver pridáme druhú časť majoránky a ďalšie dva strúčiky cesnaku. Ak treba zahustíme zásmažkou, prípadne zátrepkou a minimálne 15 minút povaríme, aby sa uvarila múka. Držkovú je pred podávaním treba nechať v chlade odstáť, najlepšie do druhého dňa, no minimálne niekoľko hodín. Týmto odstátim sa polievka zbaví pachu, ktorý nemusí byť každému príjemný.
Držkovú polievku podávame s čerstvým chlebom alebo slanými chrumkavými rožkami.
Prísady
Postup
Ako sa pripravuje držková polievka - tradičný mäsiarsky recept?
1 kg čistých, predvarených a nakrájaných držiek na sitku preperieme pod tečúcou studenou vodou a pár minút povaríme vo väčšom množstve vriacej vody. Povarené držky precedíme cez sitko a odložíme. Vodu v ktorej sa držky varili vylejeme. Ak chceme mať polievku menej "aromatickú" celý postup zopakujeme.
2-3 väčšie cibule nakrájame a na masti (oleji) osmažíme do zlatova. Pridáme 4-5 lyžíc hladkej múky a rýchlo za stáleho miešania osmažíme, pričom dávame pozor aby sa nám múka nepripálila, kde tu sa môže prichytiť. Odstavíme z ohňa, pridáme polievkovú lyžicu mletej sladkej papriky a premiešame.
Zalejeme najlepšie 2-3 litrami studeného vývaru z hovädzích kostí, ak nemáme, použijeme studenú vodu a 2 kocky hovädzieho bujónu. Premiešame, odstavíme a necháme za občasného premiešania 5 minút odstáť, kým sa nerozpustia prípadné hrudky. Polievku zahrejeme a pomixujeme ponorným mixérom. Ak nemáme túto možnosť, nič sa nestane, ale mixovaná je jemnejšia.
Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, rascu, majoránku, štipku mletého zázvoru, lyžičku štipľavej papriky alebo 1-2 celé sušené feferónky a 3 strúčiky prelisovaného cesnaku. Pridáme držky a varíme asi hodinku.
Na záver pridáme druhú časť majoránky a ďalšie dva strúčiky cesnaku. Ak treba zahustíme zásmažkou, prípadne zátrepkou a minimálne 15 minút povaríme, aby sa uvarila múka. Držkovú je pred podávaním treba nechať v chlade odstáť, najlepšie do druhého dňa, no minimálne niekoľko hodín. Týmto odstátim sa polievka zbaví pachu, ktorý nemusí byť každému príjemný.
Držkovú polievku podávame s čerstvým chlebom alebo slanými chrumkavými rožkami.