Držková polievka – tradičný mäsiarsky recept



AutorMartin
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Držková polievka - tradičný mäsiarsky recept
Čas na prípravu30 min.Doba varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 30 min.

Držková polievka - tradičný mäsiarsky recept

 1 kg predvarených držiek
 2 väčšie cibule
 4 lyžice hladkej múky
 2 l studeného vývaru alebo bujónu
 masť prípadne olej
 5 strúčikov cesnaku
 mletá červená paprika
 štipľavá mletá červená paprika alebo feferónky
 čierne korenie
 rasca
 majoránka
 zázvor
 soľ
1

Ako sa pripravuje držková polievka - tradičný mäsiarsky recept?

Postup
2

1 kg čistých, predvarených a nakrájaných držiek na sitku preperieme pod tečúcou studenou vodou a pár minút povaríme vo väčšom množstve vriacej vody. Povarené držky precedíme cez sitko a odložíme. Vodu v ktorej sa držky varili vylejeme. Ak chceme mať polievku menej "aromatickú" celý postup zopakujeme.

2-3 väčšie cibule nakrájame a na masti (oleji) osmažíme do zlatova. Pridáme 4-5 lyžíc hladkej múky a rýchlo za stáleho miešania osmažíme, pričom dávame pozor aby sa nám múka nepripálila, kde tu sa môže prichytiť. Odstavíme z ohňa, pridáme polievkovú lyžicu mletej sladkej papriky a premiešame.

Zalejeme najlepšie 2-3 litrami studeného vývaru z hovädzích kostí, ak nemáme, použijeme studenú vodu a 2 kocky hovädzieho bujónu. Premiešame, odstavíme a necháme za občasného premiešania 5 minút odstáť, kým sa nerozpustia prípadné hrudky. Polievku zahrejeme a pomixujeme ponorným mixérom. Ak nemáme túto možnosť, nič sa nestane, ale mixovaná je jemnejšia.

Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, rascu, majoránku, štipku mletého zázvoru, lyžičku štipľavej papriky alebo 1-2 celé sušené feferónky a 3 strúčiky prelisovaného cesnaku. Pridáme držky a varíme asi hodinku.

Na záver pridáme druhú časť majoránky a ďalšie dva strúčiky cesnaku. Ak treba zahustíme zásmažkou, prípadne zátrepkou a minimálne 15 minút povaríme, aby sa uvarila múka. Držkovú je pred podávaním treba nechať v chlade odstáť, najlepšie do druhého dňa, no minimálne niekoľko hodín. Týmto odstátim sa polievka zbaví pachu, ktorý nemusí byť každému príjemný.

Držkovú polievku podávame s čerstvým chlebom alebo slanými chrumkavými rožkami.

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

 1 kg predvarených držiek
 2 väčšie cibule
 4 lyžice hladkej múky
 2 l studeného vývaru alebo bujónu
 masť prípadne olej
 5 strúčikov cesnaku
 mletá červená paprika
 štipľavá mletá červená paprika alebo feferónky
 čierne korenie
 rasca
 majoránka
 zázvor
 soľ

Postup

1

Ako sa pripravuje držková polievka - tradičný mäsiarsky recept?

Postup
2

1 kg čistých, predvarených a nakrájaných držiek na sitku preperieme pod tečúcou studenou vodou a pár minút povaríme vo väčšom množstve vriacej vody. Povarené držky precedíme cez sitko a odložíme. Vodu v ktorej sa držky varili vylejeme. Ak chceme mať polievku menej "aromatickú" celý postup zopakujeme.

2-3 väčšie cibule nakrájame a na masti (oleji) osmažíme do zlatova. Pridáme 4-5 lyžíc hladkej múky a rýchlo za stáleho miešania osmažíme, pričom dávame pozor aby sa nám múka nepripálila, kde tu sa môže prichytiť. Odstavíme z ohňa, pridáme polievkovú lyžicu mletej sladkej papriky a premiešame.

Zalejeme najlepšie 2-3 litrami studeného vývaru z hovädzích kostí, ak nemáme, použijeme studenú vodu a 2 kocky hovädzieho bujónu. Premiešame, odstavíme a necháme za občasného premiešania 5 minút odstáť, kým sa nerozpustia prípadné hrudky. Polievku zahrejeme a pomixujeme ponorným mixérom. Ak nemáme túto možnosť, nič sa nestane, ale mixovaná je jemnejšia.

Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, rascu, majoránku, štipku mletého zázvoru, lyžičku štipľavej papriky alebo 1-2 celé sušené feferónky a 3 strúčiky prelisovaného cesnaku. Pridáme držky a varíme asi hodinku.

Na záver pridáme druhú časť majoránky a ďalšie dva strúčiky cesnaku. Ak treba zahustíme zásmažkou, prípadne zátrepkou a minimálne 15 minút povaríme, aby sa uvarila múka. Držkovú je pred podávaním treba nechať v chlade odstáť, najlepšie do druhého dňa, no minimálne niekoľko hodín. Týmto odstátim sa polievka zbaví pachu, ktorý nemusí byť každému príjemný.

Držkovú polievku podávame s čerstvým chlebom alebo slanými chrumkavými rožkami.

Notes

Držková polievka – tradičný mäsiarsky recept