Tradičné langoše z kysnutého cesta



Reklama

AutorMartin
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Tradičné langoše z kysnutého cesta

Čas na prípravu1 hod. 20 min.Doba varenia10 min.Celkový čas1 hod. 30 min.

Tradičné langoše z kysnutého cesta

 500 g hladká múka
 21 g čerstvé droždie - kvasnice
 250 ml vlažná voda alebo mlieko
 100 ml kyslá smotana alebo smotanový jogurt (nemusí byť)
 1 čl cukor
 3 čl soľ
 slnečnicový olej
 cesnak

1

Ako prvý si na tradičné langoše z kysnutého cesta pripravíme kvások.
Do hrnčeka alebo väčšieho čajového pohára pridáme trošku vlažnej vody alebo mlieka, rozdrobíme čerstvé kvasnice, pridáme lyžičku cukru, rozmiešame, poprášime múkou, prekryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.

2

Kým nám kvások nakysne, do väčšej nádoby, alebo na dosku preosejeme hladkú múku. Pridáme soľ, môžme pridať smotanu alebo smotanový jogurt, vykysnutý kvások, 2 - 3 lyžice slnečnicového oleja a vlažnú vodu, prípadne mlieko podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, ktoré poprášime múkou a necháme v nádobe prikryté utierkou asi 40 minút vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rukou prepracujeme a znovu necháme podkysnúť.

3

Na pomúčenej doske z cesta vyformujeme valec, ktorý rozdelíme na časti. Z uvedeného množstva pripravíme 6 veľkých stánkových langošov. Doma často nemáme dostatočne veľkú panvicu a ani skúsenosti ako narábať s veľkými langošmi a tak doporučujem cesto rozdeliť na 8 - 10 častí a pripraviť menšie langoše. Sú vhodnejšie aj pre deti, veľké langoše celé nezjedia.
Rozdelené cesto rukou na pomúčenej doske prepracujeme a vytvarujeme bochníky, ktoré necháme prikryté posledný krát, asi 10 - 15 minút podkysnúť.

4

Pripravené bochníky v strede zatlačíme a dlaňami cesto rozťahujeme do strán. Cesto by nemalo byť veľmi tenké, po vypražení sa bude lámať.
Dostatočné množstvo oleja, teda toľko aby langoš mohol plávať, zahrejeme na vyššiu teplotu. Do rozpáleného oleja vkladáme langoše, ktoré vypražíme z oboch strán do ružova.
Ak olej nebude dostatočne zahriaty a langoše sa budú vyprážať pomaly, nasiaknu olejom a budú ťažké. Celý proces vyprážania je pomerne rýchly, treba si dávať pozor a farbu kontrolovať. Do hneda vypražený tenký langoš bude tvrdý.

5

Cesnak do misky roztlačíme, pridáme trošku vody, oleja a posolíme. Zmesou langoše potierame pomocou pierka alebo kuchárskeho štetca.
Deti majú radi langoše s kečupom, strúhaným syrom, tatárskou omáčkou, alebo aj so všetkým naraz.
Podávame ihneď, kým sú ešte teplé.

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

 500 g hladká múka
 21 g čerstvé droždie - kvasnice
 250 ml vlažná voda alebo mlieko
 100 ml kyslá smotana alebo smotanový jogurt (nemusí byť)
 1 čl cukor
 3 čl soľ
 slnečnicový olej
 cesnak

Postup

1

Ako prvý si na tradičné langoše z kysnutého cesta pripravíme kvások.
Do hrnčeka alebo väčšieho čajového pohára pridáme trošku vlažnej vody alebo mlieka, rozdrobíme čerstvé kvasnice, pridáme lyžičku cukru, rozmiešame, poprášime múkou, prekryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.

2

Kým nám kvások nakysne, do väčšej nádoby, alebo na dosku preosejeme hladkú múku. Pridáme soľ, môžme pridať smotanu alebo smotanový jogurt, vykysnutý kvások, 2 - 3 lyžice slnečnicového oleja a vlažnú vodu, prípadne mlieko podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, ktoré poprášime múkou a necháme v nádobe prikryté utierkou asi 40 minút vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rukou prepracujeme a znovu necháme podkysnúť.

3

Na pomúčenej doske z cesta vyformujeme valec, ktorý rozdelíme na časti. Z uvedeného množstva pripravíme 6 veľkých stánkových langošov. Doma často nemáme dostatočne veľkú panvicu a ani skúsenosti ako narábať s veľkými langošmi a tak doporučujem cesto rozdeliť na 8 - 10 častí a pripraviť menšie langoše. Sú vhodnejšie aj pre deti, veľké langoše celé nezjedia.
Rozdelené cesto rukou na pomúčenej doske prepracujeme a vytvarujeme bochníky, ktoré necháme prikryté posledný krát, asi 10 - 15 minút podkysnúť.

4

Pripravené bochníky v strede zatlačíme a dlaňami cesto rozťahujeme do strán. Cesto by nemalo byť veľmi tenké, po vypražení sa bude lámať.
Dostatočné množstvo oleja, teda toľko aby langoš mohol plávať, zahrejeme na vyššiu teplotu. Do rozpáleného oleja vkladáme langoše, ktoré vypražíme z oboch strán do ružova.
Ak olej nebude dostatočne zahriaty a langoše sa budú vyprážať pomaly, nasiaknu olejom a budú ťažké. Celý proces vyprážania je pomerne rýchly, treba si dávať pozor a farbu kontrolovať. Do hneda vypražený tenký langoš bude tvrdý.

5

Cesnak do misky roztlačíme, pridáme trošku vody, oleja a posolíme. Zmesou langoše potierame pomocou pierka alebo kuchárskeho štetca.
Deti majú radi langoše s kečupom, strúhaným syrom, tatárskou omáčkou, alebo aj so všetkým naraz.
Podávame ihneď, kým sú ešte teplé.

Tradičné langoše z kysnutého cesta