Údené mäso – varenie údeného mäsa



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Údené mäso - varenie údeného mäsa

Čas na prípravu5 min.Doba varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 5 min.

Údené mäso - varenie údeného mäsa

 údené mäso zo stehna, krkovičky, údeného karé, rolovaného pliecka
 pitná voda
 teplomer na zaváranie

1

Ako správne uvariť údené mäso alebo ako na varenie údeného mäsa? Je to jednoduché.

Príprava :
2

V prvom rade si údené odvážime, pretože podľa hmotnosti určíme čas varenia mäsa. Platí, že koľko mäso váži, toľko hodín sa varí, samozrejme výnimka potvrdzuje pravidlo. Napríklad 1,5 kg údeného karé alebo krkovičky sa bude variť 1,5 hodiny, no 1 kg rolovaného pliecka treba variť viac ako hodinu, je tuhšie ako údená krkovička. 1,5 kg rolovaného údeného plecka treba variť cca 2 hodiny, tiež záleží na kvalite mäsa. Pri plecku nevieme čo nás čaká vo vnútri, aké prekvapenie nám tam mäsiari narolovali. Ak má mäso sťahovaciu sieťku, menšou vareškou ju uvoľníme od mäsa, pričom sieťku ponecháme na mäse. Ak sieťku neuvoľníme pred varením, sieťka sa do mäsa často zavarí a pri sťahovaní budeme so sieťkou strhávať aj kusy mäsa.

Varenie :
3

Pripravené údené mäso vložíme do vriacej vody, počkáme kým začne opätovne vrieť a varíme 2-3 minúty - väčšie kusy a šunky s kosťou 5 minút. Týmto obvarením sa nám mäso "zatiahne", šťava zostane vnútri a nebude sa z mäsa nadmerne vyvárať. Po obvarení teplotu stiahneme a udržujeme na 80 - 85 stupňov do konca varenia. Po uvarení mäso vytiahneme, opláchneme studenou vodou. Stiahneme sieťku a ostrým nožom nakrájame ak chceme mäso konzumovať teplé, alebo necháme do druhého dňa vychladnúť, ak ho chceme použiť napr. na obložené misy. Bude krásne prefarbené a šťavnaté.

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

 údené mäso zo stehna, krkovičky, údeného karé, rolovaného pliecka
 pitná voda
 teplomer na zaváranie

Postup

1

Ako správne uvariť údené mäso alebo ako na varenie údeného mäsa? Je to jednoduché.

Príprava :
2

V prvom rade si údené odvážime, pretože podľa hmotnosti určíme čas varenia mäsa. Platí, že koľko mäso váži, toľko hodín sa varí, samozrejme výnimka potvrdzuje pravidlo. Napríklad 1,5 kg údeného karé alebo krkovičky sa bude variť 1,5 hodiny, no 1 kg rolovaného pliecka treba variť viac ako hodinu, je tuhšie ako údená krkovička. 1,5 kg rolovaného údeného plecka treba variť cca 2 hodiny, tiež záleží na kvalite mäsa. Pri plecku nevieme čo nás čaká vo vnútri, aké prekvapenie nám tam mäsiari narolovali. Ak má mäso sťahovaciu sieťku, menšou vareškou ju uvoľníme od mäsa, pričom sieťku ponecháme na mäse. Ak sieťku neuvoľníme pred varením, sieťka sa do mäsa často zavarí a pri sťahovaní budeme so sieťkou strhávať aj kusy mäsa.

Varenie :
3

Pripravené údené mäso vložíme do vriacej vody, počkáme kým začne opätovne vrieť a varíme 2-3 minúty - väčšie kusy a šunky s kosťou 5 minút. Týmto obvarením sa nám mäso "zatiahne", šťava zostane vnútri a nebude sa z mäsa nadmerne vyvárať. Po obvarení teplotu stiahneme a udržujeme na 80 - 85 stupňov do konca varenia. Po uvarení mäso vytiahneme, opláchneme studenou vodou. Stiahneme sieťku a ostrým nožom nakrájame ak chceme mäso konzumovať teplé, alebo necháme do druhého dňa vychladnúť, ak ho chceme použiť napr. na obložené misy. Bude krásne prefarbené a šťavnaté.

Údené mäso – varenie údeného mäsa