Uhorkový šalát s kyslou smotanou



AutorMartin
NáročnosťZačiatočník
ShareTweetSave
Uhorkový šalát s kyslou smotanou
Čas na prípravu5 min.Doba varenia5 min.Celkový čas10 min.

Uhorkový šalát s kyslou smotanou

 600 g čerstvé šalátové uhorky
 100 g kyslá smotana alebo smotanový jogurt
 2 - 3 strúčiky cesnaku
 čerstvý kôpor
 čierne korenie
 citrónová šťava alebo jablčný ocot
 štipka cukru
 soľ
 mletá červená paprikana dozdobenie, nemusí byť
1

Tradičný letný uhorkový šalát s kyslou smotanou podávame ako prílohu k hlavným jedlám a často aj s cesnakovou hriankou alebo čerstvým slaným pečivom ako ľahkú letnú večeru. Príprava je veľmi jednoduchá zaberie len pár minút. Šalát má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.

2

Umyté a ošúpané šalátové uhorky postrúhame alebo nakrájame na veľmi tenké plátky, zľahka osolíme a na pár minút odložíme. Ak chceme aby bol vo výsledku šalát hutnejší, uvoľnenú vodu zlejeme, inak vodu nezlievame. Na strúhanie je vhodné použiť tradičný strúhač na uhorky, ktorý sa dá kúpiť v každých dobrých domácich potrebách.

3

Do nastrúhaných uhoriek pridáme podľa chuti kyslú smotanu, prípadne smotanový jogurt alebo acidofilné mlieko. Čerstvý kôpor opláchneme pod tečúcou studenou vodou, nakrájame na drobno a pridáme do šalátu. Na záver ochutíme citrónovou šťavou prípadne jablčným octom, pridáme rozotretý alebo prelisovaný cesnak, čerstvo namleté čierne korenie, štipku práškového cukru, osolíme a premiešame.

4

Pripravený šalát zakryjeme pokrievkou a odložíme najlepšie do chladničky odstáť, aby sa spojili chute a aby sa šalát zachladil.
Do šalátu môžeme ako variáciu pridať štipku mletej červenej papriky alebo lyžičku ostrej francúzskej Dijonskej horčice.
Ak šalát rozriedime čerstvým mliekom a pridáme nadrobno nasekané vlašské orechy, môžeme si pochutnať na známej bulharskej polievke TARATOR, ktorá sa letných horúčavách podáva s kúskami ľadu.

Kategória,

Prísady

 600 g čerstvé šalátové uhorky
 100 g kyslá smotana alebo smotanový jogurt
 2 - 3 strúčiky cesnaku
 čerstvý kôpor
 čierne korenie
 citrónová šťava alebo jablčný ocot
 štipka cukru
 soľ
 mletá červená paprikana dozdobenie, nemusí byť

Postup

1

Tradičný letný uhorkový šalát s kyslou smotanou podávame ako prílohu k hlavným jedlám a často aj s cesnakovou hriankou alebo čerstvým slaným pečivom ako ľahkú letnú večeru. Príprava je veľmi jednoduchá zaberie len pár minút. Šalát má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.

2

Umyté a ošúpané šalátové uhorky postrúhame alebo nakrájame na veľmi tenké plátky, zľahka osolíme a na pár minút odložíme. Ak chceme aby bol vo výsledku šalát hutnejší, uvoľnenú vodu zlejeme, inak vodu nezlievame. Na strúhanie je vhodné použiť tradičný strúhač na uhorky, ktorý sa dá kúpiť v každých dobrých domácich potrebách.

3

Do nastrúhaných uhoriek pridáme podľa chuti kyslú smotanu, prípadne smotanový jogurt alebo acidofilné mlieko. Čerstvý kôpor opláchneme pod tečúcou studenou vodou, nakrájame na drobno a pridáme do šalátu. Na záver ochutíme citrónovou šťavou prípadne jablčným octom, pridáme rozotretý alebo prelisovaný cesnak, čerstvo namleté čierne korenie, štipku práškového cukru, osolíme a premiešame.

4

Pripravený šalát zakryjeme pokrievkou a odložíme najlepšie do chladničky odstáť, aby sa spojili chute a aby sa šalát zachladil.
Do šalátu môžeme ako variáciu pridať štipku mletej červenej papriky alebo lyžičku ostrej francúzskej Dijonskej horčice.
Ak šalát rozriedime čerstvým mliekom a pridáme nadrobno nasekané vlašské orechy, môžeme si pochutnať na známej bulharskej polievke TARATOR, ktorá sa letných horúčavách podáva s kúskami ľadu.

Uhorkový šalát s kyslou smotanou