Varenie zemiakov – základné recepty na prípravu



Reklama

AutorMartin

ShareTweetSave

Varenie zemiakov - základné recepty na prípravu

Varenie zemiakov - základné recepty na prípravu

1

Na stránke varenie zemiakov - základné recepty na prípravu, nájdete recepty a variácie prípravy tejto obľúbenej prílohy.

Pár slov o zemiakoch :
2

Zemiaky, krumple, krumpole, grule, švabka, erteple ... Čo región, to iný názov a stovky skvelých receptov nás nenechávajú na pochybách, že ide o zeleninu, ktorá u nás naozaj zdomácnela. Slovenská kuchyňa bez zemiakov, to by bolo ako slovenská kuchyňa bez chleba.

Zemiaky sú bohaté na vlákninu, sacharidy a bielkoviny, obsahujú draslík, fosfor, menej síry, horčíka a vápnika. Sú cenným zdrojom vitamínu C, najviac ho obsahujú nové zemiaky hneď po zbere, skladovaním jeho obsah klesá až na polovicu. Ďalšiu polovicu stratíme, ak zemiaky varíme vo vode a čím sú na drobnejšie nakrájané, tým je to s vitamínom C horšie. Vitamín C sa stráca aj pôsobením vzduchu.

Varené zemiaky :
3

Zemiaky očistíme nerezovou škrabkou a pokrájame na rovnaké časti. Do smaltovaného, alebo nerezového hrnca napustíme studenú vodu, do ktorej pridáme lyžičku soli, môžme pridať rascu. Zemiaky vkladáme do vriacej vody, aby sme znížili stratu vitamínu C a uvaríme. Či sú mäkké, kontrolujeme kovovou ihlicou alebo vidličkou.
Ak potrebujeme, aby si zemiaky udržali svoj tvar, pridáme do vody lyžicu octu a zemiaky sa nebudú rozvárať. Po uvarení zemiaky scedíme. Zemiaky môžme dochutiť maslom, bylinkovým či cesnakovým maslom, petržlenovou vňaťou, pažítkou, kôprom...atď.
Tento spôsob varenia zemiakov je najpoužívanejší, no nie je najlepší. Ďaleko chutnejšie a zdravšie sú zemiaky varené v pare. Recept je uvedený nižšie.

Zemiaky varené v pare :
4

Zemiaky očistíme, nakrájame a vložíme do väčšej nádoby. Pridáme pár lyžíc oleja, osolíme, pridáme drvenú rascu a premiešame. Takto pripravené zemiaky preložíme do hrnca na parenie alebo na parák aký používame napríklad na ohrievanie knedlí. Pridáme trocha vody a zemiaky varíme nad parou, prikryté pokrievkou do zmäknutia. Ak máme hrniec s hrubým dnom, zemiaky varíme v pare podľa návodu výrobcu, na pár lyžiciach vody. Zemiaky môžme dochutiť maslom, bylinkovým či cesnakovým maslom, petržlenovou vňaťou, pažítkou, kôprom...atď.
Takto pripravené zemiaky sú veľmi chutné, sú plné chuti pretože sú nevyvarené.

Opekané zemiaky :
5

Zemiaky očistíme pod tečúcou vodou a v šupke varíme v osolenej vode, do ktorej sme pridali 1-2 lyžicu octu. Po asi 20 minútach mierneho varenia tenkou ihlicou skúsime či sú zemiaky mäkké. Odstavíme, prelejeme studenou vodou a počkáme, kým zemiaky ochladnú. Keď ich udržíme v ruke aby nás nepálili, čo bude asi za hodinu po dovarení, ošúpeme ich a nakrájame podľa potreby, najčastejšie na štvrtinky.
Takto pripravené zemiaky opekáme na masti alebo oleji, najlepšie na teflónovej panvici do zlata.

Fritované zemiaky :
6

Zemiaky očistíme, nakrájame, opláchneme v studenej vode a dáme odkvapkať alebo vysušíme v utierke. Osušené zemiaky vložíme do horúcej fritézy a vysmažíme. Staré zemiaky sú na tento spôsob prípravy vhodnejšie.
Fritované zemiaky sú pomerne rýchlo hotové, či sú mäkké skontrolujeme vpichnutím tenkej kovovej alebo bambusovej ihlice.

Provensálske zemiaky :
7

Očistené zemiaky nakrájame na ani malé, ani veľké kocky, osolíme a surové ich opekáme na oleji najlepšie na teflónovej panvici, pričom ich v panvici prehadzujeme. Po asi piatich až siedmych minútach opekania pridáme provensálske korenie a doopekáme do mäkka a zlatova.

Chrumkavé pečené zemiaky
8

Ako osvedčená príloha k nedeľnému obedu, sú ako stvorené aj ku grilovačke. Vhodne dopĺňajú pokrm, na stole pôsobia pútavo a pokrm esteticky dopĺňajú, pričom príprava je rýchla a nenáročná.

Ak na pečené zemiaky použijeme nové mladé zemiaky, nemusíme ich šúpať, očistíme ich s kefkou najlepšie pod prúdom tečúcej vlažnej vody. Staré jesenné zemiaky bude treba ošúpať. Očistené nakrájame podľa vlastnej predstavy, pomocou vlnkovaču alebo iných strúhadiel, avšak nie na drobno, najčastejšie sa krájajú na štvrtinky až šestinky podľa veľkosti zemiaku.

Zemiaky vložíme do vyššej nádoby, posolíme, popaprikujeme, posypeme hladkou múkou a premiešame. Lepšie je tento postup zopakovať viac krát, aby sa zemiaky rovnomerne obalili a vytvorila sa jemná súvislá vrstvička. Nakoniec zemiaky polejeme slnečnicovým olejom a posledný krát premiešame.
Takto pripravené zemiaky vložíme do pekáča alebo inej nádoby na pečenie, osvedčené sú nádoby s teflónovým povrchom.

Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 °C asi 20-30 minút. Ak na pečenie použijeme mikrovlnku s funkciou Crisp - zapekanie po 12 minútach pečenia zemiaky otočíme a dopečieme asi 6 minút. Zemiaky by mali byť po dopečení jemne chrumkavé.

Variácie :
Do nakrájaných zemiakov môžme pridať údenú slaninu a posypať strúhaným údeným syrom alebo roztlačený cesnak a strúhaný plesňový syr. Takto pripravené pečené zemiaky s pohárom studeného acidofilného mlieka alebo kefíru, sú výbornou ľahkou večerou.

Jogurtové zemiaky k vyprážaným jedlám
9

Asi 1,5 kg zemiakov očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode.
Uvarené čiastočne roztlačíme (nesmú byť na kašu), osolíme, pridáme asi 400 ml bieleho, neochuteného jogurtu a jednu neošúpanú, na jemno nastrúhanú čerstvú šalátovú uhorku. Všetko zľahka premiešame a podávame.

Jogurtové zemiaky sú výbornou prílohou k vyprážaným jedlám. Dajú sa jesť vlažné, ale studené sú lepšie.

10

Stránku varenie zemiakov - základné recepty na prípravu, budeme priebežne dopĺňať o nové recepty.

Kategória

Prísady

Postup

1

Na stránke varenie zemiakov - základné recepty na prípravu, nájdete recepty a variácie prípravy tejto obľúbenej prílohy.

Pár slov o zemiakoch :
2

Zemiaky, krumple, krumpole, grule, švabka, erteple ... Čo región, to iný názov a stovky skvelých receptov nás nenechávajú na pochybách, že ide o zeleninu, ktorá u nás naozaj zdomácnela. Slovenská kuchyňa bez zemiakov, to by bolo ako slovenská kuchyňa bez chleba.

Zemiaky sú bohaté na vlákninu, sacharidy a bielkoviny, obsahujú draslík, fosfor, menej síry, horčíka a vápnika. Sú cenným zdrojom vitamínu C, najviac ho obsahujú nové zemiaky hneď po zbere, skladovaním jeho obsah klesá až na polovicu. Ďalšiu polovicu stratíme, ak zemiaky varíme vo vode a čím sú na drobnejšie nakrájané, tým je to s vitamínom C horšie. Vitamín C sa stráca aj pôsobením vzduchu.

Varené zemiaky :
3

Zemiaky očistíme nerezovou škrabkou a pokrájame na rovnaké časti. Do smaltovaného, alebo nerezového hrnca napustíme studenú vodu, do ktorej pridáme lyžičku soli, môžme pridať rascu. Zemiaky vkladáme do vriacej vody, aby sme znížili stratu vitamínu C a uvaríme. Či sú mäkké, kontrolujeme kovovou ihlicou alebo vidličkou.
Ak potrebujeme, aby si zemiaky udržali svoj tvar, pridáme do vody lyžicu octu a zemiaky sa nebudú rozvárať. Po uvarení zemiaky scedíme. Zemiaky môžme dochutiť maslom, bylinkovým či cesnakovým maslom, petržlenovou vňaťou, pažítkou, kôprom...atď.
Tento spôsob varenia zemiakov je najpoužívanejší, no nie je najlepší. Ďaleko chutnejšie a zdravšie sú zemiaky varené v pare. Recept je uvedený nižšie.

Zemiaky varené v pare :
4

Zemiaky očistíme, nakrájame a vložíme do väčšej nádoby. Pridáme pár lyžíc oleja, osolíme, pridáme drvenú rascu a premiešame. Takto pripravené zemiaky preložíme do hrnca na parenie alebo na parák aký používame napríklad na ohrievanie knedlí. Pridáme trocha vody a zemiaky varíme nad parou, prikryté pokrievkou do zmäknutia. Ak máme hrniec s hrubým dnom, zemiaky varíme v pare podľa návodu výrobcu, na pár lyžiciach vody. Zemiaky môžme dochutiť maslom, bylinkovým či cesnakovým maslom, petržlenovou vňaťou, pažítkou, kôprom...atď.
Takto pripravené zemiaky sú veľmi chutné, sú plné chuti pretože sú nevyvarené.

Opekané zemiaky :
5

Zemiaky očistíme pod tečúcou vodou a v šupke varíme v osolenej vode, do ktorej sme pridali 1-2 lyžicu octu. Po asi 20 minútach mierneho varenia tenkou ihlicou skúsime či sú zemiaky mäkké. Odstavíme, prelejeme studenou vodou a počkáme, kým zemiaky ochladnú. Keď ich udržíme v ruke aby nás nepálili, čo bude asi za hodinu po dovarení, ošúpeme ich a nakrájame podľa potreby, najčastejšie na štvrtinky.
Takto pripravené zemiaky opekáme na masti alebo oleji, najlepšie na teflónovej panvici do zlata.

Fritované zemiaky :
6

Zemiaky očistíme, nakrájame, opláchneme v studenej vode a dáme odkvapkať alebo vysušíme v utierke. Osušené zemiaky vložíme do horúcej fritézy a vysmažíme. Staré zemiaky sú na tento spôsob prípravy vhodnejšie.
Fritované zemiaky sú pomerne rýchlo hotové, či sú mäkké skontrolujeme vpichnutím tenkej kovovej alebo bambusovej ihlice.

Provensálske zemiaky :
7

Očistené zemiaky nakrájame na ani malé, ani veľké kocky, osolíme a surové ich opekáme na oleji najlepšie na teflónovej panvici, pričom ich v panvici prehadzujeme. Po asi piatich až siedmych minútach opekania pridáme provensálske korenie a doopekáme do mäkka a zlatova.

Chrumkavé pečené zemiaky
8

Ako osvedčená príloha k nedeľnému obedu, sú ako stvorené aj ku grilovačke. Vhodne dopĺňajú pokrm, na stole pôsobia pútavo a pokrm esteticky dopĺňajú, pričom príprava je rýchla a nenáročná.

Ak na pečené zemiaky použijeme nové mladé zemiaky, nemusíme ich šúpať, očistíme ich s kefkou najlepšie pod prúdom tečúcej vlažnej vody. Staré jesenné zemiaky bude treba ošúpať. Očistené nakrájame podľa vlastnej predstavy, pomocou vlnkovaču alebo iných strúhadiel, avšak nie na drobno, najčastejšie sa krájajú na štvrtinky až šestinky podľa veľkosti zemiaku.

Zemiaky vložíme do vyššej nádoby, posolíme, popaprikujeme, posypeme hladkou múkou a premiešame. Lepšie je tento postup zopakovať viac krát, aby sa zemiaky rovnomerne obalili a vytvorila sa jemná súvislá vrstvička. Nakoniec zemiaky polejeme slnečnicovým olejom a posledný krát premiešame.
Takto pripravené zemiaky vložíme do pekáča alebo inej nádoby na pečenie, osvedčené sú nádoby s teflónovým povrchom.

Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 °C asi 20-30 minút. Ak na pečenie použijeme mikrovlnku s funkciou Crisp - zapekanie po 12 minútach pečenia zemiaky otočíme a dopečieme asi 6 minút. Zemiaky by mali byť po dopečení jemne chrumkavé.

Variácie :
Do nakrájaných zemiakov môžme pridať údenú slaninu a posypať strúhaným údeným syrom alebo roztlačený cesnak a strúhaný plesňový syr. Takto pripravené pečené zemiaky s pohárom studeného acidofilného mlieka alebo kefíru, sú výbornou ľahkou večerou.

Jogurtové zemiaky k vyprážaným jedlám
9

Asi 1,5 kg zemiakov očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode.
Uvarené čiastočne roztlačíme (nesmú byť na kašu), osolíme, pridáme asi 400 ml bieleho, neochuteného jogurtu a jednu neošúpanú, na jemno nastrúhanú čerstvú šalátovú uhorku. Všetko zľahka premiešame a podávame.

Jogurtové zemiaky sú výbornou prílohou k vyprážaným jedlám. Dajú sa jesť vlažné, ale studené sú lepšie.

10

Stránku varenie zemiakov - základné recepty na prípravu, budeme priebežne dopĺňať o nové recepty.

Varenie zemiakov – základné recepty na prípravu