Vianočný zemiakový šalát – tradičný majonézový



AutorMartin
NáročnosťZačiatočník
ShareTweetSave
Vianočný zemiakový šalát tradičný majonézový
Čas na prípravu50 min.Doba varenia30 min.Celkový čas1 hod. 20 min.

Vianočný zemiakový šalát - tradičný majonézový

1

V prvom rade si na tradičný vianočný majonézový zemiakový šalát pripravíme domácu majonézu ale môžeme použiť aj majonézu z obchodu.
Z dvoch vajec a 400 ml oleja izbovej teploty pripravíme hustú majonézu. Do majonézy primiešame lyžicu horčice a na zjemnenie môžme pridať do 200 ml kyslej smotany. Osolíme, pridáme nálev z uhoriek, mleté čierne korenie, pár kvapiek worcesterskej omáčky, malú nakrájanú cibuľku, štipku tymianu a krátko rozmixujeme.

Pripravenú ochutenú majonézu vložíme do väčšej nádoby v ktorej chceme šalát pripravovať.

Podľa vlastnej chuti pridáme sterilizovaný hrášok, na kocky nakrájanú uvarenú alebo sterilizovanú mrkvu, trochu nahrubo nastrúhaného, povareného zeleru, sterilizované nakrájané uhorky, na kolieska nakrájané olivy a premiešame.

V šupke uvarené vychladnuté zemiaky, ktoré sme uvarili v slanej vode s lyžicou octu očistíme. Ocot pridávame preto, aby sa nám zemiaky nerozvárali a je dobré kontrolovať ich vpichnutím tenkej kovovej ihly.

Zemiaky pretláčame cez "hranolkovacie sitko", ak sa nerozoberajú samé, treba im pomôcť a rozobrať ich na samostatné hranolky. Zľahka ich vmiešavame do majonézovej zmesi, ale pridáme ich len toľko, aby bol šalát dostatočne vlhký. Každý má vlastnú predstavu, len treba rátať s tým, že zemiaky neskôr ešte niečo vpijú.

Robí sa aj tak, že všetky suroviny sa najprv premiešajú a majonéza sa pridáva na záver, ale takto sa zemiaky veľmi rozbijú a aj množstvo majonézy sa ťažko odhaduje. Hrozí, že šalát bude mokrý alebo suchý a pri prípadnej oprave sa šalát ešte viac rozbije, takže prvá metóda je jednoznačne lepšia.

Variácie :
2

Vianočný majonézový zemiakový šalát spestrí aj na hrubo nastrúhané jabĺčko, na jemno nastrúhaný chren, pár kvapiek sójovej omáčky, na tenké prúžky pokrájaný šunkový alebo diétny salám, na drobno nakrájané sardelky, sardelová pasta, na tenké prúžky pokrájaný alebo nahrubo postrúhaný tvrdý syr, pokrájané na tvrdo uvarené vajíčka.
Ale to už sú skôr silvestrovské, veľkonočné šaláty alebo šaláty na obložené misy. Pri vianočnom zemiakovom šaláte platí, že menej je niekedy viac.

Majonézu môžme nahradiť smotanou alebo smotanovým jogurtom, šalát bude diétnejší a ľahší. V tomto prípade vynecháme cibuľku.

 

Prísady

Postup

1

V prvom rade si na tradičný vianočný majonézový zemiakový šalát pripravíme domácu majonézu ale môžeme použiť aj majonézu z obchodu.
Z dvoch vajec a 400 ml oleja izbovej teploty pripravíme hustú majonézu. Do majonézy primiešame lyžicu horčice a na zjemnenie môžme pridať do 200 ml kyslej smotany. Osolíme, pridáme nálev z uhoriek, mleté čierne korenie, pár kvapiek worcesterskej omáčky, malú nakrájanú cibuľku, štipku tymianu a krátko rozmixujeme.

Pripravenú ochutenú majonézu vložíme do väčšej nádoby v ktorej chceme šalát pripravovať.

Podľa vlastnej chuti pridáme sterilizovaný hrášok, na kocky nakrájanú uvarenú alebo sterilizovanú mrkvu, trochu nahrubo nastrúhaného, povareného zeleru, sterilizované nakrájané uhorky, na kolieska nakrájané olivy a premiešame.

V šupke uvarené vychladnuté zemiaky, ktoré sme uvarili v slanej vode s lyžicou octu očistíme. Ocot pridávame preto, aby sa nám zemiaky nerozvárali a je dobré kontrolovať ich vpichnutím tenkej kovovej ihly.

Zemiaky pretláčame cez "hranolkovacie sitko", ak sa nerozoberajú samé, treba im pomôcť a rozobrať ich na samostatné hranolky. Zľahka ich vmiešavame do majonézovej zmesi, ale pridáme ich len toľko, aby bol šalát dostatočne vlhký. Každý má vlastnú predstavu, len treba rátať s tým, že zemiaky neskôr ešte niečo vpijú.

Robí sa aj tak, že všetky suroviny sa najprv premiešajú a majonéza sa pridáva na záver, ale takto sa zemiaky veľmi rozbijú a aj množstvo majonézy sa ťažko odhaduje. Hrozí, že šalát bude mokrý alebo suchý a pri prípadnej oprave sa šalát ešte viac rozbije, takže prvá metóda je jednoznačne lepšia.

Variácie :
2

Vianočný majonézový zemiakový šalát spestrí aj na hrubo nastrúhané jabĺčko, na jemno nastrúhaný chren, pár kvapiek sójovej omáčky, na tenké prúžky pokrájaný šunkový alebo diétny salám, na drobno nakrájané sardelky, sardelová pasta, na tenké prúžky pokrájaný alebo nahrubo postrúhaný tvrdý syr, pokrájané na tvrdo uvarené vajíčka.
Ale to už sú skôr silvestrovské, veľkonočné šaláty alebo šaláty na obložené misy. Pri vianočnom zemiakovom šaláte platí, že menej je niekedy viac.

Majonézu môžme nahradiť smotanou alebo smotanovým jogurtom, šalát bude diétnejší a ľahší. V tomto prípade vynecháme cibuľku.

Notes

Vianočný zemiakový šalát – tradičný majonézový