Viedenské žemľové knedlíky s petržlenom



AutorMartin
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Viedenské žemľové knedlíky s petržlenom
Čas na prípravu15 min.Doba varenia15 min.Celkový čas30 min.

Viedenské žemľové knedlíky s petržlenom

1

Čo sú viedenské žemľové knedlíky s petržlenom? Sú to guľaté knedlíky z pečiva, mlieka a korenín. Výborné sú k mäsám na šťave, k perkeltom, ku gulášom a najmä k divine.
Pri podávaní sa môžu pokrájať na plátky, ale na tanieri sú efektnejšie ak sú podávané vcelku.

Postup :
2

Na kocky nakrájame 8 ks druhodňových rožkov alebo žemlí. Premiešame s mliekom tak, aby bolo pečivo vlhké, no nie premočené.

2 cibule nakrájame na drobno a na tuku usmažíme do zlatova. Na záver opekania môžeme pridať na kocky pokrájanú údenú slaninu, ktorú krátko opečieme do priesvitna a pridáme k pečivu.

Pridáme dve rozhabarkované vajcia, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, nastrúhame 1/4 muškátového oriešku a nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku.

Masu zahusťujeme pridaním hladkej, prípadne polohrubej múky, asi 300 g podľa potreby, tak aby sa celá spojila. Ak nám ušlo mlieko a zmes je redšia, prisypeme strúhanku.

Zo zmesi tvoríme knedlíky vo veľkosti malej snehovej gule, ktoré vkladáme do vriacej slanej vody. Hrniec knedlíkmi neprepĺňame, trošku narastú a musia mať dosť priestoru, aby mohli pri varení nenatlačené na seba voľne plávať na hladine. Po vložení do vody nám knedlíky klesnú na dno hrnca, kde sa jemne prichytia. Po krátkej chvíľke varenia ich vareškou oddelíme odo dna aby voľne plávali. Knedlíky varíme miernym varom 15 až 20 minút podľa veľkosti a keď sa začnú samovoľne pretáčať sú viedenské žemľové knedlíky hotové.

Doporučujem ich nechať chvíľku obschnúť na drevenej doske, po vybratí z vody sú mazľavé.

Kategória

Prísady

Postup

1

Čo sú viedenské žemľové knedlíky s petržlenom? Sú to guľaté knedlíky z pečiva, mlieka a korenín. Výborné sú k mäsám na šťave, k perkeltom, ku gulášom a najmä k divine.
Pri podávaní sa môžu pokrájať na plátky, ale na tanieri sú efektnejšie ak sú podávané vcelku.

Postup :
2

Na kocky nakrájame 8 ks druhodňových rožkov alebo žemlí. Premiešame s mliekom tak, aby bolo pečivo vlhké, no nie premočené.

2 cibule nakrájame na drobno a na tuku usmažíme do zlatova. Na záver opekania môžeme pridať na kocky pokrájanú údenú slaninu, ktorú krátko opečieme do priesvitna a pridáme k pečivu.

Pridáme dve rozhabarkované vajcia, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, nastrúhame 1/4 muškátového oriešku a nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku.

Masu zahusťujeme pridaním hladkej, prípadne polohrubej múky, asi 300 g podľa potreby, tak aby sa celá spojila. Ak nám ušlo mlieko a zmes je redšia, prisypeme strúhanku.

Zo zmesi tvoríme knedlíky vo veľkosti malej snehovej gule, ktoré vkladáme do vriacej slanej vody. Hrniec knedlíkmi neprepĺňame, trošku narastú a musia mať dosť priestoru, aby mohli pri varení nenatlačené na seba voľne plávať na hladine. Po vložení do vody nám knedlíky klesnú na dno hrnca, kde sa jemne prichytia. Po krátkej chvíľke varenia ich vareškou oddelíme odo dna aby voľne plávali. Knedlíky varíme miernym varom 15 až 20 minút podľa veľkosti a keď sa začnú samovoľne pretáčať sú viedenské žemľové knedlíky hotové.

Doporučujem ich nechať chvíľku obschnúť na drevenej doske, po vybratí z vody sú mazľavé.

Viedenské žemľové knedlíky s petržlenom