Vyprážané kura špikované maslom a bylinkami



AutorMartin
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Vyprážane kura špikované maslom
Čas na prípravu15 min.Doba varenia30 min.Celkový čas45 min.

Vyprážané kura špikované maslom a bylinkami

1

Ak na vyprážané kura alebo kurča špikované maslom a bylinkami nepoužijeme maslo, pripravíme klasické vyprážané kura.

Stredne veľké kurča, tak do 1300 g umyjeme a rozporcujeme na štyri časti. Väčšie kurence sa ťažšie vyprážajú a pri kosti môžu zostať surové. Posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a necháme chvíľku odstáť.

Do mäsa na stehienkach spravíme tenkým nožom otvory do ktorých vkladáme a zatláčame hranolčeky zachladeného masla tak, aby bolo schované v mäse, inak nám bude počas vysmážania vytekať von, pričom my ho potrebujeme dostať dnu do mäsa. Prsia môžme upraviť ako stehná, alebo ich pozdĺžne narežeme a do vzniknutej kapsy vložíme plátok masla.

Porcie kuraťa obalíme v hladkej múke. Rozšľaháme vajcia s trochou mlieka a soli a múkou obalené porcie namočíme. Do väčšej misky vysypeme čerstvú strúhanku a kura obalíme, pričom dobre zatláčame. Obalené kura necháme pol hodinku obschnúť a vypražíme.

Ideálna príloha sú varené zemiaky s maslom a petržlenom. No občas zhrešíme a spravíme si hranolky. V kombinácii s tatárskou omáčkou a lyžičkou pikantu je to potom "chuťový raj".

Variácie :
2

Ak chceme dosiahnuť výraznejšiu chuť, hodinu pred prípravou si pripravíme ochutené maslo. Do mäkšieho masla vidličkou vmiešame bylinky a korenie podľa vlastnej chuti. Môžme pridať cesnak, petržlenovú vňať, pažítku, tymian, bazalku, oregano, šalviu, estragón, kôpor... Môžme použiť kombináciu surovín alebo použiť len jednu - dve. Maslo necháme v chladničke stuhnúť a mäso naplníme vyššie uvedeným spôsobom.
Ochutené maslo použijeme aj na varené zemiaky ak ich použijeme ako prílohu.

 

 

Ako sa pripravuje paprikový Pikant nájdete na tomto odkaze.

Prísady

Postup

1

Ak na vyprážané kura alebo kurča špikované maslom a bylinkami nepoužijeme maslo, pripravíme klasické vyprážané kura.

Stredne veľké kurča, tak do 1300 g umyjeme a rozporcujeme na štyri časti. Väčšie kurence sa ťažšie vyprážajú a pri kosti môžu zostať surové. Posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a necháme chvíľku odstáť.

Do mäsa na stehienkach spravíme tenkým nožom otvory do ktorých vkladáme a zatláčame hranolčeky zachladeného masla tak, aby bolo schované v mäse, inak nám bude počas vysmážania vytekať von, pričom my ho potrebujeme dostať dnu do mäsa. Prsia môžme upraviť ako stehná, alebo ich pozdĺžne narežeme a do vzniknutej kapsy vložíme plátok masla.

Porcie kuraťa obalíme v hladkej múke. Rozšľaháme vajcia s trochou mlieka a soli a múkou obalené porcie namočíme. Do väčšej misky vysypeme čerstvú strúhanku a kura obalíme, pričom dobre zatláčame. Obalené kura necháme pol hodinku obschnúť a vypražíme.

Ideálna príloha sú varené zemiaky s maslom a petržlenom. No občas zhrešíme a spravíme si hranolky. V kombinácii s tatárskou omáčkou a lyžičkou pikantu je to potom "chuťový raj".

Variácie :
2

Ak chceme dosiahnuť výraznejšiu chuť, hodinu pred prípravou si pripravíme ochutené maslo. Do mäkšieho masla vidličkou vmiešame bylinky a korenie podľa vlastnej chuti. Môžme pridať cesnak, petržlenovú vňať, pažítku, tymian, bazalku, oregano, šalviu, estragón, kôpor... Môžme použiť kombináciu surovín alebo použiť len jednu - dve. Maslo necháme v chladničke stuhnúť a mäso naplníme vyššie uvedeným spôsobom.
Ochutené maslo použijeme aj na varené zemiaky ak ich použijeme ako prílohu.

Vyprážané kura špikované maslom a bylinkami