Vyprážané kura špikované maslom a bylinkami
Ak na vyprážané kura alebo kurča špikované maslom a bylinkami nepoužijeme maslo, pripravíme klasické vyprážané kura.
Stredne veľké kurča, tak do 1300 g umyjeme a rozporcujeme na štyri časti. Väčšie kurence sa ťažšie vyprážajú a pri kosti môžu zostať surové. Posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a necháme chvíľku odstáť.
Do mäsa na stehienkach spravíme tenkým nožom otvory do ktorých vkladáme a zatláčame hranolčeky zachladeného masla tak, aby bolo schované v mäse, inak nám bude počas vysmážania vytekať von, pričom my ho potrebujeme dostať dnu do mäsa. Prsia môžme upraviť ako stehná, alebo ich pozdĺžne narežeme a do vzniknutej kapsy vložíme plátok masla.
Porcie kuraťa obalíme v hladkej múke. Rozšľaháme vajcia s trochou mlieka a soli a múkou obalené porcie namočíme. Do väčšej misky vysypeme čerstvú strúhanku a kura obalíme, pričom dobre zatláčame. Obalené kura necháme pol hodinku obschnúť a vypražíme.
Ideálna príloha sú varené zemiaky s maslom a petržlenom. No občas zhrešíme a spravíme si hranolky. V kombinácii s tatárskou omáčkou a lyžičkou pikantu je to potom "chuťový raj".
Ak chceme dosiahnuť výraznejšiu chuť, hodinu pred prípravou si pripravíme ochutené maslo. Do mäkšieho masla vidličkou vmiešame bylinky a korenie podľa vlastnej chuti. Môžme pridať cesnak, petržlenovú vňať, pažítku, tymian, bazalku, oregano, šalviu, estragón, kôpor... Môžme použiť kombináciu surovín alebo použiť len jednu - dve. Maslo necháme v chladničke stuhnúť a mäso naplníme vyššie uvedeným spôsobom.
Ochutené maslo použijeme aj na varené zemiaky ak ich použijeme ako prílohu.
Ako sa pripravuje paprikový Pikant nájdete na tomto odkaze.
Prísady
Postup
Ak na vyprážané kura alebo kurča špikované maslom a bylinkami nepoužijeme maslo, pripravíme klasické vyprážané kura.
Stredne veľké kurča, tak do 1300 g umyjeme a rozporcujeme na štyri časti. Väčšie kurence sa ťažšie vyprážajú a pri kosti môžu zostať surové. Posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a necháme chvíľku odstáť.
Do mäsa na stehienkach spravíme tenkým nožom otvory do ktorých vkladáme a zatláčame hranolčeky zachladeného masla tak, aby bolo schované v mäse, inak nám bude počas vysmážania vytekať von, pričom my ho potrebujeme dostať dnu do mäsa. Prsia môžme upraviť ako stehná, alebo ich pozdĺžne narežeme a do vzniknutej kapsy vložíme plátok masla.
Porcie kuraťa obalíme v hladkej múke. Rozšľaháme vajcia s trochou mlieka a soli a múkou obalené porcie namočíme. Do väčšej misky vysypeme čerstvú strúhanku a kura obalíme, pričom dobre zatláčame. Obalené kura necháme pol hodinku obschnúť a vypražíme.
Ideálna príloha sú varené zemiaky s maslom a petržlenom. No občas zhrešíme a spravíme si hranolky. V kombinácii s tatárskou omáčkou a lyžičkou pikantu je to potom "chuťový raj".
Ak chceme dosiahnuť výraznejšiu chuť, hodinu pred prípravou si pripravíme ochutené maslo. Do mäkšieho masla vidličkou vmiešame bylinky a korenie podľa vlastnej chuti. Môžme pridať cesnak, petržlenovú vňať, pažítku, tymian, bazalku, oregano, šalviu, estragón, kôpor... Môžme použiť kombináciu surovín alebo použiť len jednu - dve. Maslo necháme v chladničke stuhnúť a mäso naplníme vyššie uvedeným spôsobom.
Ochutené maslo použijeme aj na varené zemiaky ak ich použijeme ako prílohu.