Zapekané mäso so syrom a smotanou



AutorZuzana
NáročnosťZačiatočník
ShareTweetSave
Zapekané mäso so syrom a smotanou
Čas na prípravu5 min.Doba varenia45 min.Celkový čas50 min.

Zapekané mäso so syrom a smotanou

 1 kg bravčová krkovička, pliecko
 300 g tvrdý syr - Eidam
 250 g kyslá smotana
 olej
 soľ
1

Ako pripravíme zapekané mäso so syrom a smotanou? Je to jednoduché.

Rezne z bravčového mäsa, najlepšia je krkovička, pliecko ale môžme použiť aj stehno, prípadne morčacie prsia alebo vykostené kura. Mäso naklepeme, okrajové blany narežeme a mierne posolíme.

Plech na pečenie vymastíme olejom a mäso na plech rozložíme. Na jeden plech budeme potrebovať asi 10 rezňov. Ak pracujeme s menším množstvom, použijeme menšiu nádobu alebo pekáč. Mäso musí byť tesne pri sebe, dá sa povedať, že musí byť natlačené až mierne pokrčené, pretože pečením sa mäso zmenší a syr by sa pripaľoval k plechu.

2

Polievkovou lyžicou natrieme na mäso jeden kelímok alebo 250 ml kyslej smotany a na jemnom strúhači nastrúhame hrubšiu vrstvu eidamu, čo bude 250 až 300 g syra.

3

Nič viac nepridávame, ani nepodlievame. Plech prekryjeme alobalom, lesklou stranou k mäsu a pečieme v trúbe kým nám začne mäso mäknúť asi 30-40 minút (toto platí pri bravčovom, hydina bude potrebovať kratší čas). Keď nám mäso zmäkne, alobal odstránime a dopečieme kým sa syr nezafarbí do zlatova.

4

Zapekané mäso so syrom podávame s ryžou alebo zemiakovými hranolkami. Ako príloha sú vhodné čerstvé sezónne zeleninové šaláty.

Prísady

 1 kg bravčová krkovička, pliecko
 300 g tvrdý syr - Eidam
 250 g kyslá smotana
 olej
 soľ

Postup

1

Ako pripravíme zapekané mäso so syrom a smotanou? Je to jednoduché.

Rezne z bravčového mäsa, najlepšia je krkovička, pliecko ale môžme použiť aj stehno, prípadne morčacie prsia alebo vykostené kura. Mäso naklepeme, okrajové blany narežeme a mierne posolíme.

Plech na pečenie vymastíme olejom a mäso na plech rozložíme. Na jeden plech budeme potrebovať asi 10 rezňov. Ak pracujeme s menším množstvom, použijeme menšiu nádobu alebo pekáč. Mäso musí byť tesne pri sebe, dá sa povedať, že musí byť natlačené až mierne pokrčené, pretože pečením sa mäso zmenší a syr by sa pripaľoval k plechu.

2

Polievkovou lyžicou natrieme na mäso jeden kelímok alebo 250 ml kyslej smotany a na jemnom strúhači nastrúhame hrubšiu vrstvu eidamu, čo bude 250 až 300 g syra.

3

Nič viac nepridávame, ani nepodlievame. Plech prekryjeme alobalom, lesklou stranou k mäsu a pečieme v trúbe kým nám začne mäso mäknúť asi 30-40 minút (toto platí pri bravčovom, hydina bude potrebovať kratší čas). Keď nám mäso zmäkne, alobal odstránime a dopečieme kým sa syr nezafarbí do zlatova.

4

Zapekané mäso so syrom podávame s ryžou alebo zemiakovými hranolkami. Ako príloha sú vhodné čerstvé sezónne zeleninové šaláty.

Notes

Zapekané mäso so syrom a smotanou