Zapražená polievka s hriankou



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Zapražená polievka s hriankou

Čas na prípravu5 min.Doba varenia10 min.Celkový čas15 min.

Zapražená polievka s hriankou

1

Vraj nie je veľmi zdravá, ale po "ťažkej noci" pomáha zapražená polievka s hriankou veľmi účinne, až liečivo. A má vraj aj inú vlastnosť, pomáha dojčiacim matkám na tvorbu mlieka. Ako sa pripravuje?

2

2 polievkové lyžice masti alebo 3 lyžice oleja opražíme s 3 lyžicami hladkej múky a 1 kávovou lyžičkou rasce. Treba stále miešať na nie najsilnejšom ohni, múka sa rýchlo spáli.

Keď sa z múky vytvoria hrudky podobajúce sa farbou na strúhanku, zápražku odstavíme, zalejeme asi 1 litrom studenej vody, premiešame a necháme pár minút odstáť. Prípadné hrudky rozšľaháme metličkou alebo použijeme ponorný mixér a polievku privedieme späť do varu. Ak by sme použili viac tuku a spravíme redšiu zápražku, hrudky sa nám nevytvoria, ale to je potom útok na žlčník, polievka je veľmi mastná.

Osolíme, okoreníme, pridáme sušenú majoránku a 10 - 15 minút povaríme.
Nakoniec môžme dochutiť vegetou, alebo pár kvapkami tekutého dochucovala.
Polievka by mala byť primerane krémovo hustá, no ak treba, rozriedime ju vodou a povaríme.

Horúcu zapraženú polievku naberieme do taniera a vložíme na kocky nakrájanú alebo natrhanú hrianku. Nie naopak, hrianka by rýchlo "zmľandravela" a to by už nebolo ono. Hrianka musí v zapraženej polievke chrumkať.

Variácie :
3

Môžme pridať cesnak, mletú sladkú alebo štipľavú papriku, feferónku, klobásku, hrsť kyslej kapusty, kôpor... Ale to už nie je klasika.

Zapražená polievka je základom pre mnohé známe husté polievky, ako zemiaková, fazuľová, držková ... a iné.

Prísady

Postup

1

Vraj nie je veľmi zdravá, ale po "ťažkej noci" pomáha zapražená polievka s hriankou veľmi účinne, až liečivo. A má vraj aj inú vlastnosť, pomáha dojčiacim matkám na tvorbu mlieka. Ako sa pripravuje?

2

2 polievkové lyžice masti alebo 3 lyžice oleja opražíme s 3 lyžicami hladkej múky a 1 kávovou lyžičkou rasce. Treba stále miešať na nie najsilnejšom ohni, múka sa rýchlo spáli.

Keď sa z múky vytvoria hrudky podobajúce sa farbou na strúhanku, zápražku odstavíme, zalejeme asi 1 litrom studenej vody, premiešame a necháme pár minút odstáť. Prípadné hrudky rozšľaháme metličkou alebo použijeme ponorný mixér a polievku privedieme späť do varu. Ak by sme použili viac tuku a spravíme redšiu zápražku, hrudky sa nám nevytvoria, ale to je potom útok na žlčník, polievka je veľmi mastná.

Osolíme, okoreníme, pridáme sušenú majoránku a 10 - 15 minút povaríme.
Nakoniec môžme dochutiť vegetou, alebo pár kvapkami tekutého dochucovala.
Polievka by mala byť primerane krémovo hustá, no ak treba, rozriedime ju vodou a povaríme.

Horúcu zapraženú polievku naberieme do taniera a vložíme na kocky nakrájanú alebo natrhanú hrianku. Nie naopak, hrianka by rýchlo "zmľandravela" a to by už nebolo ono. Hrianka musí v zapraženej polievke chrumkať.

Variácie :
3

Môžme pridať cesnak, mletú sladkú alebo štipľavú papriku, feferónku, klobásku, hrsť kyslej kapusty, kôpor... Ale to už nie je klasika.

Zapražená polievka je základom pre mnohé známe husté polievky, ako zemiaková, fazuľová, držková ... a iné.

Zapražená polievka s hriankou