Zeleninový šalát so syrom a olivami



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Zeleninový šalát so syrom a olivami

Čas na prípravu10 min.Celkový čas10 min.

Zeleninový šalát so syrom a olivami

1

Tento obľúbený zeleninový šalát so syrom a olivami môžeme v obmenách použiť pri grilovačkách, obedoch alebo samostatne, len tak bez ničoho ako zdravú letnú večeru. Šalát pripravujeme z čerstvej zachladenej zeleniny.

Ako prvý si pripravíme nálev :
2

Do väčšej misy nalejeme 3 - 4 polievkové lyžice kvalitného olivového oleja, 1 - 2 lyžice vínneho alebo jablčného octu, 1 kávovú lyžičku soli, čerstvo namelieme alebo podrvíme čierne korenie a pridáme štipku práškového cukru. Nálev metličkou dobre vymiešame až sa začne peniť a pridáme nakrájanú čerstvú petržlenovú vňať, 2 mladé cibuľky pokrájané na tenké kolieska alebo nadrobno nakrájanú pažítku. Kto má rád môže pridať na plátky nakrájaný cesnak. Všetko premiešame.

Príprava šalátu :
3

Do pripraveného nálevu pridáme 1 mladú najlepšie šalátovú uhorku nakrájanú na kocky aj so šupkou, 1 balíček odkôstkovaných olív, 2 - 3 nakrájané papriky a 100 g na kocky nakrájaného čerstvého slaného syru balkánskeho typu. Ak máme možnosť, môžme pridať pár natrhaných listov čerstvého špenátu, šalátu, listov cvikly alebo mangoldu.

Ak chceme skúsiť iné príchute, pri príprave nálevu pridáme najlepšie čerstvé bylinky ako bazalku, tymian, oregano, majorán, šalviu. Osobne nepridávam viac ako dve bylinky naraz. Všetky suroviny premiešame a necháme chvíľku postáť.

Na záver do šalátu opatrne, najlepšie rukami alebo dvomi väčšími vareškami vmiešame na mesiačiky nakrájané paradajky, množstvo podľa chuti. Ihneď podávame, odstáty šalát stráca na kvalite. Ak by mal šalát stáť, je dobré vykrojiť z paradajok dužinu s jadierkami, nepustia nám toľko vody. Ale to už nie je ono, najlepší je čerstvý.

Výborný je aj s opraženou slaninkou a suchými chlebovými topinkami.

Kategória

Prísady

Postup

1

Tento obľúbený zeleninový šalát so syrom a olivami môžeme v obmenách použiť pri grilovačkách, obedoch alebo samostatne, len tak bez ničoho ako zdravú letnú večeru. Šalát pripravujeme z čerstvej zachladenej zeleniny.

Ako prvý si pripravíme nálev :
2

Do väčšej misy nalejeme 3 - 4 polievkové lyžice kvalitného olivového oleja, 1 - 2 lyžice vínneho alebo jablčného octu, 1 kávovú lyžičku soli, čerstvo namelieme alebo podrvíme čierne korenie a pridáme štipku práškového cukru. Nálev metličkou dobre vymiešame až sa začne peniť a pridáme nakrájanú čerstvú petržlenovú vňať, 2 mladé cibuľky pokrájané na tenké kolieska alebo nadrobno nakrájanú pažítku. Kto má rád môže pridať na plátky nakrájaný cesnak. Všetko premiešame.

Príprava šalátu :
3

Do pripraveného nálevu pridáme 1 mladú najlepšie šalátovú uhorku nakrájanú na kocky aj so šupkou, 1 balíček odkôstkovaných olív, 2 - 3 nakrájané papriky a 100 g na kocky nakrájaného čerstvého slaného syru balkánskeho typu. Ak máme možnosť, môžme pridať pár natrhaných listov čerstvého špenátu, šalátu, listov cvikly alebo mangoldu.

Ak chceme skúsiť iné príchute, pri príprave nálevu pridáme najlepšie čerstvé bylinky ako bazalku, tymian, oregano, majorán, šalviu. Osobne nepridávam viac ako dve bylinky naraz. Všetky suroviny premiešame a necháme chvíľku postáť.

Na záver do šalátu opatrne, najlepšie rukami alebo dvomi väčšími vareškami vmiešame na mesiačiky nakrájané paradajky, množstvo podľa chuti. Ihneď podávame, odstáty šalát stráca na kvalite. Ak by mal šalát stáť, je dobré vykrojiť z paradajok dužinu s jadierkami, nepustia nám toľko vody. Ale to už nie je ono, najlepší je čerstvý.

Výborný je aj s opraženou slaninkou a suchými chlebovými topinkami.

Zeleninový šalát so syrom a olivami