ZELER VŇAŤOVÝ - Apium graveolens
Je blízky príbuzný u nás známemu zeleru buľvovému. Zeler vňaťový - Apium graveolens má jemnú, aromatickú vňať až 50 cm vysokú. Dá sa pestovať zo semien nasadených do nádob počas februára, sadeničky sa vysádzajú až v polovici mája. Pre pestovanie za oblokom sa vysieva v septembri a postupne sa podľa potreby zužitkováva. Zeler dlho klíči a spočiatku sa vyvíja pomaly .
Ako korenie sa používa čerstvá, sušená alebo mrazená vňať, ktorá obsahuje mnoho karotenoidov, až 100 mg vitamínu C v 100 g, z minerálnych látok veľa draslíka, vápnika, železa, fosforu a sodíka.
Zelerovú vňať pre jej cenné zložky používame najradšej čerstvú. Samozrejme dá sa i sušiť, alebo čerstvo nakrájanú s trochou vody zamraziť v malých obaloch – na jednu dávku. Listy i buľvy sa používajú do šalátov, nádievok, krémových syrov, zeleninových polievok, zapekaných zeleninových pokrmov, na zemiaky, do gulášov, vaječných jedál, omáčok.
S výrazne aromatickými listami sa najviac korení v balkánskej, talianskej, francúzskej a anglickej kuchyni. Sušená vňať, mleté semeno i mletá sušená buľva sú súčasťou mnohých koreniacich zmesí , je vhodná na pečenie mäsa, grilovanie, do polievok, omáčok a.i. Prášok zmiešaný so soľou sa užíva ako zelerová soľ na dochucovanie pokrmov, pričom výrazne znižuje spotrebu soli.
800 g mladých cukiet, 3 cibule, 2-3 strúčiky cesnaku, 5 lyžíc olivového oleja, 4 paradajky, 1/2 šálky posekanej zelerovej vňate, soľ, mleté korenie, strúhaný syr.
Mladé nalúpané cukety nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno, cesnak na plátky. Všetko osmahneme na oleji, pridáme vňať, nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme a podusíme domäkka. Podávame posypané strúhaným syrom a s bielym chlebom. Môžeme doplniť vajíčkom alebo údeninou.
ZELER VŇAŤOVÝ - Apium graveolens, obsahuje cukry (manitol pre diabetikov), flavonoidy spevňujúce kapiláry, pôsobí protizápalovo s protibakteriálnym účinkom. V ľudovom liečiteľstve sa používa ako močopudný prostriedok, pri močových kameňoch, podagre. Je vhodný pre diabetikov, reumatikov, pri ochablosti a črevným kŕčom, pri opuchoch, lebo aktivuje látkovú výmenu. Priaznivo ovplyvňuje nervovú sústavu.
Prísady
Postup
Je blízky príbuzný u nás známemu zeleru buľvovému. Zeler vňaťový - Apium graveolens má jemnú, aromatickú vňať až 50 cm vysokú. Dá sa pestovať zo semien nasadených do nádob počas februára, sadeničky sa vysádzajú až v polovici mája. Pre pestovanie za oblokom sa vysieva v septembri a postupne sa podľa potreby zužitkováva. Zeler dlho klíči a spočiatku sa vyvíja pomaly .
Ako korenie sa používa čerstvá, sušená alebo mrazená vňať, ktorá obsahuje mnoho karotenoidov, až 100 mg vitamínu C v 100 g, z minerálnych látok veľa draslíka, vápnika, železa, fosforu a sodíka.
Zelerovú vňať pre jej cenné zložky používame najradšej čerstvú. Samozrejme dá sa i sušiť, alebo čerstvo nakrájanú s trochou vody zamraziť v malých obaloch – na jednu dávku. Listy i buľvy sa používajú do šalátov, nádievok, krémových syrov, zeleninových polievok, zapekaných zeleninových pokrmov, na zemiaky, do gulášov, vaječných jedál, omáčok.
S výrazne aromatickými listami sa najviac korení v balkánskej, talianskej, francúzskej a anglickej kuchyni. Sušená vňať, mleté semeno i mletá sušená buľva sú súčasťou mnohých koreniacich zmesí , je vhodná na pečenie mäsa, grilovanie, do polievok, omáčok a.i. Prášok zmiešaný so soľou sa užíva ako zelerová soľ na dochucovanie pokrmov, pričom výrazne znižuje spotrebu soli.
800 g mladých cukiet, 3 cibule, 2-3 strúčiky cesnaku, 5 lyžíc olivového oleja, 4 paradajky, 1/2 šálky posekanej zelerovej vňate, soľ, mleté korenie, strúhaný syr.
Mladé nalúpané cukety nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno, cesnak na plátky. Všetko osmahneme na oleji, pridáme vňať, nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme a podusíme domäkka. Podávame posypané strúhaným syrom a s bielym chlebom. Môžeme doplniť vajíčkom alebo údeninou.
ZELER VŇAŤOVÝ - Apium graveolens, obsahuje cukry (manitol pre diabetikov), flavonoidy spevňujúce kapiláry, pôsobí protizápalovo s protibakteriálnym účinkom. V ľudovom liečiteľstve sa používa ako močopudný prostriedok, pri močových kameňoch, podagre. Je vhodný pre diabetikov, reumatikov, pri ochablosti a črevným kŕčom, pri opuchoch, lebo aktivuje látkovú výmenu. Priaznivo ovplyvňuje nervovú sústavu.