Zemiakové guľky plnené údeným mäsom



Reklama

AutorMartin
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Zemiakové guľky plnené údeným mäsom

Čas na prípravu30 min.Doba varenia30 min.Celkový čas1 hod.

Zemiakové guľky plnené údeným mäsom

1

Ako pripravíme zemiakové guľky plnené údeným mäsom?
Ak Vám zostalo po sviatkoch varené údené mäso zamrazte ho, po pár týždňoch príde znova na chuť. Zemiakové guľky určite nesklamú.

Do väčšej misky postrúhame 250 g v šupke uvarených nie nových zemiakov a 250 g surových zemiakov. Pridáme lyžičku soli a pridávaním hladkej múky spracúvame tuhšie cesto. Múku do cesta pridávame pokiaľ sa cesto prestane lepiť. Z cesta spravíme šúľok a rozdelíme ho na rovnaké diely vo veľkosti slepačieho vajca. Po rozdelení cesta by sme ich mali mať asi 12 kusov.

200 g mletého údeného mäsa rozdelíme na počet guliek. Kúsky cesta mierne roztlačíme na pomúčenej doske, na vzniknuté placky uložíme pripravené údené mäso, okraje spojíme a v dlaniach vyformujeme guľky.

Zemiakové guľky vkladáme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody, ak sa nám po vkladaní do vody prichytia o dno hrnca, po malej chvíli ich vareškou oddelíme od dna a pomaly varíme asi 15 - 20 minút, kým sa nezačnú na hladine pretáčať. Z hrnca ich vyberáme cedníkom a na pár minút ich položíme na drevenú dosku obschnúť.

Uvarené guľky podávame s cibuľou nakrájanou na mesiačiky, osmaženou na masti, pre vôňu môžme pridať kúsok údenej slaniny. Nič nepokazíme ak pridáme lyžicu kyslej smotany alebo podusenú kyslú kapustu.

 

Údené mäso – varenie údeného mäsa

Prísady

Postup

1

Ako pripravíme zemiakové guľky plnené údeným mäsom?
Ak Vám zostalo po sviatkoch varené údené mäso zamrazte ho, po pár týždňoch príde znova na chuť. Zemiakové guľky určite nesklamú.

Do väčšej misky postrúhame 250 g v šupke uvarených nie nových zemiakov a 250 g surových zemiakov. Pridáme lyžičku soli a pridávaním hladkej múky spracúvame tuhšie cesto. Múku do cesta pridávame pokiaľ sa cesto prestane lepiť. Z cesta spravíme šúľok a rozdelíme ho na rovnaké diely vo veľkosti slepačieho vajca. Po rozdelení cesta by sme ich mali mať asi 12 kusov.

200 g mletého údeného mäsa rozdelíme na počet guliek. Kúsky cesta mierne roztlačíme na pomúčenej doske, na vzniknuté placky uložíme pripravené údené mäso, okraje spojíme a v dlaniach vyformujeme guľky.

Zemiakové guľky vkladáme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody, ak sa nám po vkladaní do vody prichytia o dno hrnca, po malej chvíli ich vareškou oddelíme od dna a pomaly varíme asi 15 - 20 minút, kým sa nezačnú na hladine pretáčať. Z hrnca ich vyberáme cedníkom a na pár minút ich položíme na drevenú dosku obschnúť.

Uvarené guľky podávame s cibuľou nakrájanou na mesiačiky, osmaženou na masti, pre vôňu môžme pridať kúsok údenej slaniny. Nič nepokazíme ak pridáme lyžicu kyslej smotany alebo podusenú kyslú kapustu.

Zemiakové guľky plnené údeným mäsom