Žemľovka s tvarohom, smotanou a ovocím



Reklama

AutorZuzana
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Žemľovka s tvarohom, smotanou a ovocím

Čas na prípravu15 min.Doba varenia30 min.Celkový čas45 min.

Žemľovka s tvarohom, smotanou a ovocím

1

Ako sa pripravuje žemľovka s tvarohom, smotanou a ovocím?

Hlbšiu nádobu na pečenie (napríklad misu z jenského skla) hrubo potrieme maslom. Sedem rožkov nakrájame na plátky 1 cm hrubé. Nakrájané plátky rozdelíme na tri časti. Plátky rožkov postupne namáčame do zmesi pripravenej z 500 ml mlieka, dvoch škoricových cukrov a jedného vaječného žĺtka.

Plátky rožkov do mlieka len namočíme a vytiahneme, nesmú sa úplne napiť. Najlepšie je to po jednom plátku namočiť a hneď vložiť do nádoby, kde ich ukladáme tesne vedľa seba.

2

Na túto vrstvu ukladáme konzervované broskyne a zavárané čierne ríbezle, josty alebo čučoriedky v primeranom množstve.

Rozmiešame 1 hrudkový tvaroh, 1 kyslú smotanu, 1 vanilkový cukor, hrozienka a 1 vaječný žĺtok. Túto hmotu si rozdelíme na dve polovice. Jednou polovicou natrieme vrstvu ovocia a pokračujeme vrstvou rožkov namáčaných v mlieku. Natrieme druhú polovicu tvarohovej zmesi a zakončíme treťou vrstvou namáčaných rožkov.

3

Z dvoch vaječných bielkov ktoré nám zostali, pripravíme tuhý sneh, ktorým potrieme povrch žemľovky.

Nádobu s pripravenou žemľovkou vložíme do rozhorúčenej rúry a pečieme pri 200 stupňoch Celzia po dobu 30 minút. Na záver pečenia môžme vrchnú vrstvu 3-4 minúty zapiecť pomocou grilu, žemľovka bude krajšia.

Ak na prípravu žemľovky použijeme pekáč alebo nižšiu nádobu, potom na vrstvu ovocia natrieme celú vrstvu tvarohovej zmesi, pričom jednu vrstvu rožkov vynecháme.

Variácie:
4

Na žemľovku môžme použiť akékoľvek zavárané, sterilizované alebo mrazené ovocie.
Z čerstvého ovocia môžme použiť mäkké druhy, napríklad jahody, čerešne, višne, slivky, ríbezle, marhule, egreše.
Tvrdé ovocie, napríklad jablká, tvrdé hrušky nastrúhame na hrubom strúhadle.
Do tvarohovej zmesi môžme pridať kakao.
Miesto rohlíkov môžme použiť vianočku, ktorú nakrájame na plátky 1,5 cm hrubé a ďalej pokračujeme vo vyššie uvedenom postupe.

Prísady

Postup

1

Ako sa pripravuje žemľovka s tvarohom, smotanou a ovocím?

Hlbšiu nádobu na pečenie (napríklad misu z jenského skla) hrubo potrieme maslom. Sedem rožkov nakrájame na plátky 1 cm hrubé. Nakrájané plátky rozdelíme na tri časti. Plátky rožkov postupne namáčame do zmesi pripravenej z 500 ml mlieka, dvoch škoricových cukrov a jedného vaječného žĺtka.

Plátky rožkov do mlieka len namočíme a vytiahneme, nesmú sa úplne napiť. Najlepšie je to po jednom plátku namočiť a hneď vložiť do nádoby, kde ich ukladáme tesne vedľa seba.

2

Na túto vrstvu ukladáme konzervované broskyne a zavárané čierne ríbezle, josty alebo čučoriedky v primeranom množstve.

Rozmiešame 1 hrudkový tvaroh, 1 kyslú smotanu, 1 vanilkový cukor, hrozienka a 1 vaječný žĺtok. Túto hmotu si rozdelíme na dve polovice. Jednou polovicou natrieme vrstvu ovocia a pokračujeme vrstvou rožkov namáčaných v mlieku. Natrieme druhú polovicu tvarohovej zmesi a zakončíme treťou vrstvou namáčaných rožkov.

3

Z dvoch vaječných bielkov ktoré nám zostali, pripravíme tuhý sneh, ktorým potrieme povrch žemľovky.

Nádobu s pripravenou žemľovkou vložíme do rozhorúčenej rúry a pečieme pri 200 stupňoch Celzia po dobu 30 minút. Na záver pečenia môžme vrchnú vrstvu 3-4 minúty zapiecť pomocou grilu, žemľovka bude krajšia.

Ak na prípravu žemľovky použijeme pekáč alebo nižšiu nádobu, potom na vrstvu ovocia natrieme celú vrstvu tvarohovej zmesi, pričom jednu vrstvu rožkov vynecháme.

Variácie:
4

Na žemľovku môžme použiť akékoľvek zavárané, sterilizované alebo mrazené ovocie.
Z čerstvého ovocia môžme použiť mäkké druhy, napríklad jahody, čerešne, višne, slivky, ríbezle, marhule, egreše.
Tvrdé ovocie, napríklad jablká, tvrdé hrušky nastrúhame na hrubom strúhadle.
Do tvarohovej zmesi môžme pridať kakao.
Miesto rohlíkov môžme použiť vianočku, ktorú nakrájame na plátky 1,5 cm hrubé a ďalej pokračujeme vo vyššie uvedenom postupe.

Žemľovka s tvarohom, smotanou a ovocím