Kvasáky - Kvašáky - Kvasené uhorky
Ako pripraviť chuťovo výrazné a chrumkavé kvasáky, kvašáky alebo kvasené uhorky, na ktorých si budete pochutnávať celé leto?
Na dno väčšej nádoby (4-5 litrový zavárací pohár, súdok, keramická nádoba) vložíme čerstvé viničové a višňové listy, kôpor, celé čierne a nové korenie, cibuľu nakrájanú na kolieska, prerezaný strúčik cesnaku, horčicové semienko, chren..., inak povedané, čo máme alebo čo a koľko nám chutí.
Umyté 10-15 cm uhorky popicháme podľa veľkosti 7 až 15 krát hrubšou ihlou, aby mohol zvnútra odchádzať kysličník a aby sme uhorky nemali duté. Dajú sa použiť aj väčšie uhorky, ale tie nám vnútri zmäknú a je lepšie ich pozdĺžne narezať pre lepšiu manipuláciu pri konzumácii. Osobne mám radšej menšie kvasáčiky, ktoré sa dajú jesť aj bez príboru.
Pripravené uhorky vkladáme do nádoby, pridáme kôpor, listy, cibuľu a cesnak. Uhorky zalejeme slaným nálevom, ktorý pripravíme v pomere 50 g soli na 1 liter vody a zaťažíme napr. skleneným pohárom alebo prekrížime vrchnú uhorku, aby boli uhorky ponorené a zakryjeme viečkom, tanierikom alebo použijeme potravinársku fóliu. Uhorky musia byť zakryté tak, aby mohol unikať vzduch, no aby sa k nim nedostal hmyz, napríklad muchy.
Pri teplote 20-30 stupňov Celzia uhorky vykvasia za 2-3 týždne. Ak uhorky zalejeme nálevom zohriatym na 50-60 stupňov Celzia, na kvasákoch si pochutíme už o 7-8 dní. Keď sú kvasáky "akurát", doporučujem ich vybrať z nálevu a uložiť do chladničky. V náleve sa môžu presoliť.
Kvasáky sa dajú aj sterilizovať. Pozri Sterilizované kvasáky - kvasené uhorky. Link na prepojenie je uvedený nižšie.
Variácie :
Ak očakávame pánsku jazdu, pridáme feferónky, alebo čili papričky... :o)
Sterilizované kvasáky - kvasené uhorky
Prísady
Postup
Ako pripraviť chuťovo výrazné a chrumkavé kvasáky, kvašáky alebo kvasené uhorky, na ktorých si budete pochutnávať celé leto?
Na dno väčšej nádoby (4-5 litrový zavárací pohár, súdok, keramická nádoba) vložíme čerstvé viničové a višňové listy, kôpor, celé čierne a nové korenie, cibuľu nakrájanú na kolieska, prerezaný strúčik cesnaku, horčicové semienko, chren..., inak povedané, čo máme alebo čo a koľko nám chutí.
Umyté 10-15 cm uhorky popicháme podľa veľkosti 7 až 15 krát hrubšou ihlou, aby mohol zvnútra odchádzať kysličník a aby sme uhorky nemali duté. Dajú sa použiť aj väčšie uhorky, ale tie nám vnútri zmäknú a je lepšie ich pozdĺžne narezať pre lepšiu manipuláciu pri konzumácii. Osobne mám radšej menšie kvasáčiky, ktoré sa dajú jesť aj bez príboru.
Pripravené uhorky vkladáme do nádoby, pridáme kôpor, listy, cibuľu a cesnak. Uhorky zalejeme slaným nálevom, ktorý pripravíme v pomere 50 g soli na 1 liter vody a zaťažíme napr. skleneným pohárom alebo prekrížime vrchnú uhorku, aby boli uhorky ponorené a zakryjeme viečkom, tanierikom alebo použijeme potravinársku fóliu. Uhorky musia byť zakryté tak, aby mohol unikať vzduch, no aby sa k nim nedostal hmyz, napríklad muchy.
Pri teplote 20-30 stupňov Celzia uhorky vykvasia za 2-3 týždne. Ak uhorky zalejeme nálevom zohriatym na 50-60 stupňov Celzia, na kvasákoch si pochutíme už o 7-8 dní. Keď sú kvasáky "akurát", doporučujem ich vybrať z nálevu a uložiť do chladničky. V náleve sa môžu presoliť.
Kvasáky sa dajú aj sterilizovať. Pozri Sterilizované kvasáky - kvasené uhorky. Link na prepojenie je uvedený nižšie.
Variácie :
Ak očakávame pánsku jazdu, pridáme feferónky, alebo čili papričky... :o)