Francúzske zemiaky s klobásou a vajíčkami
Ako so pripravujú francúzske zemiaky s klobásou a vajíčkami?
Zemiaky najlepšie rovnakej veľkosti dobre poumývame, vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme studenou vodou. Vodu osolíme a zemiaky v šupke uvaríme, avšak je lepšie ak budú trocha nedovarené, určite nám nesmú popraskať. Po dovarení zemiakov vodu zlejeme a zemiaky ochladíme pridaním studenej vody.
Ochladené zemiaky ošúpeme.
Počas varenia zemiakov si uvaríme vajíčka na tvrdo.
Vajíčka vyberieme z chladničky aby získali izbovú teplotu a vložíme do vriacej vody. Vajíčka na tvrdo varíme 9 až 10 minút podľa veľkosti vajíčka miernym varom. Po uvarení vajíčka ihneď ochladíme studenou vodou, aby sme zastavili var. Ľahkým poklepávaním o pracovnú dosku rozbijeme škrupinku a vajíčka ošúpeme. Šúpať začíname od spodnej oblej časti, kde sa nachádza vzduchová bublina a škrupinka sa ľahko oddelí.
Najlepší je vyšší plech, avšak môžme použiť pekáč, jenské sklo alebo inú nádobu, ktorú chceme použiť na pečenie, prelejeme olejom. Polovicu ošúpaných zemiakov krájame na tenké plátky a ukladáme na plech. Môžme využiť aj pomôcku na krájanie zemiakov na hranolky ale lepšie sú plátky. Mierne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Na zemiaky ukladáme nakrájanú údeninu a na plátky nakrájané vajíčka. Doporučujem použiť dva druhy údeniny, klobása by nemala chýbať. Údeninu s vajíčkami prekryjeme ďalšou vrstvou nakrájaných zemiakov. Na záver všetko zľahka, najlepšie dvomi lyžicami premiešame. Žiadne vrstvy samotných zemiakov, pretože pečením získavajú špecifickú nepríjemnú horkastú príchuť.
Na pripravené francúzske zemiaky môžme poukladať plátky masla a všetko zalejeme rozmiešanou smotanou s rozšľahaným vajcom.
Pokrm prekryjeme alobalom lesklou stranou smerom k zemiakom a zapekáme v trúbe pri 200 stupňoch Celzia na 20 minút. Po 20 minútach alobal odstránime a francúzske zemiaky dopečieme do zlatista.
Podávame so sterilizovanými uhorkami, sterilizovanou zeleninou alebo čerstvým sezónnym šalátom.
Tu nájdete recept na výborné sterilizované uhorky.
Prísady
Postup
Ako so pripravujú francúzske zemiaky s klobásou a vajíčkami?
Zemiaky najlepšie rovnakej veľkosti dobre poumývame, vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme studenou vodou. Vodu osolíme a zemiaky v šupke uvaríme, avšak je lepšie ak budú trocha nedovarené, určite nám nesmú popraskať. Po dovarení zemiakov vodu zlejeme a zemiaky ochladíme pridaním studenej vody.
Ochladené zemiaky ošúpeme.
Počas varenia zemiakov si uvaríme vajíčka na tvrdo.
Vajíčka vyberieme z chladničky aby získali izbovú teplotu a vložíme do vriacej vody. Vajíčka na tvrdo varíme 9 až 10 minút podľa veľkosti vajíčka miernym varom. Po uvarení vajíčka ihneď ochladíme studenou vodou, aby sme zastavili var. Ľahkým poklepávaním o pracovnú dosku rozbijeme škrupinku a vajíčka ošúpeme. Šúpať začíname od spodnej oblej časti, kde sa nachádza vzduchová bublina a škrupinka sa ľahko oddelí.
Najlepší je vyšší plech, avšak môžme použiť pekáč, jenské sklo alebo inú nádobu, ktorú chceme použiť na pečenie, prelejeme olejom. Polovicu ošúpaných zemiakov krájame na tenké plátky a ukladáme na plech. Môžme využiť aj pomôcku na krájanie zemiakov na hranolky ale lepšie sú plátky. Mierne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Na zemiaky ukladáme nakrájanú údeninu a na plátky nakrájané vajíčka. Doporučujem použiť dva druhy údeniny, klobása by nemala chýbať. Údeninu s vajíčkami prekryjeme ďalšou vrstvou nakrájaných zemiakov. Na záver všetko zľahka, najlepšie dvomi lyžicami premiešame. Žiadne vrstvy samotných zemiakov, pretože pečením získavajú špecifickú nepríjemnú horkastú príchuť.
Na pripravené francúzske zemiaky môžme poukladať plátky masla a všetko zalejeme rozmiešanou smotanou s rozšľahaným vajcom.
Pokrm prekryjeme alobalom lesklou stranou smerom k zemiakom a zapekáme v trúbe pri 200 stupňoch Celzia na 20 minút. Po 20 minútach alobal odstránime a francúzske zemiaky dopečieme do zlatista.
Podávame so sterilizovanými uhorkami, sterilizovanou zeleninou alebo čerstvým sezónnym šalátom.